Lars Ulrich z Metalliky spasil Beatalliku

18.03.2005 13:07 - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Metallica N
© ubl.artistdirect.com
Bubeník Lars Ulrich údajně zaúkoloval dlouholetého právníka Metalliky Petera Paterna, aby se pokusil vyřešit problém mezi firmou Sony/BMG a Beatallikou, recesistickou partičkou z Milwaukee. Ta je známá hlavně díky nedávnému pozdvižení okolo coververzí repertoáru Beatles hraného ve stylu Metalliky.

Problém, který Patern řeší, nastal v únoru, když se společnost Sony/BMG dozvěděla, že na internetu visí skladby Beatalliky označené slovy "Metallica hraje Beatles". Firma na to reagovala hned několika kroky - obvinila Beatalliku z porušování autorského zákona, požádala o splacení "blíže neurčených škod", zničení všech nosičů s inkriminovanými nahrávkami a také donutila poskytovatele webových služeb skupiny k okamžitému zastavení provozu stránek. Díky Ulrichově snaze webové stránky Beatallica.org brzy zase začnou fungovat a nejspíše skončí i právní humbuk okolo kapely. Sony/BMG naznačuje, že pakliže bude udán dobrý důvod, bude souhlasit s odložením případu.

Lars Ulrich ze sebe touto angažovaností částečně strhnul nálepku chamtivého hamouna, již si vysloužil u mnoha fanoušků před pěti lety, kdy vytáhl do boje s firmou Napster. Té tehdy mimo jiné doručil statisíce jmen uživatelů, kteří nelegálně stahovali písně Metalliky, a okrádali ji tak o tantiémy. Svůj nedávný názorový kotrmelec Ulrich vysvětlil tím, že zatímco u Napsteru šlo o to, že někdo vydělával na práci Metalliky, zde se jedná o práci a upřímné úsilí jiných. Dle jeho názoru by interpreti zabývající se covery, mash-upy a dalšími formami nového ztvárnění starého díla neměli být trestáni, ale naopak váženi a chráněni.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY