Zvrácený záhrobní útok na slovanskou kotlinu

15.02.2005 13:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Finský heavymetalový soubor Lordi dal dohromady svoje předešlá dvě alba a zkompiloval desku "The Monster Show". Je to divadlo, před kterým jsou Slipknot mravenečci a i Kiss by se měli mít na pozoru. Je to melodické, je to tvrdé, je to humorné. Zkrátka to pobaví.
6/10

Lordi - The Monster Show

Skladby: Theatical Trailer, Bring It On, Blood Red Sandman, My Heaven Is Your Hell, Would You Love A Monsterman, Devil Is A Loser, Icon Of Dominance, The Children Of The Night, Shotgun Divorce, Forsaken Fashion Dolls, Wake The Snake, Rock The Hell Outa You

Autor je redaktorem iDNES.

Celkový čas: 43:46
Když se podíváte na ty ksichty, nejdřív se vám zvedne žaludek, potom se rozesmějete. Jestli tohle někdo myslí vážně, pánbůh s ním. Odlupující se kůže, lebky místo ňader, kosti trčící z páteře, pekelné příšery, Hellraiserovi pohunkové kol kolem. Tak nějak by se dali popsat ti šašci Lordi, kteří vyplenili rodné Finsko a vydali se na křížovou cestu dál po Evropě. "Moje nebe je tvoje peklo," ječí frontman Lordi, pán příšer, v jednom z hitů kapely a vy mu věříte, že on věří vám. Je až s překvapením, že historie Lordi nesahá příliš hluboko, protože jejich debut "Get Heavy" vyšel v roce 2002, pokračování "The Monsterican Dream" loni. No a "The Monster Show" je výborem toho nejlepšího z obou nahrávek, který je určen především pro nové trhy.

V řádném heavy metalu má morbidní divadlo dlouhou a pevnou tradici. Vždyť co by byli Iron Maiden bez Eddieho, co by byli Kiss bez počmáraných tváří a kosmických dresů, co by byli Gwar nebýt kulis? Image je zkrátka důležitá a Lordi se nehodlají vzdát bez boje. Kdyby "The Monster Show" vyšlo před dvaceti lety, byla by to zřejmě bomba, dneska to je sympatické retro. Každá minuta desky byla někdy v minulosti už nahrána, finská smečka jen posbírala drobky a poskládala z nich zábavnou kolekci. I přes tu okázalou hrůzostrašnost totiž každá píseň stojí hlavně na silné melodii, která by při troše dobré vůle (která v Česku není) mohla prolézt i do rádia. Vždyť třeba singl "Would You Love A Monsterman" to dotáhl na jedničku finské hitparády.

Kytary se na "The Monster Show" předhánějí v udávání tempa s klávesami, Lordiho mužný, ale vycizelovaný a přesný vokál v refrénech podpírají chorály, na koncertech jistě všichni řádí jedna báseň, ale pod těmi škraboškami se dost možná skrývají vcelku normální týpci, kteří jen prahnou po pořádné show. Takže žádní satanisté. Tomu odpovídají i vesměs humorné texty: "Ďábel je srágora, je to moje děvka." Řekněte, který skutečný metalák by si tohle dovolil? Pochopitelně, že vinou oněch přeexponovaných melodií, okázalých metalových aranží a bujné stylizaci jsou Lordi ztělesněným kýčem, chodícím klišé, tepajícím stereotypem. Ale to všechno se děje příjemně plynule, bez zbytečného zadrhávání. Každý si totiž čas od času může dovolit trochu té přízemní zábavy. A tahle je až podzemní. Či spíše záhrobní.

CD k recenzi poskytla distribuce Panther.

Album: Lordi - The Monster Show
Hodnocení: 6/10
Celkový čas: 43:46
Skladby: Theatical Trailer, Bring It On, Blood Red Sandman, My Heaven Is Your Hell, Would You Love A Monsterman, Devil Is A Loser, Icon Of Dominance, The Children Of The Night, Shotgun Divorce, Forsaken Fashion Dolls, Wake The Snake, Rock The Hell Outa You

Autor je redaktorem iDNES.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY