Rap přímo z Petržalky

20.01.2005 12:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Slovenský rapper Čistychov (alias Dano z kapely Názov stavby) se vydává na sólovou dráhu s albem nazvaným "Né produkt". Zatímco beaty petržalskému rapperovi dodali Wich nebo Hajtkovič, za mikrofonem mu pomohli Orion, Tina nebo P-13.
6/10

Čistychov - Né produkt

Skladby: Do Teba, Hanba Ti!, Zakou Mierou?, Staraj Sa O Seba plus Opak, Boli Sme Tu plus Dena, Tyyy, Nezabúdaj Na To Odkiaľ Si plus Miky Mora, Kardinál, Naša plus Tina, Píšem Ja plus P-13, Vidlák, Rep, Já..., Vaša plus Dannie, Tina, Orion, Zdá Sa Ti?!, Šedné Dni plus Šegy, Slipo, Bacil, Z Teba
Celkový čas: 49:36
Vydavatel: EMI
Čistychov je petržalské dítě. Rapuje od poloviny 90. let, a když se kapela Lúza spojila s jinou petržalskou sestavou Drvivá menšina, vznikla klíčová parta slovenského hip hopu Názov stavby. Jméno si udělali vynikajícím albem "Reč naša". Čistychov to na novém albu "Né produkt" zkouší sólo, ačkoliv zase tak úplně sám na desce není, protože mezi hosty desky najdeme i jeho kolegy Šegyho, Bacila a hlavně producenta Hajtkoviče. Čistchov se o mikrofon dělí také s Tinou, P-13 nebo pražskou hiphopovou legendou Orionem.

"Né produkt" je prvním albovým počinem hiphopového labelu Neighbor Beats, který funguje jako podlabel značky EMI. Singl "Hanba Ti / Naša" byl vůbec prvním nosičem, který vydali. A byl to pěkně drsný úvod. "Hanba Ti" otevírá i Čistychovu dlouhohrající desku. Agresivní skladba s produkcí beatmakera NS Hajtkovičove představí to nejlepší ze slovenského hip hopu současnosti. Neuvěřitelné stop-start beaty pumpují Čistychova neuvěřitelnou energií a on se s vervou pouští proti lidem, kteří jiným potlačují svobodu. Když je Hajtkovič ve formě, je nepřekonatelný, i jeho další pecka "Boli Sme Tu" je velmi dobrá. Pražský DJ Wich dodal slovenskému raperovi dva tracky (oba najdete na i na jeho albu "Time Is Now"). Na prvním místě je potřeba zmínit "Zakou Mierou", která je vynikající a Čistychov ji doplňuje povedenou meditací nad fundamentalismem a extrémismem.

Čistychov je ostrý rapper, ale jako producent zatím jen průměr. "Nezabúdaj Na To Odkiaľ Si" i "Naša" trpí značně neinvenčním beatem a přeloopováním jediného samplu. "Staraj sa o seba" je jen recyklovaný beat z jedné skladby debutu Názovu stavby a rozdíl se ukáže ve chvíli, kdy se v "Píšem ja" objeví beat Molodoye z ruské party P-13. Velké plus této desky je, že Čistychov se snažil udělat desku co nejbarevnější. Vedle klasického pouličního hip hopu se nebojí pustit do fúze reggae a hip hopu ("Staraj Sa O Seba") nebo R&B "Naša". Bohužel, výsledky nejsou valné, nejvíce mu svědčí póza drsného petržalského dítěte.

Starší generaci rapperů, mezi které patří Čistychov nebo jeho český ekvivalent Orion, pomalu dochází témata. Zatímco Orion se alespoň občas převléká do červených trenýrek imbecilního plavčíka Mitche Buchannona ("Vaša" nebo "Pobřežní hlídka" na Wichově albu), Čistychov zůstává u klasických hiphopových proklamací opravdovosti, mezi které patří i úzkostlivý název desky "Né produkt". Albový debut nepřekonal první desku Názvu stavby, stejně jako Orionovo "Territorium" nestíhá "Repertoár" PSH. A podobně jako u Oriho se spíše než na jeho další album těším na návrat jeho domovské party.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY