Den, kdy hudba nakrmila Afriku, po dvaceti letech

16.12.2004 17:10 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Téměř dvacet let trvalo, než se záznam legendárního charitativního koncertu "Live Aid" dočkal svého vydání. Letos se konečně objevil na 4DVD, které nepřináší jen valnou část vystoupení, ale také dokument o tom, jak jimi vydělané peníze pomáhaly. A peníze z prodeje tohoto kompletu pomáhají opět.
9/10

Různí - Live Aid

Celkový čas: cca. 10 hodin
Vydavatel: Warner Music
Letošní rok je ve znamení částečného návratu snad nejslavnějšího koncertu všech dob, jenž byl navíc konán pro charitu. Následovníkem dobročinných singlů "Do They Know It's Christmas" (Británie) a "We Are The World" (USA), které vydělaly pěknou kupu peněz a dodnes se hrají, se 13. července 1985 stal velkolepý koncert tehdejších hudebních hvězd, jenž se konal na stadionu Wembley v Londýně a také na stadionu JFK ve Philadelphii. Téměř celý svět tento hudební happening, jenž vznikl v hlavě Boba Geldofa, který jím chtěl vydělat peníze pro hladovějící Afriku, sledoval v satelitních přenosech, někde se hovoří o téměř dvou miliardách diváků. Letos se kromě nové nahrávky výše zmíněného britského singlu (opět samozřejmě dosáhl na špici ostrovního žebříčku) hudební příznivci dočkali i Geldofem dlouho odmítaného vydání koncertu na DVD. Jak se dočtete v přiloženém bookletu, jeho tvorba nebyla vůbec jednoduchá, původní nahrávky se musely dohledávat v různých televizních archivech, nakonec nezanedbatelná část vystoupení chybí, i tak se ale záznam koncertu rozrostl hned na čtyři nosiče. Charitativní poslání celé akce i vydání DVD je jasné, jak je to ale po stránce hudební, má vůbec "Live Aid" co říci i dnes?

Přiznejme si na rovinu, že záznam "Live Aid" má dnes hodnotu spíše dokumentární než hudební. Pro nepamětníky původního koncertu (jenž se v Česku nevysílal) bude těžké vzít vážně některé zařazené umělce, kteří možná ve své době byli hvězdami, dnes už po nich ale neštěkne ani pověstný pes. Většinu dvojkoncertu však tvoří slavná jména, mnohdy ve skutečně povedených vystoupeních - bez nároku na honorář vystoupili třeba Bob Dylan (ač jeho příspěvek se členy Rolling Stones patří spíš do kategorie těch humorně nepovedených), U2, Duran Duran, Dire Straits a samozřejmě spousty a spousty dalších. Fandové se dočkali i společného vystoupení Stinga a Phila Collinse, druhý jmenovaný pak díky přeletu přes oceán stihl vystoupit jak v Británii, tak v Americe. Na čtveřici dévédéček najdete kvanta hudby, ne všechna by však bez charitativního podtextu byla schopna přežít až do dneška. Pochválit je nutno ale koncepci DVD, kdy na úvod naleznete původní krátký dokument BBC o tehdejší situaci v Africe, která celou akci vyvolala, následně zmíněné charitativní videoklipy Band Aid a USA For Africa, poté teprve samotný koncert.

Ke zvládnutí desetihodinového hudebního zápřahu velmi pomáhá skvělá práce, kterou jeho autoři provedli při jeho sestavování. Vzhledem k tomu, jak se různě nacházely pásky se záznamem, je až obdivuhodné, co se z nich povedlo vytvořit. Zvuk je kromě sterea a DD 5.1 nabízen i v DTS, ale samozřejmě nečekejte nějaké zvukové orgie, je to prostě jen lepší televizní záznam. Přes obrazovku taky často běhají nepěkné pruhy, ty byly prý způsobeny příliš hlasitým zvukem, jenž kamerám nedělal dobře. Ačkoli tedy zvukový a obrazový výsledek není špičkový, je nutno uznat, že mu byla věnována maximální péče, lepší už to bohužel být nemohlo. Otitulkovány jsou pak veškeré proslovy a dokumentární záběry, samotné písně ne.

Na čtvrtém disku se kromě zbytku vystoupení dočkáte i několika bonusových materiálů. Mezi nimi jsou další ukázky z charitativních koncertů, které se konaly po celém světě (INXS, B.B. King), nebo tehdy neodvysílané části hlavních koncertů - mezi ty nejzajímavjší patří bezpochyby vystoupení Run DMC, asi první vystoupení hip hopové party před tolika lidmi. Celý čtyřdisk pak uzavírá dokument "Food And Trucks And Rock'n'Roll", natočený rok po "Live Aid", jenž se zaměřuje hlavně na ukázky toho, kde a jak byly vydělané peníze používány. Ač se to může zdát jako rouhání, když má DVD čtyři nosiče, přece jen by neuškodil současný rozhovor minimálně s hlavním organizátorem celé akce - Bobem Geldofem. Ale to by možná tvůrci museli přidat disk pátý...

4DVD "Live Aid" je jedinečné v mnoha ohledech, hlavní je však jedno - jeho koupí přispějete na dobrou věc. A navrch k tomu dostanete unikátní záznam, zpracovaný v mezích možností, který ve vaší domácí DVDtéce rozhodně nebude dělat ostudu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY