Realita nebo mýtus?

21.12.2004 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Kompletní obrázek o rodině Greenů a podivném životě v městečku Greendale si nyní můžeme doplnit díky stejnojmennému DVD. Neil Young se nám představuje nejen jako hudebník, ale i jako filmař. Pokud jste na hollywoodské blockbustery, "Greendale" není nic pro vás, spíše jej ocení pravidelní návštěvníci filmových klubů.
7/10

Neil Young - Greendale

Skladby: Falling From Above, Double E, Devil's Sidewalk, Leave The Driving, Carmichael, Bandit, Grandpa's Interview, Bringin' Down Dinner, Sun Green, Be The Rain
Celkový čas: cca 87 min.
Vydavatel: Sony BMG
Na konci své loňské velmi hezké recenze alba "Greendale" si kolega Hynek Just posteskl, že se k nám ještě nedostala hraná verze desky, obrazové ztvárnění pořízené samotným Neilem Youngem. Nyní byla nářekům učiněna přítrž a hardcore fanouškům se do přehrávačů dostává i DVD "Greendale". Celý dlouhodobě budovaný koncept (příběh, deska, webové stránky, booklet, koncertní provedení) je tedy doplněn i o pohyblivé obrázky, jejichž autorem coby kameraman a režisér je rovněž Young (v případě režie pod pseudonymem Bernard Shakey, který Young užívá již přes třicet let).

Spojení Neila Younga a filmu není nic nového či neobvyklého a nejedná se jen o jeho písničky a filmovou hudbu. Zájemcům možno doporučit rozsáhlý přehled rockerových filmových aktivit na IMDb. V případě "Greendale" se Young metodou "udělej si sám" zhostil všeho důležitého a vytvořil nízkorozpočtový hraný film, v němž místo dialogů zní skladby z alba "Greendale". Herci hovoří slovy písní, každá z nich tvoří jednu kapitolu příběhu rodinné ságy Greenů. Obraz je neostrý a zrnitý, což odpovídá téměř amatérskému technickému vybavení použitému při natáčení.

Jak už bylo naznačeno, není film určen běžným televizním konzumentům, ale spíše náročnějším divákům nebo opravdu zaníceným fandům Neila Younga. Příběh, dá-li se takto děj filmu označit, je mozaikou postav a zápletek, někdy nesourodou, jindy rafinovaně propojenou, kterou se vine motiv podivného zločinu a figura ďábla, tančícího v červeném obleku. Pokud máte rádi mírně surrealistické a snové zvláštnosti ve stylu Davida Lynche, možná si při sledování "Greendale" přijdete na své. Jakoby Greendale bylo družební obcí městečka Twin Peaks.

Tvůrce je třeba pochválit za bonusovou část disku. Zatímco film samotný může být těžce stravitelný kvůli svému syrovému obrazu, výbava DVD je velmi profesionální: máme zde rodokmen Greenů s životopisy, propojení postav filmu, 25 minut dokumentu o natáčení a ukázku z koncertního provedení "Greendale", či monstrózní muzikálové finále v podobě písně "Be The Rain". Pokud si pustíte film jednou nebo dvakrát a už nebudete mít potřebu se k němu vracet, je skvělé mít alespoň hudbu z "Greendale" v pětikanálovém mixu DTS.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY