Koukám, koukáš, koukáme

17.11.2004 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Od australské kapely INXS se možná už nikdy nedočkáme nové desky, ale alespoň se členové snaží svou historii vydávat na exceletních dévédéčkách. Po skvěle zpracovaném živém DVD "Live Baby Live" zde máme sbírku klipů "I'm Only Looking", které k dokonalosti chybí jen pověstný chlup.
10/10

INXS - I'm Only Looking (The Best Of)

Celkový čas: cca 265 min.
Vydavatel: Universal
Australská kapela INXS se dosud nevzpamatovala ze smrti zpěváka Michaela Hutchence, která se odehrála už před drahně lety. Vyzkoušela sice několik zpěváků, s některými dokonce živě vystupovala a občas padly i zmínky o natáčení nové desky, v současnosti jsou ale stále bez frontmana, kterého se rozhodli hledat skrze televizní show "INXS Rockstar". Že by našly rovnocenného nástupce Hutchence, tomu asi nevěří nikdo, kdo tohoto charismatického zpěváka kdy viděl, ale přejme jim to. Místo nahrávání nového materiálu se několik posledních let věnují vydávání různých výběrů, reedic, remixů a také DVD. Živák "Live Baby Live" byl exemplárním příkladem do dokonalosti dotažené reedice původního videa, doplněného o spoustu bonusů a hlavně výtečný zvuk, nyní přichází na řadu kolekce videoklipů s názvem "I'm Only Looking (The Best Of)", která musí v každém příznivci kapely a hudebních dévédéček vzbudit jedině nadšení. A to zcela zaslouženě.

Peníze by v případě tohoto dvoudévédéčkového kompletu stály za to vydat, i kdyby se v krabičce schovávalo jen první DVD. Pětadvacet hitů s obrazovým doprovodem dokazuje, že kapela nedisponovala pouze skvělými skladbami a jedinečným frontmanem, ale také schopnými tvůrci obrazového materiálu, kteří jejich skladbám vdechli ještě o něco zajímavější život. Nejpozději od technicky přelomové "What You Need" je každý klip sám o sobě velkým zážitkem. Pokud nemáte INXS v malíku, pak doporučuji zvláště "Never Tear Us Apart" (s úžasnou atmosférou - natáčeno v Praze!), značně úchylnou "Taste It" či explozivní "The Gift" (kde úvodní titulek "Please Play Loud" radši neakceptujte...). Přímo ukázkové je ovšem zvukové vybavení, kromě sterea byly všechny klipy přemíchány do DD 5.1 i DTSka! Každý klip je také uvozen několika slovy některého z členů, tyto informace jsou doprovázeny titulky, samotné písničky bohužel ne.

Druhý disk je přímo napěchován bonusy a nutno podotknout, že ač trvají dvě a půl hodiny, jsou po kvalitativní stránce velmi povedené, zvuk je opět i v DTS, dokumenty a rozhovory jsou většinou otitulkovány. Najdeme mezi nimi desítku v rozptylu téměř dvaceti let živě nahraných skladeb, u těch starších samozřejmě poněkud pokulhává obraz i zvuk, ale třeba taková "Mediate" z Japonska s hostem, jenž hraje na skutečně velký buben, je nevšední zážitek. Čtyři remixy z desky "X" přinášejí poněkud tanečnější rytmus (kromě singlové verze "The Stairs") a hlavně videoklipy doplněné o spoustu záběrů z koncertů a podobně. Následuje dokument z příprav a průběhu charitativního koncertu v Austrálii se dvěma celými skladbami. Pro album "Full Moon, Dirty Hearts" si kapela vymyslela projekt videoklipů na všechny skladby, zde najdete čtyři z nich, přičemž hlavně "Make Your Peace" překvapí všechny, kdo jej nikdy neviděli - co asi udělá přistižená milenecká dvojice, která se najednou probudí svázaná v rychle jedoucím autě s urvaným volantem, zničenými brzdami a která nemá šanci se zachránit? Jo, vlítne na to... Pod položkou "Rare And Unreleased" hledejte čtyři další videoklipy, jejichž skladby ovšem nebyly takovými hity, aby se dostaly na první disk (minimálně "Everything" zcela nezaslouženě), a jeden skutečně archívní živák. Těsně u konce bonusové části pak najdete sestřih rozhovorů s režiséry klipů INXS a členy kapely, kde se dozvíte hodně o důležitosti klipů pro kapelu. Krátká fotogalerie s podkresem v podobě instrumentální verze "Baby Don't Cry" pak téměř 150-timinutovou jízdu bonusy zakončuje. A veřte tomu, že na rozdíl od přidaných materiálů z jiných DVD, tyhle si budete určitě projíždět stejně často jako sbírku klipů na prvním disku.

Co si budeme nalhávat, člověk je možná radši, že se zbylí členové INXS až tolik nesnaží oživit starou slávu novou deskou s někým cizím za mikrofonem, a místo toho připravují dévédéčka v excelentní kvalitě. Jen mě po živáku "Live Baby Live" a této sbírce klipů nenapadá, s čím by ještě mohli přijít. Kdybych snad chtěl DVD "I'm Only Looking" něco vytknout, pak by to byla absence písňových textů v titulcích, ale jinak si bezpochyby zasloží absolutorium. Dále v kvalitě a obsahu už snad ani jít nelze.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY