Krása Megadeth tkví v jejich upřímnosti

12.10.2004 13:30 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Legendární trashmetalová skupina Megadeth se vrátila výtečnou deskou "The System Has Failed". Nad frontmanem Davem Mustainem visel kvůli nemoci otazník, ale zkušený rockový harcovník se vykurýroval a sestavil další povedený příspěvek do historie kytarové muziky. Stále stejné, stejně dobré.
8/10

Megadeth - The System Has Failed

Skladby: Blackmail The Universe, Die Dead Enough, Kick The Chair, The Scorpion, Tears In Vial, I Know Jack, Back In The Day, Something That I'm Not, Truth Be Told, Of Mice And Men, Shadow Of Deth, My Kingdom

Autor je redaktorem iDNES.

Celkový čas: 48:26
Vydavatel: BMG
Megadeth za svou úctyhodnou, více než dvacet let trvající kariéru připravili svým posluchačům hned několik výtečných alb. "Peace Sells... But Who's Byuing" nebo "Rust In Peace" zůstanou navždy vytesány nesmazatelně do kovové kroniky heavy metalu. Hned vedle nich se budou skvět výtvory Metallicy nebo Iron Maiden. V podstatě velice dobrým příspěvkem tvrdým kytarám byla i deska "The World Needs A Hero" zpřed tří let, pak ale přišla šokující zpráva - Dave Mustaine kapelu kvůli nemoci rozpustil. Naštěstí, jak tomu občas bývá, se nemoc ukázala být méně zákeřnou a dovolila mu nejen Megadeth oživit, ale ještě se mocně vzepnout a složit materiál na "The System Has Failed", který si v ničem nezadá s veledíly z osmdesátých let.

Experimenty z dob "Risk" jsou dávno zapomenuty, naopak přímočarost a retrospektivnost "The World Needs A Hero" byly rozpracovány dále. Megadeth jako kdyby se stavěli do přirozené opozice vyumělkovaným kapelkám, které se opírají o roztodivné elektronické aparáty, za něž halí nedostatek talentu a hudební kázně. Dave Mustaine na novince dává v plné míře propuknout všem svým trashmetalovým úchylkám. Každá písnička musí mít nejméně jedno, ale raději tři sóla, o něž se dělí frontman s Chrisem Polandem. Jedinou berličkou, o níž se kapela opírá, je důsledná profesionalita. Nejzářnějším důkazem velikosti "Mustainovy múzy" je čtvrtá skladba "The Scorpion", která odsýpá v mohutných riffech tikajících hodin a v refrénu se vkliňuje do hardrockových melodických bublin. Právě melodie jsou oproti "The World Needs A Hero" nejvýraznějším zlepšením, neboť v podstatě každá věc z "The System Has Failed" disponuje překvapivě chytlavou linkou.

To ovšem neznamená, že by se Megadeth dávali na cestu samozřejmého mainstreamu. V žádném případě, třeba hned otvírák "Blackmail The Universe" je valící se trashovou nakládačkou, která nedá hudebníkům ani posluchačům po celé tři minuty vydechnout. "Die Dead Enough" zase v některých pasáží roztočí kytarové klenby do hardcoreových vibrací, "Something That I'm Not" jde naproti tomu ke stonerovým kořenům. Kolem a kolem vzato, Megadeth s "The System Has Failed" stvořili ideální album pro všechny, kteří touží v dnešním rocku po opravdovosti. Na novince Mustainovy party není ani ždibec počítačové umělosti, každá její minuta dýchá nejen metalovou výbušností, ale také syrovostí, dynamikou a dnes již vzácnou samozřejmostí.

Megadeth vědí přesně, jak se dělá pravý rock'n'roll, a o jeho kráse nepochybují ani vteřinu. V upřímnosti je krása a Megadeth s jejich pravověrnou metalovou maskou nemůže nikdo vyčítat, že se zaprodávají. To je v kombinaci s výtečnou hudbou, kterou dělají, vzácná ingredience.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY