Na DVD Fleetwood Mac chybí jen bonusy

06.10.2004 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Americká čtveřice Fleetwood Mac se dnes již dá považovat za veteránskou, vždyť vznikla koncem šedesátých let. Její dnešní podoba má s tou původní ovšem společného pramálo a podívat se na ni můžeme třeba zrovna na DVD "Live In Boston". Vítejte na více než dvouhodinovém koncertu.
7/10

Fleetwood Mac - Live In Boston

Skladby: DVD1: The Chain, Dreams, Eyes Of The World, Peacekeeper, Second Hand News, Say You Will, Never Going Back Again, Rhiannon, Come, Gypsy, Big Love, Landslide / DVD2.: Say Goodbye, What's The World Coming To, Beautiful Child, Gold Dust Woman, I'm So Afraid, Silver Springs, Tusk, Stand Back, Go Your Own Way, World Turning, Don't Stop, Goodbye Baby; CD Bonus: Eyes Of The World, Dreams, Rhiannon, Come, Big Love, Landslide, Silver Springs, So Afraid, Stand Back, Go Your Own Way
Celkový čas: 141 min.
Vydavatel: Warner Music
Skupina Fleetwood Mac je ukázkou jednoho z největších stylových přemetů v historii populární hudby. Z původně čistě bluesové kapely kolem kytaristy Petera Greena, která vznikla v Británii koncem šedesátých let, se stala americká poprocková skupina založená ve významné míře na ženských hlasech. Zaznamenala nemálo hitparádových úspěchů a její deska "Rumours" z roku 1977 se řadí mezi nejprodávanější alba hudebních dějin. V současné době tvoří Fleetwood Mac čtyři členové: původními jsou paradoxně dva, kteří mají jako autoři a interpreti nejmenší vliv na písně skupiny, rytmická sekce Mick Fleetwood a John McVie. To nejpodstatnější na koncertě zachyceném na DVD "Live In Boston" se ale točí kolem zpěvačky Stevie Nicks a kytaristy a zpěváka Lindsey Buckinghama.

Koncert v Bostonu byl částí turné po albu "Say You Will" (psali jsme o něm zde) a písničky z této desky tvoří osu vystoupení, samozřejmě společně s největšími hity kapely. Ačkoliv se základním kvartetem je na pódiu ještě dalších sedm hudebníků, kamera (velmi detailní a nenásilně snímající) se zaměřuje téměř výhradně na kmenovou čtyřku. Obraz je velmi silnou stránkou disků(koncert se nepodařilo vměstnat na jeden nosič) a zvuk (Dolby Digital 5.1) rovněž zaslouží pochvalu. Horší je to s bonusy, pokud nepočítáme třetí přiložený audio disk, CD s výběrem z koncertu, nenajdeme vůbec nic, jen titulky hovořených pasáží večera.

Pěvecké party si přibližně rovnoměrně mezi sebe rozdělili Lindsey a Stevie - zpěvaččiny kousky jsou více popové a uhlazené, její krásný sytý hlas se vznáší nad spokojenými diváky, ovšem připadá mi, že spíše Buckingham je hybnou osobností večera. Je výborným kytaristou a podmanivým zpěvákem písniček, které více inklinují k rocku, jsou zemitější a ostřejší. Více také koncert zpestřuje výlety do country, téměř až folku, ale i hardrocku (výbornou ukázkou je dlouhatánské a tvrdé kytarové sólo v "Come"). Úlohu bubeníka a basového kytaristy nesmíme podcenit - vše drží pohromadě svou spolehlivou a zanícenou hrou, zápal pana bubeníka Fleetwooda pro věc je nakažlivý.

Nejhezčí chvíle koncertu jsou jemnější písně v druhé polovině vystoupení, při nichž splývají hlasy pěveckých aktérů, což vyvrcholí při závěrečné skladbě večera, ukolébavkové "Goodbye Baby". Po celou dobu sledování DVD "Live In Boston" nemáte pocit, že by něco bylo špatně, hudba, atmosféra i technická kvalita záznamu je výborná. Srážky v bodovém ohodnocení jsou tedy způsobeny jen naprostou absencí bonusů a takzvaných vychytávek, jež se tak nabízejí a jež už dávno známe z jiných disků.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY