Al Yaman debutují s fúzí orientální a taneční hudby

01.10.2004 13:53 - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Al Yaman
© www.indiesrec.cz
Pokud vyloženě nevyhledáváte pražské kapely zabývající se world music, název skupiny Al Yaman vám asi mnoho nepoví. Ač v rámci tuzemské tvorby produkuje hudbu zajímavou, patří ke kapelám, které na svoji chvíli stále čekají. K lepšímu by tento stav mohla změnit jejich debutová deska "Hurriya", která vyšla tento týden u vydavatelství Indies.

Al Yaman zde vychází ze spojení elektroniky s tradiční arabskou hudbou, především lidovými a zlidovělými písněmi Jemenu, k čemuž využívá původních i současných akustických nástrojů. Jak řekl leader kapely Aleš Hyvnar, při nahrávání se muzikanti museli spokojit se "skromnými technickými podmínkami", potrápila je také nemoc jemenské zpěvačky Ashwaq Abdully Kulaib, avšak za konečný výsledek se prý rozhodně nestydí. "Hurriya" obsahuje dvanáct tracků a dva remixy; jeden dodala britská formace Transglobal Underground, druhý je z dílny českých Hypnotix. Mimo skladeb na disku najdete klip k písničce "Muashahat" (režíroval ji Matěj Liška).

Album "Hurriya" bude pokřtěno hned dvakrát, poprvé 14. října v pražském Paláci Akropolis, podruhé 16. října v brněnské Flédě. V rámci obou večerů kapela předvede svůj rozšířený program, obohacený o vzácné hosty. Zahrát a křtít přijede kapelník Transglobal Underground Hamid Mantu i bývalý frontman Hypnotix Bourama Badji. Mimo nich se návštěvníci mohou těšit na taneční vystoupení s ohněm, set DJů Yukimury a Raviho z projektu Kaliyuga Sound i jamování s perkusionisty z Al-Yaman.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY