Mejdan bez roušky

16.09.2004 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Toronto se v létě loňského roku stalo místem jednoho z nejvelkolepějších koncertů v historii populární hudby. Na dobročinné akci zde vystoupilo několik známých interpretů, aby podpořili Toronto coby město, jež úspěšně zvládlo nebezpečí SARS. A my si teď celou taškařici můžeme připomenout na DVD "Toronto Rocks".
7/10

Různí - Toronto Rocks

Skladby: The Flaming Lips: Race For The Prize, Do You Realise; Have Love Will Travel: Skybox Ballroom Pump, Dig Myself A Hole, Time Won't Let Me; The Isley Brothers: Who's That Lady, Shout; Justin Timberlake: Senorita; The Guess Who: American Woman, No Time; Rush: Limelight, Freewill, Spirit Of Radio; AC/DC: Back In Black, Thunderstruck; Rolling Stones: Start Me Up, Ruby Tuesday, Miss You (With Justin Timberlake), Rock Me Baby (With AC/DC), Satisfaction, Jumpin' Jack Flash
Celkový čas: cca 141 min.
Vydavatel: Warner Music
V červenci 2003 strávili Rolling Stones pár dnů v naší metropoli, odehráli zde koncert na Letné, Sir Mick oslavil šedesátiny, ale pak kapela odskočila ze své evropské šňůry a spěchala přes oceán do kanadského Toronta, k němuž má už dlouhá léta vřelý vztah z historických důvodů. Město se stalo jejich útočištěm a zkušebnou před startem několika světových turné a Keith Richards prodělal v Kanadě drogový skandál, z něhož ho svého času tahala i manželka kanadského premiéra. Tenkrát vše dobře dopadlo a Keith nemusel do chládku. Stones se nyní městu odvděčili jako hlavní hvězdy dobročinného koncertu, který měl ukázat Toronto jako město, co zvládlo nebezpečí epidemie SARS.

Z koncertu, na němž vystoupily desítky účinkujících, se stala událost, kde bylo nejvíce platících diváků na jednodenní akci. Bylo jich 490 tisíc! Celkový pohled na publikum je impozantní. DVD "Toronto Rocks" je zhruba dvouhodinovým sestřihem z celého dne. To samo o sobě je trochu slabinou disku, protože z plnohodnotných setů umělců vybírá jen po dvou, třech kouscích (kromě Rolling Stones, ti jsou zastoupeni šesti skladbami). Muzice na DVD se nedá nic moc vytknout, je to festival starých hvězd a pokud máte tyhle klasické věci rádi, přijdete si na své, ale jeden dramaturgický přehmat se pořadatelům povedl - ano, správně, Justin Timberlake. Však mu to dali také diváci vyžrat, až je jednomu chudáka Justina líto. Na pódium létaly plastové lahve i při Timberlakeově hostování ve stoneovské "Miss You", až musel sám velký Keith vrhnout hrozivý pohled na nezbedné fanoušky.

Bonusové materiály pěkně ukazují dění v zákulisí koncertu - jak se Justin a AC/DC setkali se Stones, jak se fotilo společné foto a rychlý sestřih účinkujících před hlavními hvězdami zachycenými na DVD. Asi nejzajímavější je ukázka práce režiséra při písni AC/DC "Thunderstruck". Zvuk i obraz jsou v pořádku, pětikanálový Dolby Digital a obzvláště kytarové výboje The Isley Brothers, The Guess Who, Rush, AC/DC i Stones jsou po zvukové stránce hodně povedené, ale jen Stones měli výhodu tmy, kdy mnohem lépe vynikla světla a vůbec celá atmosféra koncertu.

Fanoušky Rolling Stones (několikrát je při sledování patrné, že celý ten velký mejdan byl dělán hlavně kvůli vystoupení Kamenů) může potěšit zahraná "Ruby Tuesday" a výborný hromadný jam Stones a AC/DC při bluesové "Rock Me Baby", a i když jsme hodně tolerantní, "Miss You" s Justinem je bizarní zážitek, jenž může skalní fandy i vytočit. Celkově vzato je "Toronto Rocks" nesourodou přehlídkou mnoha kvalitních čísel činěných pro dobrou věc. Přinejmenším kvůli společnému kousku Stones a AC/DC se vyplatí mít toto DVD doma.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY