Když se kamarádi sejdou...

03.09.2004 05:00 - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Skupina Umakart se zrodila v hlavách zpěváka Jaromíra Švejdíka a producenta Dušana Neuwertha. Když se k téhle dvojce přidal kamarád Jan P. Muchow, začal tisk větřit. Jak to dopadlo, se dozvíte z naší dnešní recenze singlu "Může se stát".
7/10

Umakart - Může se stát

Skladby: Může se stát (originální verze), Finger Zinger Mix (Veneer), Sololid O M Mix (Carlos de Paolo), Strč prst skrz krk (Khoiba), Nierikamnaversion For Zebel (Nierika)
Celkový čas: 17:20
Vydavatel: EMI
Zřejmě všichni ještě máme v živé paměti loňský aprílový žertík redakce Ultramixu s fiktivní skupinou Pracovní sobota. K prvním strohým zmínkám o neméně hvězdném projektu Umakart jsem proto logicky přistupoval poněkud nedůvěřivě. Nyní mám však před sebou hmatatelný - a po grafické stránce velice povedený - důkaz o tom, že tvůrčí spojení Švejdík (Priessnitz) - Neuwerth (Tata Bojs) - Muchow (EOST) není pouze výplodem mysli dalšího vykutáleného mystifikátora. První singl z připravované desky je na světě. A ačkoliv se jedná podle slov všech zúčastněných o naprosto neambiciózní projekt, očekávání jsou logicky veliká.

Kdo by při této sestavě, kterou ještě doplňují bratr Dušana Neuwertha Tomáš a Michal Burgeta (oba ze skupiny Nierika), očekával zvukové gejzíry a producentské orgie, bude přinejmenším zaskočen. Skladba "Může se stát" oplývá jednoduchou a zcela nenápadnou melodií, která absolutně není z rodu vtíravých, ale její jemné kouzlo se jen tak nevytratí. Švejdík sice nemůže změnit své charakteristické frázování a intonaci, ale přesto zde jeho výraz není zdaleka tak vypjatý, jako jsme zvyklí u Priessnitz, drží se zpátky a jeho projev je mnohem civilnější. Autoři se absolutně nesnaží ohromit, co že všechno jejich nástroje a mašinky dovedou. U Umakartu je naopak vše minimalistické, každý zvuk je maximálně funkční. Nahrávka je zvukově naprosto "čistá" a přehledná. Jednoduše řečeno jde o kultivovaný a krásně samozřejmý kytarový pop s netuctovým textem.

K originální verzi jsou pak připojeny čtyři jemné remixy od česko-slovenské špičky. Zatímco slovenští Veneer originál ovanuli jemně swingující, unavenou barovou náladou, Carlos de Paolo pod vlivem svého působení v koncertní sestavě EOST skladbu obohatil o výraznou přerývanou rytmickou složku se zřejmým odkazem na typický rukopis Jana P. Muchowa. Remix s nevyslovitelným názvem "Strč prst skrz krk" (Khoiba) se nese v podobném duchu - jemně znepokojující atmosféra a mnoho do sebe narážejících zvuků. Nierika naopak použila výrazně zefektovanou kytaru a vytvořila minimalistickou, leč emocionálně silnou verzi.

Po první vlaštovce v podobě skladby "Brněnský drak" tak Umakart tímto singlem společně se sportovními komentátory řečeno "potvrdil své kvality". O to víc se nyní můžeme těšit na album "Manuál", které by mělo vyjít 20. září.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY