Je libo kvalitu třídy A nebo B?

22.08.2004 16:10 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Moby je všeuměl, to se o něm ví již dávno. Nedělá mu problém poskytnout své skladby pro reklamu a stále něco tvoří. Malým poohlédnutím do historie je připomínka "b stran" singlů k nadmíru úspěšné desce "Play". Kolekce jedenácti kompozic vyšla pod strohým a všeříkajícím názvem "Play: The B Sides".
7/10

Moby - Play: The B Sides

Skladby: Flower, Sunday, Memory Gospel, Whispering Wind, Summer, Spirit, Flying Foxes, Sunspot, Flying Over The Dateline, Running, The Sun Never Stops Setting
Celkový čas: 60:36
Vydavatel: EMI
Moby v poslední době srší jedním vydaným kouskem za druhým. Ať už budeme mluvit o vydařené desce "18" z května roku 2002, o loňském kompletu "18 DVD + B-Sides" nebo o únorové desce svého bočního projektu Voodoo Child "Baby Monkey" a o aktuálním singlíku s Public Enemy "MKLVFKWR". Vydavatelská firma nelenila a přihodila k dobru další stříbrný koláč s hudbou tohoto fachmana, který se nebrání poskytnout za nějaký ten slušný peníz své skladby pro reklamu. Vrátila se však o několik let zpátky a připomenula pro Mobyho zlatou éru, kdy získával jeden vavřín za druhým - to období nese jméno desky "Play" (1999), kdy z této bez nadsázky hudební události vyšlo devět singlů (!) a převážná většina z nich ve dvojím formátu. O rok později vyšlo toto album obohaceno o bonusový disk, na kterém byly "b strany" singlů, jednalo se o limitovaný náklad, který se již rozprodal a vydavatelská firma prý vyšla vstříc žádostem o nové vydání tohoto cédéčka. "Play: The B Sides" tedy neobsahuje nic jiného než to, co původně vyšlo již v roce 2000, a jedná se o jakési "best of" o počtu jedenácti položek z kompozic mající místo na b-stranách singlů z tohoto období.

Když ze všech možných koutů rádiového éteru útočila proslavená "Why Does My Heart Feel So Bad?", nedalo se uniknout a sám Moby si užíval tohoto pověstného výsluní popularity. Na všech singlech též dokazoval, že je stále hodně plodným autorem a že skladby umístěné jako "b strany" se těm áčkovým dokážou vyrovnat a občas je i trumfnout. Úvod tohoto cédéčka patří skladbě "Flower", která byla původně napsána pro soundtrack k filmu s Nicolasem Cagem "60 sekund", ale své místo našla i na maxáči "Find My Baby" a na singlové reedici již jmenované proslavené hitovky. Neméně povedeným klenotem tohoto cédéčka je kompozice "Whispering Wind" - ta má své opodstatněné místo na úžasném osmém dílu kompilace "Café del Mar" (z roku 2001) a naleznete ji i jako béčko na stříbrném kotoučku "Natural Blues". V první polovině cédéčka Moby sází spíše na pomalejší hudební útvary, ve kterých se odráží jeho cit pro použití smyčců a klavírních linek. Zde bych vyzdvihl omračující krásu jménem "Memory Gospel" (ze singlu "Honey") nebo vydařenou "Flying Foxes" z původního vydání "Why Does My Heart Feel So Bad?". Naopak v druhé části alba se vrhá i do výraznějších experimentů se zvuky a rozcuchá tak poklidnou atmosféru, která vás z počátku volně houpe s ubíhajícím časem této kompilace. Zároveň dvojice skladeb "Flying Over The Dateline" a "Running" patří asi k tomu nejslabšímu, co zde naleznete.

Moby je tvořitel mnoha hudebních radostí, ale s počtem vydaných nosičů by se to asi nemělo přehánět. Vlastníci limitované edice desky "Play" musejí být pěkně naštvaní, protože tato edice přestala být limitovanou už po čtyřech letech od vydání. Na druhou stranu zde ani není nic nového a jediné, co se na tomto vydaní změnilo, je číslovka u údaje o copyrightu. Zůstal i původní Mobyho komentář z června roku 2000, který napsal během svého pobytu ve Francii. Pokud chcete mít všechna béčka z tohoto období, stejně byste měli mít singly, poněvadž se jich několik na tento disk nedostalo, místo zde však ještě na nějaké skladby je. Ať už se vydavatelská firma snažila třeba i udělat vstřícné gesto k fanouškům vegetariána Mobyho, který neopomene připomenout, abyste nepojídali zvířata, tak stále zůstává jakýsi stín nad pocitem ždímání peněz z fanoušků. Ale i tak je "Play: The B Sides" příjemným výletem za poznáním materiálu z tvorby tohoto šílence vydaného coby bonusy na singlech.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY