Docela dobrá pr**l

22.06.2004 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Rozpětí dvacet šest let mezi dvěma sólovými deskami je docela dobrý výkon, což? Povedlo se to Gene Simmonsovi, jinak basákovi Kiss a muži s nejdelším jazykem na zeměkouli. Aktuální deska pro 21. století se jmenuje "***hole", a kdyby se měla popsat jedním slovem, byla by to tato dvě: překvapivá, divná a legrační.
6/10

Gene Simmons - ***hole

Skladby: Sweet & Dirty Love, Firestarter, Weapons Of Mass Destruction, Waiting For The Morning Light, Beautiful, ***hole, Now That You're Gone, Whatever Turns You On, Dog, Black Tongue, Carnival Of Souls, If I Had A Gun, 1,000 Dreams
Celkový čas: 44:50
Vydavatel: BMG
Na úvod varování - pokud těžce trávíte používání nesalónního výraziva a napsané na papíře či zobrazené na monitoru vám vulgární obraty nahánějí panickou hrůzu či přímo ve vás vzbuzují hnus a odpor, pak následující článek, recenzi desky "Asshole" (pardon, "***hole"), ani nečtěte. Autor, jinak sám odpůrce nadužívaní neslušných slov tam, kde nepatří, se vzhledem k charakteru alba rozhodl opepřit svůj výtvor nějakým tím verbálním šťouchancem, rozumíte, tzv. čuňárničkou. Ne, že by se recenze přímo hemžila všemi těmi ***ami a ***áky, ale když už umělec, zde Chaim Witz, rodák z izraelské Haify a více známý pod uměleckým jménem Gene Simmons z kapely Pusa (po americky Kiss), pojmenuje svou desku třeba ***ot nebo právě ***ák, pak neopouštějme vymezené hřiště, přijměme zbraně a pojďme do toho s vervou, zpropadeně.

Zbytečně, ale pro úplnost - Simmons samozřejmě působí už tři desítky let na postu baskytaristy, zpěváka a autora v Kiss, vyplazuje vilný jazyk, chlubí se počtem ****tých žen, plive umělou krev atd. Po dlouhatánských šestadvaceti letech nahrál svou druhou sólovou desku "Asshole" a člověk se při jejím poslechu nestačí divit, protože je dost jiná, než tvorba Simmonsovy rodné kapely. Album je pestré, žánrově rozkročené a Simmons tady frajeří, co všechno umí a jaký je borec. Někdy je to pr**l, někdy úlet, někdy omyl, ale nakonec převládá pocit jakési zvrácené zábavnosti.

Simmons se svými starými kamarády (ale spolupachatelem v jedné položce je i Bob Dylan!) tu vypálí perfektní hardrock, tu ulítlé country, sladkobolný cajdák, jindy melodický hit a pak drsný metal. Největším překvapením, které vás nenechá chladným a buď vás nadchne (můj případ), nebo opravdu na***e, je coververze "Firestarter" od Prodigy, zde s hostujícím kytaristou Davem Navarrem! Celé album je pak dle rčení "každý pes jiná ves", ale opět opakuji, může to být i svého druhu legrace, pokud se na to posluchač dívá s nadhledem. Pořád lepší než neobjevné variace tisíckrát slyšených Kiss - ostatně od toho sólové počiny jsou, aby se dotyčný vyřádil i v jiných směrech.

Řádně vypečený obal, jemuž vévodí macho Gene obklopený dě***mi různého vzhledu i věku, skrývá trochu bizarní hudební směsku často opatřenou texty, jež nelze brát jinak než s pobaveným pochopením a raději neosobně. Titulní pecka (jinak velmi dobrá rocková píseň) "***hole" je z tohoto pohledu nejpovedenější - údajně se může stát velmi oblíbenou v rozhlasových pořadech, kde posluchači posílají písně svým kamarádům, třeba k narozeninám, obzvláště pak veršík "you've got a personality just like a bucket full of pee". Je to jen zábava.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY