Strahovská Sedmička láká na slovinské psychopaty

21.05.2004 09:50 - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Psycho-path
© facebook interpreta
Pokud se nastolí slovní spojení pojmů hudba a Slovinsko, většina z nás si pravděpodobně okamžitě vybaví místní legendy Laibach. O tom, že nejsou jen oni, asi většina z nás tuší, ale již méně z nás si to mohlo ověřit na vlastní uši. V sobotu 22. května je tady ovšem ideální možnost to změnit. Do Prahy na Strahov totiž zavítají slovinští Psycho-path

. Ti rozhodně se svými pěti alby a deseti lety existence nejsou žádnými začátečníky. Jejich silnou zbraní je obdivuhodná schopnost originálně a nenásilně kombinovat rozdílné rockové vlivy, což ve výsledku zní více než zajímavě. Charismatická zpěvačka Melée svým plným a velice barevným hlasem pumpuje do našlapané muziky emoce pod tlakem, kytarista Jernej suverénními riffy zahušťuje každý myslitelný kus už tak valivého soundu a o "psycho-path" rytmice lze hovořit jako o spolehlivě promazaném motoru. Na své aktuální desce "Désinvoltura" (Southern Records) míchají své inspirace tak šikovně, že je lze jen těžko k někomu konkrétnímu přirovnávat. Zaslechneme Courtney Love samotnou i její Hole blahé paměti, dále třeba Smashing Pumpkins nebo Foo Fighters ex-nirvánisty Davida Grohla, ti starší mohou zaslechnout divoženky L7, a svou stopu zanechali určitě i Queens Of The Stone Age, kterým Psycho-path měli možnost předskakovat. Speciální kapitolou jsou geniální vícehlasy, při kterých si nelze nevybavit duo Kate Pierson a Cindy Wilson z The B-52's.

Jako předkapela se na pódiu po delší době objeví "chuchelští satani" (jak je překřtil časopis Ultram:x) L'Point. Ti mají za sebou několik skladeb na v zahraničí vydaných výběrech, několik vinylových (!) singlů a především povedený albový debut "Aquila Bert" z roku 2001, který zaujal i legendárního DJe britského Radia 1 Johna Peela. V současnosti skupina intenzivně pracuje na své albové dvojce, materiál z ní představí určitě i na tomto koncertě.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY