shop.musicserver.cz

Česko hledá SuperStar - Přes léta šedesátá se neprobil Stanislav Dolinek

Vydáno: 17.05.2004 16:48 v sekci Publicistika - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Léta šedesátá minulého století. Čas The Beatles, Rolling Stones, Elvise a hnutí hippies. Toto období, které ovlivnilo populární hudbu snad nejvíce ze všech., bylo zároveň i tématem dalšího kola Česko hledá SuperStar. Jak si tentokrát vedli soutěžící?

Stanislav Dolinek
© superstar.nova.cz
Nikdo z účastníků (dokonce ani moderátoři) šedesátá léta nezažil, tak říkajíc na vlastní kůži. Ale přesto písničky z tohoto období jsou stále oblíbené a jejich autoři ovlivnili hudební scénu na dlouhou dobu. Zpočátku to vypadalo, že tento námět bude šťastnou volbou pro Česko hledá SuperStar, nicméně opak byl pravdou. Jelikož si málokdo ze soutěžících tuto dobu pamatuje, tím pádem se snad nikdo z nich nevžil do atmosféry, která v té době panovala. Hlavními atributy té doby bylo rebelství a vzdor, začaly se nosit dlouhé vlasy bez ohledu na pohlaví a toto všechno bylo obsaženo v rokenrolu. Nic z tohoto jsem necítil ani v jednom vystoupení posledních sedmi finalistů. Ona rebelie tomu celému jaksi chyběla. Nicméně i tak se dá hovořit o lepších či horších výkonech.

Prvním na řadě byl Tomáš Savka. Vybral si poměrně těžkou písničku. Notoricky známá "(I Can't Get No) Satisfaction" od Rolling Stones vyžaduje trošku větší odvaz, a to se Tomášovi vůbec nepovedlo. Navíc je u ní důležité správné frázování a ani to prakticky nezvládl. Doufejme, že si tímto svým výkonem vybral svoji slabší chvilku a příště se ukáže opět v trochu lepším světle. Že jeho výkon opravdu nebyl nejlepší, dokazuje i to, že ho porotce Ondřej Hejma jmenoval jako svůj tip na vyřazení.

Dvojku tentokrát vyfasovala Šárka Vaňková. I když je ze všech soutěžících nejmladší, musím napsat, že právě jí léta šedesátá sedla nejvíce. Nejspíše pod dojmem z muzikálu "Rebelové" si vybrala písničku "Oliver Twist", kterou původně nazpívala Eva Pilarová. Šárka jediná se na pódiu hýbala smysluplně a rozhodně tedy nebudu souhlasit s Ondřejem Hejmou, který tvrdil, že šlapala zelí. Svoje vystoupení zvládla jak po pěvecké i po vizuální stránce. Moje předpověď, že tato slečna všem ještě ukáže a že bude zrát jako víno, se začíná naplňovat.

Poprvé nezpíval Julián Záhorovský česky. Anglicky jsme ho ale opět zpívat neslyšeli. Vybral si totiž španělsky zpívanou písničku "La Bamba" od Richieho Valense. Z jeho vystoupení mám poněkud rozporuplné pocity. Pravdou je, že toto byl jeho nejlepší výkon, který zatím předvedl, ale stále mám pocit, že už dávno nemá v soutěži co dělat. To si ostatně myslel i Ondřej Soukup, který právě Juliána prohlásil tentokrát za nejhoršího.

Aneta Langerová podává po celou dobu soutěže v podstatě vyrovnané výkony. Musím ale přiznat, že v minulých dvou kolech mě oslovila více. Tentokrát sáhla po hitovce "Da Doo Ron Ron (When He Walked Me Home)" od The Crystals. Porotci z ní byli nadšeni, dokonce tvrdili, že byla lepší než originál. Já tyto pocity nesdílím. Sice se snažila o jakýs takýs pohyb, ale moc jí to nešlo. V jejím vystoupení mi chyběl jakýsi náboj, respektive šťáva. Ne že by byla na vyhazov, to určitě ne, ale jestli se chce dostat do úplného finále, měla by i s tímto něco udělat. Na druhou stranu musím ocenit její image. Ten účes byl prostě bomba.

Standa Dolinek - mistr roztančených kolínek. Tento citát najdete asi v každém komentáři k SuperStar. Standa si vybral hodně těžkou písničku "Trezor" od Karla Gotta, čímž si pod sebou podřízl větev, na které tancoval. Paradoxem je, že se mi jeho vystoupení tentokrát, pokud tedy pominu to, že ho neudýchal, snad poprvé docela líbilo. Průšvih byl ovšem právě v tom, že to fyzicky neutáhl a v závěru už nezvládal vyzpívávat výšky. Toho si všiml nejen zbytek poroty, ale i diváci a díky tomu Standa Dolinek zůstal za branami Top 6. Svůj konec v soutěži nesl se ctí a na závěr dokonce zazpíval, před čímž se klaním.

Martina Balogová mě nadále utvrzuje v tom, že by z ní byla ideální estrádní umělkyně. Ať se zpívá cokoliv, ona to prostě zazpívá. Minulé kolo byla nejlepší díky svému projevu. Ale tentokrát jsem se při její interpretaci písničky "Those Were The Days" od Mary Hopkin prostě nudil. Tanec, který ukazovala v medailónku, byl daleko lepší než to, co předvedla na pódiu, a zpěv mě také nechával chladným. I díky tomu si myslím, že toto byl její zatím nejslabší výkon v celém klání.

Role posledního se ujal Sámer Issa. Jeho volba byla poněkud odvážná. Přeci jenom Beatles zná každý a jakýkoliv odklon od originálu je nesen s velkou nevolí. Sámer po několika velice špatných kolech ale znovu dokázal, že do soutěže patří právem. Jedním z nejlepších výkonů večera při "A Hard Day's Night" se opět dostal zpět do bojů o celkové vítězství. V jeho snažení mu dost pomohli i sboristi. Snad jen drobnou výtku bych měl k jeho angličtině. Místo čtení dopisů od fanynek by si měl radši stokrát přečíst text písniček, které má zpívat. Jeho komolení textů je někdy trestuhodné.

Máme za sebou další kolo. Soutěžících je už jen šest. Pokud bych měl sestavovat pořadí tohoto kola, vypadalo by asi následovně. Na prvních dvou místech by se umístili bez všech pochybností Sámer a Šárka, která by se měla ale trochu tlumit ve sporech s porotou. Na další pozici by byla nejspíš Aneta a v těsném závěsu za ní Martina. Trojici kluků na konci bych už nijak zvlášť nerozděloval. Spíše bych si položil jinou otázku. Hledá Česko v SuperStar nového estrádního umělce pro Novu nebo skutečného zpěváka? Pokud platí první možnost, pak by měla vyhrát Martina Balogová. Pokud ne, v tom případě by se měl stát vítězem někdo jiný. Toto mě napadlo, když jsem viděl diváky na Brumlovce. Já osobně bych se přikláněl k té druhé možnosti. V dalším kole si šestka nejlepších zazpívá s big bandem. Máme se na co těšit. Ale to až za týden.

  • Hodnocení... (Jester, 18.05.2004 08:31) Reagovat

    Hodnocení je samozřejmě subjektivní záležitost, ale řekl bych, že Issa je slabý zpěvák s nevýrazným zabarvením hlasu, který si šlape na jazyk. Když pominu, že nevyzpíval výšky písně (a ne poprvé), tak kdyby tam neměl sboristy, tak to byl totální propadák. Nejlepší výkon kola? To rozhodně ne! Šárka je možná dobrá zpěvačka (minule to byl skvělý výkon, poprvé se mi líbila), ale prostě chtě nechtě musím srovnávat s Pilarovou, a té prostě nesahá ani po kotníky (hlavně barvou hlasu, ale za to nemůže). Aneta má opravdu krásný hlas a za to, že tam na jevišti neposkakuje, si ji vážím ještě víc. Martina je určitě výborná zpěvačka, ale její projev mě nechává úplně chladným. Zároveň bych řekl, že její angličtina je otřesná. Jinak se zbytkem souhlas.

  • No nevim... (davidos, 18.05.2004 08:32) Reagovat

    Asi jsme se kazdy divali na jiny porad...Standa Dolinek na konci zazpival(znovu falesne) po te, co mu to poseptala moderatorka- takze z jeho hlavy tezko...Pokud je Martina estradni umelkyne- pak estradu povysuju na studium na Filozoficke fakulte- rozhodne nebyla nudna, jeji projev je proste spickove profesionalni a to je div. Aneta je urcite vyborna, ale stale mam pocit, ze ji to moc nebavi, bere to jako brigadu a rada se vrati ke sve kapele nekam do klubu. Sarka je detinska, nevyrazna, urcite hvezda na skole, ale v tv??? pri srovnani s Terezou Kerndlovou- nema sanci..Savka a Julian maji doknaly face vyraz na kameru, ale to je asi tak vsechno.Takze trojka- Samer, Martina, Aneta- ostatni sbohem.

  • Česko hledá SuperStar (Věra Janíčková, 18.05.2004 13:55) Reagovat

    Plně souhlasím s Vaším názorem,manžel se ta tohle nedívá,tak si vše nahrávám a prožívám tyto pěkné chvíle až druhý den.Je moc príma,že naše televize vysílá takový pořad.

  • standa (sisa, 18.05.2004 19:28) Reagovat

    nikdo se neptá koho bys ty vyřadil,ani bych se nějak nepouštěla do komentářů jak kdo co zazpíval.podle mě by nikdo to co standa ze soutěžících nezazpíval a sámer ?ten měl podle mě nejlehčí písen kterou mu dozpívali vokalisté prostě je to jen názor a každý máme jiný.pustte si někdy sámera bez videa to nejde poslouchat on má charisma ale né hlas

  • Superstar? Uz to slovo je o ničem ! (Sundance, 20.05.2004 16:07) Reagovat

    Jako tahak na divaky je to vyborne komercne vymysleny, jako soutez je to naprosty pruser. Stacilo by, kdyby platila jen jedna SMS, nota bene, volil by se vzdy ten nejhorsi,a bylo by vse uplne jinak. Jasne, chudaci operatori by min vydelali. Muj nazor na pevce ?
    Sarcin cas jeste prijde, ale ne v teto soutezi,protoze dojede na malo esemesek.
    Tomas je prijemny mlady muz, schopny zazpivat dost, ale ne vsechno. Minimalne jeho vystupovani je ale v pohode narozdil od: Juliuse, to je prave ten problem 50sms od kazde pubertacky,presne to rekl jednou Soukup "ano, ale na plejbek ". Martina, bezesporu hlas i technika jak zvon,ale
    porad stejna.A prominte, z desky ano, ale DVD si nedovedu predstavit..pardon.
    Ke slovu "estradni" bych jeste pridal "kabaretni" umelkyne. Myslim ale, ze nejvetsi pruser je Samir.
    Bezesporu pritazlivy pro radu divek (a ne tak tuctovy jak Julek),barva hlasu je zajimava, ale intonace a vyslovnost (zpival uz cesky?) je mizerna.
    Posledni Aneta je muj konik, souhlasim, zadne kreace, ale nepotrebujeme prece dalsi kusy do estrad typu Dobroty,
    Novoty atd. Jedina, jedina ze vsech ma naprosto prirozene vystupovani a jak
    zpiva slysi vsichni.Troufam si tvrdit, ze prave ona ma na to navazat na takove damy Zpevacky, jako byla Pilarova, Olmerova a hlavne Prenosilova,
    kterym vzdy stacilo si stoupnout na podium a otevrit pusu.
    Takze z panu Savka, z dam Langerova.
    Absolut - Langerova. Jednoznacne.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Cure - Alone 9/10
Audio: Čekání je u konce. Poslechněte si depresivní "Alone", první singl z novinky The Cure Kolik náznaků a lákání na nové album si museli fanoušci The Cure vyslechnout jen proto, aby se dočkali jednoho zklamání za druhým? Robert Smith několikrát tvrdil, že nahrávku téměř dokončili, na koncertech z ní hráli hned... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 15:30 v sekci Audio / Video | Audio
teepee -  Nová deska symbolizuje přerod
Rozhovory: teepee - Nová deska symbolizuje přerod Kapela teepee vydala v půlce září třetí album "Blue Moon Rising", na němž pokračuje ve spolupráci s britským producentem Tomem O. Marshem a berlínským labelem Springstoff. Proměnou v dospěláky se dvojice více otevřela a v písních... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Girl In Red, Nieve Ella, Forum Karlín, Praha, 23.9.2024
Naživo: Z nemocné Girl In Red v Praze fanynky omdlévaly Nepatří mezi nejlépe vokálně vybavené zpěvačky na světě a ani po poslechu jejích desek si nesednete na zadek z toho, jak skvělé songy složila. Girl In Red jako by podpořila svůj vlastní umělecký pseudonym tím, že sama bude... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 20:30 v sekci Naživo
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado Nálož hudebních novinek vede tentokrát roztančená Katy Perry, dlouho očekávaný návrat Nelly Furtado, německý DJ Purple Disco Machine, country star Keith Urban, comeback slaví Manu Chao, rockové příznivce potěší Nightwish, Seether,... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 16:30 v sekci Novinky | Nové desky
Wardruna - Himinndotter 8/10
Video: Wardruna s "Himinndotter", modlitbou k dceři nebes, oznamuje nové album Temní norští šamani Wardruna oznámili své šesté studiové album. Novinku nazvanou "Birna" můžeme očekávat v lednu příštího roku. Název, česky "Medvědice", napovídá tematické zaměření kolekce na hlubší poznání tohoto... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Odsunuli Šeherezádu, třeba odsunou i SuperStar (21.03.2011 00:00)
- Na okraj: SuperStar: Za vším hledej Facebook (12.11.2009 07:20)
- Odstartovala Česko Slovenská SuperStar (07.09.2009 10:35)
- Recenze: Někde 'Uvnitř' se skrývá slušný potenciál (19.05.2009 05:00)
- Publicistika: Slasti a strasti Česko hledá SuperStar (03.03.2008 05:00)
- Publicistika: 10 nejlepších desek českých SuperStars (18.02.2008 05:00)
- SuperStar v Hradci pohořela (29.01.2007 15:56)
- Zbyněk Drda začíná pracovat na debutové desce (13.01.2007 15:46)
- Fotogalerie: Česko hledá SuperStar, závěrečná good bye party , 18.12.2006 (fotogalerie) (21.12.2006 05:00)
- Naživo: Jak se Zbyněk Drda stal třetí českou SuperStar (18.12.2006 09:50)

ALBUM TÝDNE 39/2024

London Grammar
The Greatest Love

Anglická indiepopová formace London Grammar patří mezi kapely, u nichž máte pocit, že by měly být slavnější, než jsou. Přitom trojice dosud představila řadu skvělých singlů jako "Nightcall", "Metal & Dust" nebo "Big Picture" a spoustu dalších. Změní to nové album "The Greatest Love"?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Linkin Park Lucie Vondráčková Madonna Taylor Swift Dua Lipa Oasis Coldplay Viktor Sheen Queen Billie Eilish Biffy Clyro Ed Sheeran Abba David Gilmour BTS The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe