Ibrahim Ferrer zahraje v Praze

11.04.2004 10:36 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Ibrahim Ferrer
© facebook interpreta
Nestává se tak často, aby se k nám dostal čerstvý držitel ceny Grammy. Ibrahim Ferrer před pár dny obdržel toto ocenění v kategorii Best Traditional Tropical Latin Album a poprvé s tímto originálním programem přijíždí 22. dubna do Čech.

Ze všech osobností, kteří se podílely na projektu Buena Vista Social Club, se nejvíce proslavil Ibrahim Ferrer, který dnes patří k velkým mezinárodním hvězdám. Jeho vokálních kvalit využilo na Kubě několik legendárních kapel. Pozornosti okolního světa se mu dostalo na jeho prvních cestách mimo rodnou Kubu v roce 1996, když koncertoval s projektem Afro Cuban All Stars a také jako vokalista s Rubénem Gonzálezem. Nadšené ovace po celém světě sklízel s projektem Buena Vista Social Club, kde je Ferrer duší a srdcem tohoto fenoménu.

Narodil se v roce 1927, poblíž Santiaga, ve východní části Kuby, což je část ostrova, která dala vzniknout většině kubánských hudebních žánrů. Když mu ve dvanácti letech zemřela matka, musel se na ulicích živit prodejem sladkostí a popcornu. Zhruba o rok později spolu se svým bratrancem dal dohromady svůj první projekt nazvaný Los Jóvenes del Son, se kterým koncertoval v sousedství. Poté se věnoval zpěvu v různých skupinách - Conjunto Sorpresa, Conjunto Wilson a Pacho Alfonso's Maravilla de Beltran.

V roce 1955 měl velký hit "El planatar de Bartolo" s projektem Orquestra Chepín-Chóven, tehdejší nejlepší kapelou v Santiagu. Po přestěhování do Havany o dva roky později pracoval s legendárním Orquestra Ritmo Oriental. První vycestování za hranice Kuby přišlo roku 1962, když s Los Bocusos koncertoval v socialistickém světě - kromě Moskvy a dalších měst se Ferrer představil i v Praze. Los Bocucos zůstal věrný až do svého odchodu do důchodu, to se psal rok 1991. Poté se vrátil do ulic, kde se živil prodejem losů a jako čistič bot. Před sedmi lety, jednoho dne při zkoušce Buena Visty, Ry Cooder potřeboval někoho s hebkým hlasem. Ferrer původně s nabídkou k nahrávání nesouhlasil, ale nakonec si velice rád zazpíval ve společnosti výborných hudebníků. Ibrahim Ferrer zpíval s Afro Cuban All Starr, kteří byli nominováni na cenu Grammy i s vítězem této ceny - Buena Vista Social Club. Nahrávky posledně jmenovaného souboru se prodalo 6 milionů kopií. Mezi prací s těmito projekty vyšla Ferrerovi jeho sólová deska "Buena Vista Social Club presents Ibrahim Ferrer", které se prodalo 1,5 milionu kusů (produkce se ujal Ry Cooder).

Posledních pět let se Ferrer věnoval převážně jen koncertování po celém světě. V roce 2003 vydal Ferrer svoji druhou sólovou desku "Buenos Hermanos". Album produkoval opět Ry Cooder a o hudbu se postaralo jádro neuvěřitelné doprovodné kapely Ibrahima Ferrera. Před několika dny bylo toto album oceněno cenou Grammy v kategorii Best Traditional Tropical Latin Album. S tímto skvělým programem a vynikajícími hudebníky přijíždí roztančit 22. dubna do T-Mobile Arény Českou Republiku. Konečně se pražskému publiku naskytne možnost vychutnat si originální projekt Buena Vista Social Club v čele s Ibrahimem Ferrerem. Půjde o jejich první návštěvu v České republice.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY