Westlife sesadili Chinaski z trůnu

06.03.2004 11:17 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Tak jako každý týden, i tentokrát vám přinášíme stručný komentář věnovaný prodejní a rádiové hitparádě za 10. týden roku 2004, které obě sestavila česká pobočka IFPI. Konečně došlo k nějakému pohybu! V rádiích sesadili sladcí hoši Westlife konečně Chinaski z trůnu. Lucie v obchodech ovšem vládne nadále.
Tak jako každý týden, i tentokrát vám přinášíme stručný komentář věnovaný prodejní a rádiové hitparádě za 9. týden roku 2004, které obě sestavila česká pobočka IFPI.

Westlife - Turnaround
© facebook interpreta
Výkřiky z minulých týdnů se staly skutečností, kdosi nahoře mě vyslyšel a změnil první místo rádiové - alespoň - hitparády. Otázka nyní zní: Na jak dlouho, příteli, hodláš nagelovanou sebranku držet na jedničce? Malátné třicátníky totiž v čele vystřídali malátní umělci Westlife, poníženě pějící o "Mandy". Tak jen doufám, že dostihy za zlatem, které spustili Outkast v USA, se pokusí oživit také v Česku, neboť jejich hitovka "Hey Ya", momentálně druhá, na první stupínek jistě má. Obdivuhodnou stabilitu potvrzují také No Doubt, kteří v rámci oslav vlastního života komplikují na trojce život jiných horních-příček-se-dožadujících souputníků. Chinaski to asi nebudou, ti si slávy užili až dost a čtvrté místo jim dozajista stačí, ale Dido by mohla s "Life For Rent" určitě pohlížet výš než na pětku. Dosud prokazuje solidní životní elán také Madonna, jejíž skladba "Love Profusion" vystoupala z pětatřicítky na jednadvacítku, pročež si může na hruď slavnostně připnout visačku "Madonna: Skokan (zaměstnanec) týdne". Hodně vysoko tentokrát debutuje nejvyšší novinka, kterou je duet Lucie Bílé s Martinem Poštou "Novamba", jenž se umístil na pozici 45. Bude z toho nová jednička? Pěkně by se v rádiích mohla usadit i nostalgická hříčka z dílny Blink-182 "I Miss You", jež začíná na třiapadesátce. Sedmdesátý první startuje nový Kabát "Kdo si nechce nechat hubu spálit", ale asi nelze předpokládat, že by se úspěšní rockeři dostali na čelní příčky. Na čísle78 se objevuje také novinka "Amen" Nikoly, jejíž předešlý singl "Šedá" zrovna přehršel pozitivních recenzí nezískal. Zajímavé nepochybně bude sledovat cestu písničky "Walou" (99.), což je další kousek od dánských Outlandish.

Úplnou rádiovou hitparádu pro 10. týden najdete zde.

Lucie - Lucie v opeře
© facebook interpreta
Nad výsledky z rádií jsem se vzhledem k ruchu z posledních týdnů zaradoval, tradiční zatuchlina mě ale opět hodila zpátky do kolen při pohledu na žebříček z obchodů, KDE SE OPRAVDU NIC NEDĚJE! Čeští nákupčí jsou asi extrémně konzervativní, neboť poslední dva měsíce se na výsluní vyhřívají pořád tatáž jména. Zlatá je nadále Lucie a "Lucie v Opeře", za ní jsou pro změnu Chinaski s výběrem "Premium". Minule stříbrný Karel Gott se musel smířit s náporem mládí a odkulhal na trojku, za něj se vrátila Lucie Bílá, kterou už to asi těsně na hranici Top 5 nebavilo. Pátý je Jaromír Nohavica, jehož "Babylonu" se už prodalo přes 80 tisíc a má tak vesele nakročeno na diamantovou desku. Nejpružněji se v hitparádě sice pohybují debutující 100˚, protože "Evergreen" sbírá nejen slušné recenze, ale také evidentně boduje u posluchačů (minule padesátý třetí, teď dvaatřicátý), jelikož ale skokan týdne do Mariánských Lázní putoval už minulý týden, nyní ho dostanou punkeři Offspring, jejichž deska "Splinter" vystoupala z 63. místa na 45. No a světe div, ale podle IFPI se v desátém týdnu roku 2004 neobjevila v první stovce žádná novinka.

Úplnou prodejní hitparádu pro 10. týden najdete zde.

Autor je redaktorem iDNES.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY