Nové Claptonovo album je poctou Robertu Johnsonovi

04.03.2004 18:12 - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Eric Clapton - Me And Mr. Johnson
© facebook interpreta
Proslulý písničkář Eric Clapton nahrál nové album "Me And Mr. Johnson", jehož prostřednictvím vzdává hold Robertu Johnsonovi, významnému bluesovému hudebníkovi. Na desce najdeme čtrnáct z devětadvaceti Johnsonových písní v Claptonově pojetí.

Johnson, který krátce zapůsobil ve 30. letech minulého století, je mnohdy označován za nejlepšího bluesmana všech dob. Údajně zásadním způsobem ovlivnil například bluesové cítění chicagských hvězd M. Waterse a H. Wolfa i rock'n'rollové směřování Rolling Stones a Allman Brothers Band. Anglická legenda Clapton se o něm vyjadřuje v superlativech; jeho tvorbu, jež ho prý v počátcích svojí silou děsila a později pro něj byla nejlepším přítelem, považuje za orientační bod svého hudebního směřování, jimž se celý život nechává vést, kdykoliv se ztrácí. Držitel šestnácti ocenění Grammy již v minulosti několik Johnsonových písní nahrál, ať už v rámci svého účinkování ve skupinách John Mayall's Bluesbreakers a Cream, či jako sólový umělec. Celé album se mu však rozhodl věnovat až nyní. Spolu se Simonem Climiem se podílel i na produkci.

Deska "Me And Mr. Johnson", která vyjde u Warner Music 22. března, bude obsahovat tyto písně: When You Got A Good Friend, Little Queen Of Spades, They're Red Hot, Me And The Devil Blues, Traveling Riverside Blues, Last Fair Deal Gone Down, Stop Breakin' Down Blues, Milkcow's Calf Blues, Kindhearted Woman Blues, Come On In My Kitchen, If I Had Possession Over Judgment Day, Love In Vain, 32-20 Blues, Hellhound On My Trail.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY