Hlasokraj ve středu v NOD.Roxy

19.01.2004 19:31 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Hlasokraj
© facebook interpreta
Pozvání na výlet. Cesta polem, lesem a deštěm pro jednu ženu a mnoho jejich hlasů. Protnutí zvuku s tvarem a barvou hlíny.

Hlasokraj je koncert s projekcí, živá performance propojující zpěv s filmovým obrazem, konfrontace struktur vokálních se strukturami vizuálními. Je to hledání zvukové podoby české krajiny, jejich barev a křivek. Ridina Ahmedová pracuje se samplerem, který umožňuje vytvářet v reálném čase smyčky hlasu a vrstvit je. Vznikají tak spirálovitě se rozvíjející vokální skladby. Podobně i projekce je spíše než ilustrací krajiny minimalistickou kompozicí. Zážitky z putování krajinou, která nás obklopuje, jsou sice do určité míry subjektivní, ale přesto je svým způsobem sdílíme my všichni, kdo žijeme v prostředí lesů, kopců, polí a božích muk. Hlaskraj je koncipován jako výlet, procházka krajinou s jednotlivými zastaveními - v poli, na kopci, v dešti. Je to výsledek hledání polohy, v níž je hudební (vokální) vyjádření nálady krajiny natolik osobní, aby bylo výpovědí a natolik přesahující individuální zkušenost, aby bylo možné přenést dál, k posluchačům a divákům.

Zpěvačka sice zpívá na scéně, ale není dominantou - za ní je plátno s projekcí. Je spíš postavou procházející krajinou, nikoli středobodem dění... jen pokorným poutníkem. Ridina Ahmedová (1974) se několik let věnovala jazzu, podílela se na projektu Floex (CD Pocustone, 2001). Vytvořila hudbu k představení "Život podle jepice" a k sólovému pohybovému projektu Aleny Dittrichové "Sekret aneb Chci bežet jako šílený kůň" (Nominace na Cenu Sazky a Divadelních novin v roce 2003 , kategorie Tanec a balet). Zajímá se o práci s ženským hlasem jako sólovým, nedoprovázeným nástrojem.

Hlasokraj můžete navštívit ve středu 21. ledna v NOD.Roxy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY