Jedno splněné přání od Whitney

15.12.2003 12:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Whitney Houston spíše v poslední době rozviřovala vody bulvárního tisku, než překvapovala hudebními novinkami. Přesto jsme se dočkali a je tu jedno z mnoha vánočních alb, které kdy vyšlo. Novinka pro tyto Vánoce nese jméno "One Wish (The Holiday Album)".
4/10

Whitney Houston - One Wish (The Holiday Album)

Skladby: The First Nöel, The Christmas Song (Chestnuts Roasting On An Open Fire), Little Drummer Boy (feat. Bobbi Kristina Brown), One wish (For Christmas), Cantique De Nöel (O Holy Night), I'll Be Home For Christmas, Deck The Halls/Silent Night, Have Yourself A Merry Little Christmas, O Come o Come Emanuel, Who Would Imagine A King (feat. The Nativity Choir from "The Preacher's Wife"), Joy To The World (feat. The Georgia Mass Choir)
Celkový čas: 43:22
Vydavatel: BMG
Whitney Houston od posledních rekapitulačních alb ("The Greatest Hits", "Love, Whitney") a loňské řadovky "Just Whitney" spíše čeřila vody bulváru, než by překypovala hudebními novinkami. Ať už to byly problémy s jejím manželem Bobbym nebo problémy okolo přechovávání drog a podobně. Na regulérní a plnohodnotnou novinku si však budeme ještě muset chvilku počkat, prozatím je tu směska vánočních songů pod titulem "One Wish (The Holiday Album)". V Americe se takto pojatá alba vydávají častěji než v Evropě, ale poslední dobou se jim moc nedaří. Například vánoční album Toni Braxton ("Snowflakes") totálně propadlo, jak si oproti tomu stojí "Jedno přání" od Whitney? Dalo by se to shrnout do jedné věty. Je zde několik povedených skladeb, některé oproti tomu jsou jen vatou a aby deska nebyla moc krátká, jsou zde i starší kousky, které již vyšly někde jinde.

"One Wish (The Holiday Album)" představuje klasickou Whitney, na albu jsou spíše pomalejší písně, které jsou poskládány podle již ověřeného receptu, typickou ukázkou je "The Christmas Song (Chestnuts Roasting On An Open Fire)", v závěru vás však tato dáma překvapí lehkým nádechem šansonu. Nejlepší trojblok skladeb startuje duet s dcerunkou Bobbi Kristinou Brown "Little Drummer Boy", která šlape v duchu současného r'n'b a je to zajímavé porovnání, jak zpívá Whitney a jak Bobbi, i když na odpověď, po komže má hlas, je ještě docela brzy špekulovat. Titulní "One Wish" je pohodovou záležitostí, která chystá ornou půdu pro vrchol celé nahrávky, který přichází pod číslem pět. Úprava tradicionálu "Cantique De Nöel (O Holy Night)" přichází nejprve s pompézním symfonickým intrem a posléze na pořad vánočního dne přijde hlasová exhibice paní zpěvačky Whitney Houston. Na opačném protipólu je přepracovaní vánoční klasiky "Deck The Halls/Silent Night", která v podání Whitney zní dost bídně, asi nejlepší úpravu "Silent Night" vlastní Enya, která ji v irštině zapěla pod titulem "Oíche Chiún". Závěr "One Wish (The Holiday Album)" patří písním ze soundtracku k filmu "The Preacher's Wife", jmenovitě "Who Would Imagine A King" a "Joy To The World".

Whitney Houston natočila průměrné album, které je vánočně laděné a oproti svým kolegyním nevsadila jen na jasné taháky, tedy upravené tradicionály, které jsou v Americe v tomto předvánočním shonu slyšet na každém rohu a i naše televizní stanice vám jich připomenou bezpočet. "One Wish (The Holiday Album)" je možná pro Whitney malým splněným přáním poskytnout fanouškům takto okořeněnou desku. Zároveň neklesla do nějakých bezduchých vod a nachystala několik vydařených kousků, které si rádi vyposlechnete, i když zrovna nebudou Vánoce, venku nebude chumelit a v pokoji nebude vonět vánoční stromeček. Na druhou stranu ta deska jako celek moc nefunguje, ale pokud máte Whitney rádi, budete určitě spokojeni.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY