Dobře usazení stárnoucí rockeři vydělávají

09.12.2003 05:00 - Hynek Just | foto: facebook interpreta

Na nové album Jethro Tull "Christmas Album" bylo možné narazit už na sólové Andersonově desce "Rupi's Dance". Jak titulní obrázek, tak úvodní píseň jsme mohli najít i zde. I z tohoto detailu je patrné, že "Christmas Album" má být zejména dobře prodejným produktem. Po hudební stránce alespoň výrazně nevyniká...
6/10

Jethro Tull - Christmas Album

Skladby: Birthday Card At Christmas, Holly Herald [instrumental], A Christmas Song, Another Christmas Song, God Rest Ye Merry Gentlemen [instrumental], Jack Frost and the Hooded Crow, Last Man at the Party, Weathercock, Pavane [instrumental], First Snow on Brooklyn, Greensleeved [instrumental], Fire At Midnight, We Five Kings [instrumental], Ring Out Solstice Bells, Bourée [instrumental], A Winter Snowscape [instrumental]
Celkový čas: 62:38min
Vydavatel: Universal
Tak jako na hudbu k reklamě nemá cenu vztahovat klasická hudební kritéria a je lépe hodnotit její komerční dopad, je vhodnější se na čerstvé album Jethro Tull dívat jako na čistě obchodní produkt. Jmenuje se "Christmas Album", vychází v čase nákupů vánočních dárků a jeho přebal budí dojem, jakoby se jednalo o výběr staroanglických koled. A skutečně, jeden z dílů nahrávky patří vánočním tradicionálům. Vedle nich se objevují buď znovu zahrané písně z dávných desek Jethro Tull, nebo nové, které se těm z minulých alb nápadně podobají.

"Christmas Album" je zvukově i výrazem velmi podobné zejména starším deskám Jethro Tull. Jeho vesměs akustická barva připomíná nejvíce "Heavy Horses", "Songs From The Wood" či "Living In The Past" - ne náhodou sem byly zařazeny skladby z těchto nahrávek. S vánoční atmosférou až tolik společného nemají, až na občasné zacinkání rolniček, melodické citace z tradicionálů, či písně, které napovídají názvem (viz. "A Christmas Song", která se objevila už na nevánočním "Living In The Past"), není důvodu hledat zásadnější souvislost s Vánocemi. Tři zařazené předělávky vánočních tradicionálů jsou zase natolik přizpůsobené zvuku kapely, že by se mohly brát za vlastní - nehledě na to, že Jethro Tull předělávali tradiční či klasické kousky odjakživa, o čemž svědčí opětné zařazení Bachova "Bourée".

Hlasové dispozice Andersona sice už nejsou jako za starých časů a díky tomu písně také vyznívají unaveněji, nicméně pozitivní náladu se na desku dostat podařilo. Aranže písní jsou z velké většiny akustické - Andersonova flétna je v nich také méně utopená než nad rockovějšími základy; příjemným osvěžením jsou určitě chvilky, kdy Martin Barre sahá k akustické kytaře. Co do zvuků je "Christmas Album" tradičnější, někdy se až zdá, jakoby Jethro Tull chtěli dojít na počátek svých kořenů. Ona lehkost a nepřearanžovanost, která je typická pro debutové "This Was", se sem místy vrací, a to třeba jen jazzověji laděnými rejstříky u kytary ("Another Christmas Song"), nebo výrazem celých skladeb - zpracování tradicionálu "God Rest Ye Merry Gentlemen" alespoň zní jako znovuoživení dávného sentimentu.

"Christmas Album" není v kontextu celé diskografie Jethro Tull počinem nijak výjimečným. Je vcelku seriózně zpracovaným obrazem dobře uvelebených stárnoucích rockerů, kteří netrpí komplexem zavírajících se dveří a potřebou si dokazovat, že jsou stále na špičce ve svém žánru. V tom je album sympatické. Na druhou stranu, kdyby z desky tolik nesálala touha po předvánočním zbohatnutí a navenek by nepůsobila jako něco, co ve skutečnosti není, bylo by to ještě milejší. Nedávno recenzované sólové album Iana Andersona dopadlo v tomto ohledu příznivěji.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY