Bouchejte do těch zdí!

26.11.2003 05:00 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Jméno kapely Asian Dub Foundation znají určitě všichni příznivci hudebního "stylu", který je možné schovat do všeobjímající škatulky world music, a pak také političtí aktivisté. Obě skupiny uvítají novinku "Live Tour 2003 (Keep Bangin' On The Walls)" na DVD, která zachycuje kapelu v jejich silné disciplíně - koncertu - z letošního turné.
9/10

Asian Dub Foundation - Live Tour 2003 (Keep Bangin' On The Walls)

Skladby: Cyberabad, Blowback, 2 Face, Taa Deem, Fortress Europe, New Way New Life, Rise To The Challenge, Assatta Dub, Enemy Of The Enemy, La Haine, Naxalite, Rebel Warrior / Bonusy: Fortress Europe (Video), 1000 Mirrors (Video), Charge (Rockpalast), Free Satpal Ram (Rockpalast), Dhol Rinse (Paleo), ADF Documentary, ADF Photos Gallery, ADF Photos Gallery Live Tour
Celkový čas: cca 106 minut
Vydavatel: EMI
Jak už bylo zmíněno v upoutávce, Asian Dub Foundation mají minimálně dvě skupiny přívrženců, které se navíc ve velké míře prolínají. Pro první skupinu jsou zajímaví svým mixem bengálských hudebních přístupů, ostrých kytar, DJských hrátek, rytmů využívající jak klasické bicí, tak bubny dhol a tabla. Jejich hudbu tak můžete vidět jako mix dubu, reggae, rapu, rocku nebo bengálské tradiční hudby. Pro ty druhé jsou zajímaví svým zamítavým postojem k rasismu, špatnému postavení uprchlíků a vůbec politickým tématům, které lze k jejich asijskému původu a životu v Londýně očekávat.

Na toto DVD se dostal záznam z letošního turné (které končí až v prosinci v Irsku), na kterém zazněly převážně skladby z novinkového alba "Enemy Of The Enemy". Záznam byl pořízen na festivalu Eurockéennes ve francouzském Belfortu v červenci 2003, tedy pouhé dva týdny po pražském koncertu. Ukazuje dobře sílu skupiny (i když ta přelepka na obalu přehání...) - nasazení MCs ve vás opravdu může podpořit obavu z vytváření "pevnosti Evropa", zvláště když se do hypnotických rytmů podporovaných basou Dr Dase zadírají ostré riffy kytary Chandrasonica a exotičnost dotvářejí samply a scratche Pandita G. Je znát sehrání kapely, ne nadarmo si současnou sestavu hlavní protagonisté v dokumentu pochvalují. Není divu, že publikum brzo skáče a jde kapele na ruku. Střih záznamu je docela živý, dává tak poněkud zapomenout na přece jen po delší době stejnou strukturu skladeb a jejich splývání. Přesto by si kapela mohla uvědomit, že méně křičet a hrozit bojem by mohlo jejich přijetí spíše pomoci.

Ať už si o hudbě skupiny myslíte cokoliv, výbava nosiče by vás měla potěšit, takhle by mělo vypadat slušné DVD. Kromě lehce přes hodinu trvajícího záznamu koncertu jsou na disku četné bonusy. Prvním z nich jsou (pro mě nepochopitelně označené jako "bonus audio", navíc oproti celému koncertu ztišené) tři další skladby - záznamy z (jiných) koncertů, které však nepřináší nic předtím neviděného. O to víc potěší další bonus - dva videoklipy, už z koncertu známá "Fortress Europe", ale zde studiově pestřejší, o zřetelnější turecké ženské kvílení naléhavější. Hlavně je však zde "1000 Mirrors" s hostující Sinéad O'Connor, ne tak divoká, houpavá, ale o to silnější skladba, kterou klip jen umocňuje. Nesporně klenot disku, i tvorby skupiny celkově, speciálně v tomto případě by nerodilý mluvčí uvítal možnost si pročíst text(y).

Lepší pochopení pohnutek skupiny umožní bonusový dvacetiminutový dokument, ve kterém se hlavní dva členové - Dr. Das a Chandrasonic - vyjadřují k aktuální sestavě, k političnosti svých textů (zajímavé, že DVD nevyužili k větší propagaci svých názorů) a také k jednotlivým skladbám poslední desky "Enemy Of The Enemy". Zajímavé, pro našince asi nešikovné je, že si nelze pustit alespoň anglické titulky, i když jejich angličtině je docela rozumět (a jiné jazyky disk také nenabízí). Návštěvníky pražského koncertu možná zaujme, že nás v krátkém komentáři jako jedinou zemi nejmenují mezi těmi, které je skvěle uvítaly. Mohou se tak v galerii fotek ze šňůry (kromě nich je na disku i směska propagačních) kochat jinými obrázky než z naší matičky.

Těžko posoudit kvalitu zvuku nahrávky, jelikož nedisponuji tím správným domácím kinem, ale Dolby Digital 5.1 by mělo zaručovat slušný zážitek z koncertu Asian Dub Foundation, kteří stále tlučou na zeď naší nevšímavosti. Pro ty, co je tohle tlučení hudebně příliš agresivní, doporučuji shlédnout film "Špína Londýna", ve kterém mimochodem také hraje starý Ind z videoklipu "1000 Mirrors" (aspoň bych se o to vsadil). Možná pak budete aspoň politickou, když ne tu hudební, stránku tvorby ADF chápat více, ať je jakkoliv diskutabilní.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY