Flattus mají nový singl plný prachu

07.12.2003 09:54 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Flattus - Prach
© facebook interpreta
Pražská hardrocková kapela Flattus vydala nedávno třípísňové EP "Prach". Čtenáři, které by jejich nová muzika zajímala, si mohou poslechnout mp3 ukázky písniček "Prach", "Bez nás dvou" a "Paranoia" na tomto místě.

Co se změnilo?
Před rokem a půl jsem na stránkách musicserver.cz psal recenzi debutové desky Flattus "Cizí známí". Mimo jiné jsem na klávesnici naťukal toto: "Flattus ve své tvorbě spojili několik hudebních větví v relativně celistvý kmen, jehož kořeny pevně tkví v klasikách á la Led Zeppelin či Black Sabbath. Vše je postaveno na tradičním instrumentálním složení, tedy kytara, basa a buben, aniž by do výsledku jakkoli promlouvaly syntetizátorové zvuky a úpravy." Zajímá vás, jak hudební projev Flattus vypadá dnes, zda došlo k nějaké změně? Můžu vám prozradit, že došlo jen ke změnám kosmetickým. To ostatně potvrzují i sami členové kapely.

"Vlastně nic moc, odehráli jsme spoustu koncertů po celý republice a nejednou jsme si uvědomili, jak ten čas pádí, a že je na čase udělat něco novýho," odpověděl na dotaz bubeník Jakub Troníček. Zpěvák a kytarista Vladimír Jáchym jej doplnil: "Žádný dramatický změny stylu nebo pojetí neproběhly, spíš jde o nějakej přirozenej vývoj. Máme pocit, že nový věci už jsou zase o kus dál."

Flattus
© Ondřej Němec
Asi největší událostí Flattus z poslední doby je právě vydání nového singlu "Prach". Ten na sobě nese tři písně, jmenovitě "Prach", "Bez nás dvou" a "Paranoia". O vydání další regulérní studiovky se jedná. "Věcí, který jsme udělali, je víc, ale něco jsme zatím uložili k ledu, protože jsme nebyli úplně přesvědčený o tom, že je to dobrý," vysvětlil Jáchym, proč soubor připravil jenom tři věci.

Jako singl z EP byl vybrán hned úvodní nátěr "Prach", který posunuje tvorbu Flattus směrem k modernějším metalovým polohám, a to především kytarovým zvukem. Jakub k tomu dodává: "Nemám pocit, že je to nějak zvlášť nu-metalová věc, i když zní možná trošku modernějc. Chtěli jsme prostě udělat pecku s hutným a dobře šlapajícím riffem, což se, myslím, povedlo." Baskytarista Dan "Dádula" Pražák jeho SLOVA rozvedl následovně: "V zásadě souhlasíme, že je to takovej skoro příklon k modernímu metalu."

I další dvě zařazené skladby mají svou minulost. K "Bez nás dvou" Jakub dodává: "Pohodová melodická věc, hitovka. Mimochodem s výborným a hodně silným textem našeho kamaráda Honzy Martinka, kterej textoval i ostatní skladby." "Paranoia" je zase dle Jáchyma "starší věc, stojící na jednoduchém riffu a změnách tempa mezi slokou a refrénem".

Živě se Flattus představili 3. prosince v klubu Futurum v Praze, kde zahráli společně s Riviera Playboyz. To byl zároveň poslední letošní koncert. "Na zimní měsíce potom připravujeme společné klubové turné s kapelou First Choice. V jednání je i předskakování na turné některé ze známějších kapel," nastínil blízkou budoucnost Jakub.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY