Bára Basiková nás už ladí na svátky deskou "Moje první vánoční"

19.10.2024 18:33 - Milan Menčík | foto: Gábina Homolová

Snad každý interpret chce mít ve svém portfoliu vánoční album a i letos jich vyjde velká spousta, Česko nevyjímaje. Málokoho možná napadne, že jednou z posledních zpěvaček, které svou vánoční nahrávku ještě nevydaly, patří i Bára Basiková. To se však letos změní. Album s názvem "Moje první vánoční" vychází právě nyní.

Bára Basiková - Moje první vánoční
© Warner Music
"Třicet let pořádám adventní a vánoční koncerty v nejrůznějších místech naší země, zpívám v kostelech, chrámech i menších kaplích, většinou s dětskými sbory. Vybírám si známé i méně známé skladby a pokaždé je mi líto, že se takový emotivní zážitek nenatáčí a nezaznamenává na památku. Každoročně vycházejí vánoční desky mých českých i světových kolegů, aby zpříjemnily jejich fanouškům adventní čas. Já jsem nikdy vlastní nenatočila, proto jsem zatoužila takové album nazpívat," vysvětluje zpěvačka.

Jedním ze sborů, se kterým pravidelně spolupracuje, jsou Andílci z Plzně se sbormistryní Kateřinou Korbelovou. "Často si užijeme hodně legrace, ale občas i pláče, protože Kateřina je na děti přísná a nic jim neodpustí. Jenže díky tomu jsou děti na profesionální úrovni. Kateřina dbá i na image a stylizaci, takže děti mají na vánočních koncertech bílé třpytivé šatičky a vypadají opravdu andělsky."

Z nové desky však nebude znít pouze český jazyk, ale vzhledem k dřívějším úspěšným deskám "Gregoriana" a "Nová Gregoriana" nebude chybět ani latina a angličtina. Vše zdobí i lehce provokativní obal.

"Když jsem přemýšlela o obalu vánočního CD, nechtěla jsem jít cestou kýčovitých výjevů, jako jsou vánoční stromečky, dárky, umělý sníh nebo červená čapka s bílou bambulí. Chtěla jsem něco osobitého a lehce provokativního... Panna Maria s Ježíškem je jasně signifikantní výjev spojený s Vánocemi, každý ho zná a může mít (a taky má) spousty podob a verzí. S mou dlouholetou kamarádkou a téměř dvorní fotografkou Lenkou Hatašovou jsme mou představu doladily do detailu. Vytvořily jsme svatý obrázek - kompozicí, kostýmem, světly a stylizací. V náruči mám čerstvě narozeného chlapečka, netrpělivě jsme čekaly, až přijde na svět a budeme s ním moci fotit. A práce s ním byla úplně dokonalá a dojemná, protože byl po celou dobu moc hodný," doplnila zpěvačka.

Křest kolekce proběhne na koncertu 27. listopadu v pražském kostele sv. Šimona a Judy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY