Dream Theater se vracejí s desetiminutovým opusem "Night Terror"

13.10.2024 18:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Když před nějakou dobou americké progmetalové veličiny Dream Theater oznámily, že se do jejich řad vrací bubeník Mike Portnoy, zavládlo mezi fanoušky nadšení. Nyní se ukazuje, že radost z jeho návratu je oprávněná. Kapela totiž vydala skladbu "Night Terror" a v celkem jasných barvách se vyjevilo, jak je Portnoy coby skladatelská duše a hlavně motor formace důležitý.

Desetiminutový opus "Night Terror" totiž přes všechny změny nálad, technické exhibice všech zúčastněných a lehounké broušení hrany kýče hlavně ve vokálních linkách drží pohromadě jako skála - a hlavně drží pozornost posluchače i v této neskromné stopáži. Portnoyovi se podařilo to, co bez jeho schopností zbývající muzikanti úplně nezvládali. Očividně totiž dokáže zkrotit ega (zřejmě zejména kytaristy Johna Petrucciho) a dodat nápadům potřebný tmel. Nejdeme tak od exhibice k exhibici, ale jedna pasáž (tu kytarové sólo, tu vstup Jordana Rudesse na klávesy, tu basové kudrlinky Johna Myunga) přirozeně rozkvétá z té předchozí.

Doprovodné video zavírá muzikanty do jakéhosi tajuplného domu s nezbytnými proprietami v podobě dýmu i náladotvorného osvětlení, nějakou dějovou linku ale naštěstí nechává stranou. Soustředí se na pětici muzikantů a dává fanouškům to, čeho si žádají nejvíce, tj. pohled pod jejich prsty. Až v úplném závěru se Dream Theater objevují jako kapela, jinak hudebníci celou stopáž hrají samostatně, každý v jiné místnosti.

Podobné potěšení jako "Night Terror" určitě vyvolá i oznámení vydání nového alba. V této sestavě se tak stalo naposledy v roce 2009 s kolekcí "Black Clouds & Silver Linings". Novinka "Parasomnia" vyjde 7. února 2025 a bude napěchovaná 71 minutami čerstvého materiálu. A stopáže skladeb nebudou nijak krotké, oznámena je jedenáctiminutovka "Dead Asleep" nebo téměř dvacetiminutová tečka "The Shadow Man Incident".

Dream Theater už brzy vyrazí na evropské turné, česká zastávka je v plánu na sobotu 2. listopadu v pražské Sportovní hale Fortuna na Výstavišti. Na programu tříhodinového koncertu by měl být průřez klasickými skladbami formace, ale bezpochyby dojde i na pár novinek.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY