The Hu předělali klasiku Iron Maiden. "The Trooper" dostal v mongolštině novou energii

09.10.2024 14:18 - Jiří V. Matýsek | foto: Tereza Slowiková

Mongolský folk-rock-metalový fenomén The Hu roste a roste. V těchto dnech vystupuje na turné ve Spojených státech, kdy předskakuje slovutným Iron Maiden. A k připomínce tohoto jistě výrazného momentu v historii formace, která do metalového rámce vnesla hrdelní zpěv i folklorní nástroje, muzikanti natočili svou vlastní verzi zásadní skladby Meidnů "The Trooper".

Původní píseň poprvé vyšla v roce 1983 na albu "Piece Of Mind" a s téměř stoprocentní pravděpodobností lze předpokládat, že ji parta kolem Bruce Dickinsona zahraje i na koncertě v Letňanech v květnu příštího roku. Setlist se totiž bude věnovat prvním devíti nahrávkám skupiny.

Ale zpět k mongolskému seskupení. Hudebníci si ze songu vzali ikonickou kytarovou vyhrávku, přidali trochu válečnických bubnů a hlavně text převedli do mongolštiny. Refrén si navíc, oproti sólujícímu Dickinsonovi, upravili do vícehlasu a výsledná, tak akorát odvážná verze dokázala přidat slavné písni další úroveň strhující velkoleposti.

Doprovodný černobílý videoklip nijak nepřekvapí a vedle starších videí kapely, které mongolské stepi zaplňovaly desítkami jezdců na motorkách nebo epickými bojovými scénami, se tentokrát se skupinou ocitneme jen v bílém studiu. Díky svižnému střihu a práci s detailními záběry však vizuál dokáže strhnout.

"The Trooper" najdete na streamovacích službách jako součást stejnojmenného EP. Novinku doplňuje trojice starších spoluprací - se Serjem Tankianem, Alice In Chains a LP - a dvě další písně. Veškerý materiál byl ale již dříve součástí deluxe verze druhého alba kapely "Rumble of Thunder".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY