PREMIÉRA: Poletíme? v klipu "Hendmejdmjůzik" popustili uzdu umělé inteligenci

03.10.2024 18:00 - Spolupracovník redakce | foto: David Podrabský

Po červnovém vydání nového alba "Hvězdy těžký to maj" a festivaly nabitém parném létě Poletíme? žhaví motory na nadcházející "Hvězdy těžký tour maj", jehož součástí bude i dosud největší samostatný koncert kapely, který bude hostit 17. října Velký sál pražské Lucerny.

Kromě slavnostního křtu s řadou zajímavých hostů zde bude albová novinka vůbec poprvé k dispozici také na kolorovaném LP! Ještě než k tomu dojde, přispívají Poletíme? s typickou originalitou i vtipem do debat ohledně (ne)využívání umělé inteligence, když svou skladbu "Hendmejdmjůzik" svěřili právě AI. Ta pod dohledem zkušeného klipového tvůrce Davida Spáčila vytvořila působivý videoklip plný bizarně kontrastních situací a vizualizací.

"Píseň 'Hendmejdmjůzik' - jak už název napovídá - se oslavně obrací k ruční muzikantské práci, a to i s jejími nedostatky a limity. Je pravděpodobné, že komerční hudba bude v budoucnosti psaná výhradně umělou inteligencí a že se tím pádem svět rozdělí na dvě skupiny. Poletíme? slibují, že si písně budou nadále psát i hrát takzvaně ručně. Vtipným kontrastem k tomuto sdělení je pak klip, který vytvořila právě ta 'zlá' umělá inteligence, čímž otevíráme debatu o vyváženosti lidského a AI zdroje," vysvětluje frontman skupiny a autor písně Rudolf Brančovský.

"U 'Hendmejdmjůzik' mi přišla jako super výzva udělat k písni, která je tak trochu protestsong proti AI, navíc ve stylu folk-punku, něco AIčkem, tak aby to k tomu sedlo, bylo to stejně živelný jako samotná hudba a zároveň si to ze sebe dokázalo udělat trochu srandu. Naštěstí doslova pár dní před tím, než mě kapela oslovila, se objevila AI appka MiniMax, umožňující podstatně realističtější animace než předešlá generace difúzních modelů jako Runway Gen 2, PikaLabs apod.," dodává k videu, které rozhodně stojí za více než jedno zhlédnutí, jeho tvůrce David Spáčil, řečený Havran.

Ten v minulosti točil klipy mimo jiné pro Michala Pavlíčka, Lucii Bílou nebo Kamila Střihavku. V současnosti Spáčil vede animační studio 60seconds.cz a věnuje se platformě pravidlasezmenila.cz, která pořádá například konferenci o využití umělé inteligence pro kreativce či AI Film Festival.

Ač je v novém klipu umělé téměř vše, hudba a přístup Poletíme? stále zůstávají ryzí a pořádně člověčí. Na vlastní kůži i uši to budete moci plnými doušky okusit již od 10. října, kdy odstartuje "Hvězdy těžký tour maj", a zejména pak 17. října ve velké Lucerně. Kromě křtu CD a nově také kolorovaného LP "Hvězdy těžký to maj" se můžete těšit také na pěvecký sbor Nahlas vedený trumpetistou kapely Jáchymem Hájkem nebo společný song s Katem z Prago Union, a to není zdaleka vše. Kdo ví, možná dojde i na zlatou desku Supraphonu...

Termíny "Hvězdy těžký tour maj" jsou následující:

10.10. Bratislava (SK) - Randal Club (křest alba)
11.10. Uherské Hradiště - Klub Mír
17.10. Praha - Velká Lucerna (Megakoncert + křest alba)
01.11. Ostrava - Barrák Music Club
02.11. Jablunkov - Rokáč
08.11. Svitavy - Lidové divadlo
09.11. Pardubice - Žlutý pes
15.11. Vsetín - Dům kultury
16.11. Krnov - Kofola Music Club
22.11. Písek - Divadlo pod čarou
23.11. Pelhřimov - KD Máj
29.11. Třebíč - Roxy Club
30.11. Olomouc - S klub
13.12. Kdyně - Sokolovna
14.12. Planá - Kinonekino
19.12. Brno - Sono centrum (křest alba)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY