Xindl X zpívá v "Proměně" o stárnutí a v klipu se promění v brouka

17.09.2024 09:39 - Hana Bukáčková | foto: Dalibor Konopáč

Xindl X v pátek 13. září vydal novou desku "Fén X", na níž se po letech autorské samostatnosti žánrově vyřádil s kolegy Jendou Vávrou, Filipem Vlčkem, Janem Steinsdörferem, Jakubem Lenzem a Radkem Tomáškem. U té příležitosti do světa vypustil nový singl, tak trochu šansonově kabaretní a zároveň sentimentální skladbu "Proměna". Tu inspirovala stejnojmenná Kafkova povídka.

Sám interpret album charakterizoval jako pokus předejít syndromu vyhoření snahou zkusit věci dělat jinak. Zároveň tradičně reflektuje dobu, společnost, ale i svá osobní témata. Mezi ně patří třeba i stárnutí, o kterém vypráví aktuální singl.

"Optimista to může vnímat jako píseň o dospívání, pesimista jako o stárnutí, zkrátka o tom, jak se mění priority, jak sám vnímá svou osobu, když byl třeba teenager, a snaží se to koukat z filozofického pozitivního pohledu," řekl mi Ondřej Ládek o této písni v našem rozhovoru, který zanedlouho vyjde.

Čerstvý pětačtyřicátník k odkazu na slavnou Kafkovu knihu dodává: "I po sto letech je stále aktuální. Vždyť kdo z nás občas nemá pocit, že se přes noc proměnil a nikdo mu nerozumí?"

V klipovém zpracování došlo k propojení dvou tvůrců. Animované prvky měl na starosti Ondřej Pfeiffer, klasicky točené záběry pořídil Petr Lexa ze Slzy. Oba pracovali na předchozích klipech k singlům z nové řadovky, v "Proměně" se spojili.

Video nás zavede na taneční parket, kdy se před zraky tanečníků zpěvák mění v brouka. To se neobejde bez povšimnutí lidmi a jejich následného opovržení. Když nezapadnete do určité zavedené a uznávané škatulky, stane se to hned, člověk byl ale měl přijmout hlavně sám sebe a také nikoho nesoudit, protože čas a osud zastavit nejde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY