Alf Carlsson a Jiří Kotača Quartet představují výtvarně působivý videoklip ke skladbě "Faith"

21.09.2024 13:52 - Jiří V. Matýsek | foto: Dušan Tománek

Kvartet brněnského trumpetisty Jiřího Kotači a švédského kytaristy Alfa Carlssona letos vydal své druhé společné album "Our stories" a s vysokou pravděpodobností má našlápnuto mezi nejlepší jazzová alba roku. Energická kolekce devíti instrumentálních příběhů dýchá hlubokým propojením všech hráčů a nabízí skutečně barvité, dynamické a strhující hudební vyprávění. Nyní se navíc muzikanti prezentují ve formě pro jazz nepříliš obvyklé - videoklipem.

Pro obrazové ztvárnění si vybrali skladbu "Faith". Dumavý hudební kus napsal Jiří Kotača a jeho trumpeta v něm pochopitelně přebírá roli vůdčího melodického prvku. Carlssonova kytara skladbu podbarvuje repetitivní hrou, ve třetině se pak přidává rytmika, která původně snivé náladě přidá na dynamice a postupně ji provede přes všechny proměny nahrávky.

Černobílý videoklip staví do popředí výtvarno. V úvodní části jako by se odrážel vliv československé filmové nové vlny: Obraz obou protagonistů sedících na lavičce na sluncem rozpáleném perónu skvěle zachycuje jakousi fádnost nekonečného čekání. Jenže tuto zdlouhavou prázdnotu naruší postava vousatého tanečníka, jenž protančí celým nádražím. Pohyb se doplňuje s výraznými architektonickými strukturami, kamera se vyloženě mazlí s liniemi schodišť a tunelů nad nástupišti, kontrastní záběry zdůrazňují textury povrchů.

Ani jedno médium tu nepřetlouká to druhé, hudba podporuje obraz, obraz přidává nové barvy hudbě. Velmi dobrá práce!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY