Astrid S vyrazila s "Joyride" na letní jízdu

26.08.2024 12:17 - Honza Balušek | foto: Universal Music

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".
8/10

Astrid S - Joyride

Skladby: First to Go, Two Hands, Joyride, Oh Emma, Hot Fever Dream, Power Move, Bloodline, I'm Sorry, I Love You, Howdy
Vydáno: 24.5.2024
Celkový čas: 26:25
Vydavatel: Universal
Dagny a Astrid S se sice v lecčems podobají, stejně tak u nich ale můžeme najít plno rozdílů. Co mají společné? Kromě toho, že obě pocházejí z Norska a do své hudby pouštějí více dne než noci, si spolu před pár lety také zazpívaly ve skvělém singlu "Pretty" (dejte si jeho nádhernou akustickou verzi) a poněkud šetří s dlouhohrajícími deskami. Jak první zmíněná ("Elle"), tak i druhá letos vydala svou teprve druhou řadovku. Naštěstí však obě mají rády ípíčka, samostatné singly a spolupráce, takže i tak své příznivce zásobují dostatkem nové hudby.

A v čem se liší? Zatímco o sedm let starší kolegyně přece jen mírně tíhne k electropopu, Astrid své písně více staví na zvuku kytary. I když obě mohou pohazovat blonďatými hřívami, s Dagny byste chtěli chodit, zatímco se slečnou Smeplassovou byste chtěli být kamarádi. Působí prostě jako taková sympatická holka odvedle.

A přesně tak zní i její "letní minialbum", jak jej sama nazvala. Ačkoli v našich končinách si název "Joyride" spojujeme hlavně s deskou dvojice Roxette, ani její kolegyně tomuto titulu ostudu neudělala. Dokonce mu vetkla i koncept. Nečekejte však nějaký velkolepý příběh, jde spíše o základní ideu nahrát kolekci, která odráží vzpomínky na jízdy autem s jejím otcem, a na hudbu, kterou u toho poslouchali.

Textově se zpěvačka stále drží svých oblíbených témat - láska ("Two Hands"), kamarádi, kteří se už dlouho neozvali ("Oh Emma"), a zase láska ("I'm Sorry, I Love You"). Ale věnuje se také dospívání a přechodu z teen let do dospělosti. Že si člověk může myslet, že dobře už bylo a nic dobrého ho nečeká, odráží už úvod otvíráku "First to Go":

"Hit my peak at sixteen
Couldn't get to me, I got a pocket full of dreams
Then life hit at twenty three
It's embarrassing and messy as it should be"

Ze všech devíti písniček jde cítit, že je zpěvačka nejradši skládá s akustickou kytarou. Aranže se drží při zemi, voní cestami, létem, trošku vzpomínkami a hodně snahou udržet si optimistický pohled na svět, i když to někdy nejde úplně lehce.

"Joyride" je malá deska relativně známé interpretky, na kterou si možná po pár letech nevzpomenete, protože nepřináší nic unikátního a převratného. Ale dokáže mezi všemi těmi tanečními hity, které se odevšad linou, alespoň zpříjemnit jedno léto upřímnou hudbou. Někdy jsou holky odvedle prostě to nejlepší, co vás může potkat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY