V klipu "Aberration" melodeathové Mohyly si zvrácený doktor upravuje muzikanty k obrazu svému

28.08.2024 17:11 - Jiří V. Matýsek | foto: se svolením kapely Mohyla

Pražská melodeathová formace Mohyla se zrodila loni a svůj start rozhodně neuspěchala. S prvním singlem "Aberration" se hlásí o slovo až nyní a nutno konstatovat, že s velkou razancí. Skladba totiž dýchá skvělou energií a nadšením, jež se propsalo jak do svižné muziky, tak do originálního vizuálního podání.

Coby první singl, který formaci představí poprvé ve studiové podobě, byla skladba "Aberration" jasnou volbou už od začátku. Natáčelo se ve studiu The Barn, píseň jde prakticky od začátku do plných a Mohyla se v ní prezentuje muzikantsky vyzrále. Baví kytarová práce, jež táhne celou dynamiku songu a přidává mu na barevnosti, vokál se nese spíše ve vyšších polohách. Výsledek tak působí až odlehčeně - hrubost tu není tím, čím by chtěli muzikanti oslňovat.

Ostatně, inspiraci severskými žánrovými veličinami přiznává i zakladatel kapely, kytarista Marek Brabec: "Mohylu jsem založil jako zarytý fanoušek melodic-deathmetalového žánru, a proto se snažím, aby hudba Mohyly byla autentická."

Kapela spolehlivě oslní i sebevědomým videoklipem. V režii Matea Ťažkého nás zavádí do ordinace zvráceného doktora, který si muzikanty předělává k obrazu svému a u každého operativně zdůrazní jeho hráčské schopnosti. Z vizuálu vyřazuje vychytaně béčková, ale zároveň filmová atmosféra. Samotný nápad i brutální černý humor funguje a celkové pojetí, na formaci starou v zásadě pár měsíců, doslova srší ne tak často vídaným sebevědomím.

"Aktuálně dokončujeme kompozici naši první desky. Musíme vypilovat detaily a vyladit celkový hudební charakter alba, a jelikož jde vše podle plánu, nahrávat desku bychom mohli v prvním kvartálu příštího roku. O informace ohledně desky se určitě podělíme na našich sociálních sítích," lákají muzikanti.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY