Došly nové hity? Český rádiový žebříček ovládla další skladba samplující letitou klasiku

22.08.2024 15:30 - Josef Martínek | foto: Kangarooli Tracks B.V.

Tři čtvrtě roku po vydání se na vedoucí příčku tuzemského rádiového žebříčku prosadili nizozemský producent Oliver Heldens a taiwanský zpěvák Weibird s písničkou "Out Of Love". V té oprášili čtyřicet let starý hit dvojice Hall & Oates. Zato v albech a singlovém digitálu se opět nic významného nestalo.
Oliver Heldens feat. Weibird - Out Of Love
© Kangarooli Tracks B.V.
RÁDIA - Samplování starých hitů je v poslední době oblíbenou praktikou různých DJů a producentů. A vítají to i čeští rádioví dramaturgové, protože už poněkolikáté letos na vrchol žebříčku poslali skladbu těžící ze slavného podkladu z minulého století.

V zimě se na číslo jedna dostali Ofenbach a Norma Jean Martine, jejichž spolupráce "Overdrive" si brala ze songu "Cambodia" od Kim Wilde (1981), na přelomu jara a léta hned čtyřikrát triumfovali Ella Henderson a Rudimental zásluhou kousku "Alibi". V něm zazněl motiv z Cooliovy písně "Gangsta's Paradise" (1995), a tudíž i z "Pastime Paradise" od Stevieho Wondera (1976), protože i Coolio si tehdy půjčoval.

Teď přišla řada na "Out Of Love". Spolupráce nizozemské hvězdy taneční scény Olivera Heldense a taiwanského mandopopového interpreta Weibirda, vydaná už v listopadu minulého roku, se inspirovala skladbou "Out Of Touch" amerického mužského dua Daryl Hall & John Oates z roku 1984. Tu o dvacet let později převzali britští Uniting Nations a proslavili ji v Evropě. A nyní, opět po dvou dekádách, je tady další úspěšné zpracování.

Přední příčky se celkově nesou v dosti roztančeném duchu, protože na dvojce následuje minulý vítěz Artemas s "I Like The Way You Kiss Me" a na trojce australský DJ Cyril se "Stumblin' In", mimochodem další přepracovanou hitovkou dob minulých, protože původní verzi nahráli Chris Norman a Suzi Quatro v roce 1978. Zdá se, že autorů schopných složit něco zapamatovatelného nabízí třetí tisíciletí zoufalý nedostatek, a tak se tvůrci hudební potravy pro rádia a streamovací platformy spoléhají na to, že dnešní mladá generace už dekády staré šlágry nezná.

Na čtyřce setrvali s fotbalovou "Fire" další zástupci taneční muziky - italští Meduza, v tomto případě s nezanedbatelnou pomocí OneRepublic a německé zpěvačky Leony. Z minulé osmičky si už na pátou příčku polepšili Coldplay s "feelslikeimfallinginlove".

Na pozici nejhranější domácí skladby došlo po mnoha měsících ke změně. O5 & Radeček a Elly se tentokrát se svou spoluprací "I tak to za to stojí" museli sklonit před skupinou Kryštof. Její filmová "Život je krásný" ale už rovněž dávno nepatří k žádným novinkám, psího hrdinu "Gumpa" v jeho druhém příběhu uvedla loni na podzim a žebříčku tuzemské tvorby kralovala třikrát po sobě v zimě.

A novinky? Ve stomístném přehledu tentokrát ani jedna jediná. Jinými slovy: je to bída.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Oliver Heldens feat. Weibird - Out Of Love
  2. Artemas - I Like The Way You Kiss Me
  3. Cyril - Stumblin' In
  4. Meduza feat. OneRepublic & Leony - Fire (Official UEFA EURO 2024 Song)
  5. Coldplay - feelslikeimfallinginlove
  6. Michael Schulte & R3hab - Waterfall
  7. Kryštof - Život je krásný
  8. Miley Cyrus - Flowers
  9. O5 & Radeček feat. Elly - I tak to za to stojí
  10. Lucas Estrada feat. Tribbs & Stephen Puth - Close Your Eyes


Calin - Bieber Fever
© Mike Roft Records
ALBA - Jestliže v našich rádiích se toho většinou děje jen málo, v popředí albového žebříčku obvykle dokonce nedochází k téměř žádným pohybům. Calin, Billie Eilish, Viktor Sheen a tak dále... Však už ta jména po měsících a (v některých případech) letech jejich omílání v našich komentářích znáte. Nezbývá než se ptát, zda má sestavování hitparády v této formě, která zamrzla u stále stejných hudebníků a titulů, smysl.

Podobně usazeně působí i pořadí digitálních singlů, které rovněž odráží preference nejmladší generace, takže ho ovládají typově stejní interpreti - aktuálně trůní na vrcholu už jedenáct týdnů bez přerušení Hard Rico a Yzomandias se songem "Narcos", v patách mají dvojici Rohony a Manene ("Letná") a také sestavu Pil C, Luca Brassi10x a Separ tvrdící, že "Není stre$s".

Top 10 - alba:
  1. Calin - Bieber Fever
  2. Billie Eilish - Hit Me Hard And Soft
  3. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  4. Pil C feat. Luca Brassi10x - Vojna
  5. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  6. Viktor Sheen - Planeta opic
  7. Travis Scott - UTOPIA
  8. Stein27 - President Of Sexico
  9. Ektor - Detektor III
  10. Viktor Sheen - Černobílej svět

Úplnou rádiovou, albovou i digitální hitparádu pro 33. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY