Z ředitelny na pódium. Josef Vališ vydal debutové album "Zpívající ředitel"

21.08.2024 13:44 - Jana Kloučková | foto: se svolením Josefa Vališe

Jak souvisí hudba se školstvím? Bezesporu v mnoha směrech, ale v takovém měřítku jako v jihomoravských Valticích jen výjimečně. Ředitel místní základní školy Josef Vališ, jen co shodí ředitelské sako, skáče rovnou na pódia festivalů se svou kapelou a energickou show.

Zpívající ředitel není jen Vališův pseudonym na sociální síti TikTok, na které je znám pro pravidelné doučování, ale zároveň takto pojmenoval i své nové album. I když se převážně pop-rocková deska částečně dotýká i hip hopu, ani v jedné z jedenácti položek neuslyšíme žádný hrubý výraz."Beru to jako takový etický kodex ředitele základky. Mé písně se často dostávají k mladé generaci a té chci ukázat, že rapovat a zpívat se nemusí vulgárně. Každé skladbě jsem se navíc snažil dát pozitivní message," tvrdí bývalý učitel hudební výchovy.

Na nahrávce "Zpívající ředitel" najdeme píseň o přátelství ("Od 0"), užívání si života ("Bohémové"), překonávání bolesti ("My"), ale například i skladbu "O štěstí", kterou produkoval Ondřej Škoch, bývalý člen skupiny Chinaski.

Vlajkovou lodí alba se stala píseň "Protože můžem" opěvující svobodu. Song s nádechem současné country doplnil zpěvák o videoklip z amerického prostředí Motelu Eldorado v Mikulově.

Nejen o prázdninách má Zpívající ředitel nabito, co se koncertů týká. Letos odehrál několikrát svůj set s kapelou na velkých festivalech, stanul i na prknech pražského Lucerna Music Baru. Často se věnoval i akustickému hraní s kytarou po kavárnách či komornějších akcích.

Seznam plánovaných koncertů:
24. 8. Kaplice - Slavnosti města
24. 8. Libčice nad Vltavou - Posvícení
7. 9. Velká Bíteš - Tradiční bítešské hody
7. 9. Velké Bílovice - Na malovaném sklepě
14. 9. Valtice - Vinobraní v Chateau Valtice
21. 9. Brod nad Dyjí - Řízkobraní
5. 10. Valtice - Valtické vinobraní
18. 10. Praha - Anime Coffee
22. 11. Břeclav - Kulturní dům
26. 4. 2025 Valtice - Pálavafest 2025



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY