Jedinečné spojení blackmetalových Cult of Fire a Bohemian Symphony Orchestra Prague nad hudbou Bedřicha Smetany zazní v Divadle Hybernia

15.08.2024 09:48 - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Jedním z očekávaných vrcholů letošního festivalu Brutal Assault se stalo jedinečné spojení symfoniků z Bohemian Symphony Orchestra Prague a blackmetalových Cult of Fire. Společně provedli set postavený na úpravách skladeb skladatele Bedřicha Smetany, od jehož narození uplynulo letos dvě stě let. Program původně určený pouze pro jediné festivalové vystoupení nakonec zazní ještě jednou, 22. listopadu v komorním prostředí pražského Divadla Hybernia. Předprodej vstupenek odstartuje v pátek 15. srpna v 10 hodin dopoledne výhradně v síti GoOut.

Cult of Fire navazují na nejlepší tradice českého black metalu a za dobu své existence se stali jednou z mála domácích kapel, které se dokázaly prosadit i na mezinárodní hudební scéně. Skupina je známá především svými vizuálně podmanivými vystoupeními, se kterými se dostala na téměř všechny kontinenty a postupně se vypracovala do pozice headlinerů ojedinělých hudebních akcí.

Symfonické aranže pro kapelu a Bohemian Symphony Orchestra Prague připravil umělecký ředitel a dirigent tohoto tělesa Martin Šanda, pro kterého spolupráce s metalovými uskupeními není nic nového. "Je skvělé, že můžeme tímto projektem propojit dva naprosto odlišné hudební světy a přiblížit jak klasiku metalistům, tak naopak i milovníkům klasické hudby kvalitní a poctivý metal," uvádí Šanda.

Vladimír Pavelka z Cult of Fire, který stojí za hudbou pro toto unikátní vystoupení, přibližuje, jak se rodila jeho dramaturgie: "Po týdnu intenzivního poslechu všeho, co pan Smetana složil, mnou nejvíc rezonovaly skladby 'Pochod národní gardy', 'Tábor', 'Píseň česká', 'Vyšehrad', 'Triumfální symfonie - Scherzo', 'Vltava' a 'Z českých luhů a hájů'. Ty jsem si dokázal představit v celé jejich kráse a metalovém provedení. Vedle nich chci představit i vlastní skladbu 'Váh', kterou jsem složil jako poctu nejdelší slovenské řece," doplnil.

Jedná se o exkluzivní vystoupení a možná poslední možnost tuto show vidět.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY