David Gilmour zachycuje v klipu k singlu "Dark and Velvet Nights" prchavé okamžiky tvorby

19.08.2024 16:31 - Jiří V. Matýsek | foto: Sony Music

Téměř dekádu dlouhé čekání na nové studiové album Davida Gilmoura se chýlí ke konci, deska nazvaná "Luck and Strange" vyjde 6. září. Napjatě vyhlížený počin kytaristy kapely Pink Floyd nyní propaguje nová, překvapivě groovy skladba "Dark and Velvet Nights". Jedná se již o třetí singl, který muzikant z chystané nahrávky zveřejnil.

Po dvojici poklidných, téměř folkových písní novinka docela překvapí: zaprvé svým hudebně navrstveným úvodem s dominantními hammondkami, za druhé svým houpavým rytmem. Ten po celý song nadále sekají klávesy a postupně na výraznosti nabývající přihrávky kytary. Finále pak rozkvete typickým kytarovým sólem, jež působí velice energicky, podobně jako Gilmourův vokál.

Černobílé video tentokrát nabízí pohled za kulisy pětiměsíčního natáčení nové kolekce. Spojují se v něm uvolněné momenty s nadšeným pracovním vypětím. Dobře se tu daří zachytit ty prchavé okamžiky tvorby, které odlišují průměrnou hudbu od té skvělé. "Dark and Velvet Nights" patří na druhý zmíněný pól, mimo jiné i díky tomu, jak se liší od zatím zveřejněného materiálu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY