Kovboj Marpo zamíchal kartami v top desítce českého albového žebříčku

08.08.2024 08:00 - Josef Martínek | foto: Jiří Staněk

Do stabilní sestavy nejžádanějších alb v domácí hitparádě promluvil pouze rapper Marpo, který s countryovým počinem "Cowboys & Dreamers" odstartoval na sedmém místě. Stále vede Calin. V rádiích se do čela dostal australský DJ Cyril s remixem hitu "Stumblin' In" a digitálu dál kralují Yzomandias a Hard Rico.
Cyril - Stumblin' In
© Warner Music
RÁDIA - Ve svém devatenáctém kole se sedmadvacetiletý Cyril Riley, vystupující pouze pod svým křestním jménem, probojoval na vrchol tuzemského rádiového žebříčku. Vítěznou skladbu "Stumblin' In" si půjčil z repertoáru Chrise Normana a Suzi Quatro. Se svým remixem už triumfoval také v Belgii, Maďarsku, Polsku, Moldavsku, Nizozemsku, Rumunsku a na Slovensku. U nás bodoval posledních dvanáct kol v první desítce (až na jediný výpadek) a po minulém bronzu se nyní konečně prokousal na pomyslný piedestal.

Na pozici nejhranější domácí skladby se dlouho nic nemění - O5 & Radeček s Elly ji drží už sedmnáct po sobě jdoucích týdnů. V celkovém pořadí se z minulé čtyřky posunuli zpět na stupně vítězů, konkrétně na stříbro. Za sebou nechali i šampiona předešlého kola Artemase, jehož "I Like The Way You Kiss Me" najdeme tentokrát na třetím řádku.

Překvapení čeká na čtyřce, kam se vyšvihli Meduza, OneRepublic a Leony. Jejich spolupráce "Fire" vyšla v květnu jako hymna fotbalového Eura, v našem éteru se ale do nejvyšších rotací dostává - jak jinak - měsíc po skončení mistrovství. Oproti předešlému kolu získala hned pětatřicet míst k dobru.

Většina novinek se tentokrát sešla v šesté desítce. Jako jednapadesátí vstupují do pořadí Purple Disco Machine a Ásdís s "Beat Of Your Heart", Twenty One Pilots obsadili zásluhou kousku "Next Semester" čtyřiapadesátou kolonku a hned za nimi následují Calvin Harris a Rag'n'Bone Man s "Lovers In A Past Life". Českou novinkovou stopu zajistil coby "Rodinný typ" Pokáč - začíná na devadesáté sedmé pozici.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Cyril - Stumblin' In
  2. O5 & Radeček feat. Elly - I tak to za to stojí
  3. Artemas - I Like The Way You Kiss Me
  4. Meduza feat. OneRepublic & Leony - Fire (Official UEFA EURO 2024 Song)
  5. Benson Boone - Beautiful Things
  6. Miley Cyrus - Flowers
  7. Kryštof - Život je krásný
  8. Michael Schulte feat. R3hab - Waterfall
  9. Galantis feat. David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
  10. Oliver Heldens feat. Weibird - Out Of Love


Calin - Bieber Fever
© Mike Roft Records
ALBA - Vítěznou jízdu Calina dokázal zatím narušit jen Eminem, a to ještě na jediný týden. Album "Bieber Fever" přidává už osmé vítězství z devíti týdnů v pořadí. A to má ještě moldavský rodák v top pětce loňský společný počin "ROADTRIP" s Viktorem Sheenem.

Zatímco zmíněný Eminem s "The Death Of Slim Shady (Coup De Grâce)" postupně klesá a nyní mu patří bramborová příčka, do medailové společnosti se ve svém jedenáctém kole vrátila Billie Eilish. Její květnová studiovka "Hit Me Hard And Soft" poskočila ze čtyřky na dvojku. Bronzové postavení uhájil Travis Scott s loňskou nahrávkou "UTOPIA", kterou rapper nedávno představil naživo v pražské O2 areně.

Nepříliš proměnlivá top desítka nabízí pouze jedno nové jméno. Na sedmičce odstartoval Marpo s countryovým albem "Cowboys & Dreamers", které nahrával v americkém studiu Blackbird v Nashvillu. A sebevědomě říká: "Ze Států jsme přivezli opravdový klenot, určitě je to moje nejlepší deska. Například v textech už není tolik agrese a naštvanosti. Jsem zvědavý na reakce fanoušků, doufám, že se jim album bude líbit. Moc rád bych totiž navázal na generaci Pavla Bobka a Roberta Křesťana a vrátil country muziku zpátky do Čech, podle mě sem určitě patří."

Nic dalšího hodného pozornosti se ve stomístném pořadí nestalo. Čekali jste snad něco jiného?

Podobně nevzrušivá situace panuje v hitparádě digitálních singlů, kterou podeváté vedou Yzomandias a Hard Rico se songem "Narcos". Ani na dalších pozicích nepřichází závan svěžího vzduchu.

Top 10 - alba:
  1. Calin - Bieber Fever
  2. Billie Eilish - Hit Me Hard And Soft
  3. Travis Scott - UTOPIA
  4. Eminem - The Death Of Slim Shady (Coup De Grâce)
  5. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  6. Pil C feat. Luca Brassi10x - Vojna
  7. N Marpo - Cowboys & Dreamers
  8. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  9. Viktor Sheen - Planeta opic
  10. Stein27 - President Of Sexico

Úplnou rádiovou i albovou hitparádu pro 31. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY