Kytarista Black Sabbath Tony Iommi podpořil svůj druhý parfém skladbou "Deified"

03.08.2024 10:44 - Jiří V. Matýsek | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Tony Iommi položil se svými Black Sabbath základy heavy metalu a dodnes platí za klasika. To se tak nějak všeobecně ví. Méně už je známo, že kytarista také ve spolupráci s italským výrobcem luxusních parfémů Xerjoff navrhuje vlastní vůně. Nyní na trh míří druhá z nich s názvem "Deified". A stejně jako v případě prvního parfému Monkey Special, který doprovázela píseň "Scent of Dark", i k této složil soundtrack.

Nová, výhradně instrumentální skladba se opět nese v typicky sabbathovském výhružném tempu. Na dramatičnosti jí přidávají sbory i občasné smyčce, o největší pozornost se pochopitelně perou kytarový riff a výrazné sólo, v němž je Iommi nezaměnitelně svůj. Song samotný šlape a díky gradaci a atmosféře by bez problémů obstál jako doprovod nějaké velkolepé filmové scény. Přesto se v něm nedočkáme žádného většího překvapení a kytarista tu nabízí pouze svůj lepší standard.

Klip, provedený výhradně v černobílé estetice, kombinuje rozpohybované kresby se záběry na muzikanty a pracuje s tématem giganta, kterého se ve fantazii mladého kluka snaží zničit vojenské stíhačky a vrtulníky. Skoro se jim to podaří, chlapec ale nakonec zasáhne. Uvědomí si totiž, že má možnost konec obra odvrátit tím, že v knize zalistuje o pár stránek zpět.

Podle informací na webu parfumérie nová vůně pracuje s dualitou kůže a koření a obrazem nekonečného cyklu. "Všechno má svůj vlastní cyklus. Riff, melodie, parfém," poznamenává Sergio Momo. V 70. letech bylo přehrávání vinylu pozpátku fenoménem, který se stal oblíbeným způsobem, jak skrýt podprahová sdělení. Palindromická povaha riffu a tohle maskování tajných významů se staly katalyzátorem pro vznik tohoto společného výtvoru s Tonym," dodal.

Iommiho vášeň pro vůně není žádnou novinkou. Datuje se už do období, kdy s Black Sabbath začínali. Vzpomíná: "Vždycky mě to zajímalo, už od začátku s produkty jako Brut nebo Old Spice, které jsem vždycky dostával k Vánocům. Když jsme začali se Sabbaty jezdit na turné, začal jsem objevovat jiné typy voňavek z jiných zemí a začal je na koncertních šňůrách sbírat."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY