shop.musicserver.cz
Zuzana Michnová - Rány (vinylová reedice 2024)

Znovu vydané "Rány" Zuzany Michnové a Michala Pavlíčka dávají rockovou tvář folkové lyrice

Vydáno: 06.08.2024 08:40 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Supraphon

Když o sebe křísnou dvě osobnosti, navíc upečené ze značně odlišných těst, vzniknout může ledacos. I případy neúspěšných spojení bychom v hudební historii našli. Sólovku Zuzany Michnové "Rány", na jejíž podobě se velkou měrou podepsal Michal Pavlíček, lze označit za úspěch. Nedávno vyšla ve vinylové reedici.

8/10

Zuzana Michnová - Rány (vinylová reedice 2024)

Vydáno: 3.4.2024
Celkový čas: 42 minut

Skladby: Zapomenout, Jednou v životě, Už je pryč, Rány, Anonym, Chceš tisíc věcí, Lucrezia Borgia, Sen o koních, Obraz v písku, Čím se liší

Vydavatel: Supraphon

Zuzana Michnová i Michal Pavlíček byli už v roce 1986 respektovanými osobnostmi. Pravda, každý z nich v poněkud jiné hudební oblasti. Michnová excelovala jako zpěvačka folk-rockového Marsyasu, který se zhruba v polovině osmdesátých let opět personálně proměnil - a poprvé se musel obejít bez Petra Kalandry. Období nejistoty se možná podepsalo na tom, že to poprvé zkusila (téměř) sama za sebe.

Michal Pavlíček byl v tu dobu v klatbě s Pražským výběrem, jakkoliv už kapela směřovala k návratu na pódia pod názvem Výběr a hlavně k vydání dvou legendárních desek. V téže době založil také Stromboli, kteří se albově představili o rok později. Do tohoto velmi aktivního a plodného období spadá i jeho spolupráce právě se Zuzanou Michnovou.

Album "Rány" zůstává jediným skutečně sólovým dlouhohrajícím počinem této nepřehlédnutelné interpretky. Pavlíček pro ni nahrávku produkoval a s výjimkou bicích nástrojů - ty zde ovládají Klaudius Kryšpín a Jiří Hrubeš, jeho kolegové z Pražského výběru (s lehkou pomocí Jiřího Zelenky) - nahrál veškeré instrumenty. Vznikla tak kolekce, která stojí na napětí mezi folkovou lyričností Michnové a pavlíčkovským rockerstvím načichlým dobově příznačnou novou vlnou.

Výsledek je křehký i hardrockově tvrdý. Dovedu si představit, že hned úvodní věc "Zapomenout" tehdy zvedla fanoušky předchozí tvorby Zuzany Michnové ze židlí. I v dnešní době si zaslouží vypíchnout Pavlíčkova odvaha pojmout spolupráci právě tímto způsobem: chytře vystavět vnitřní napětí mezi formou a obsahem a zároveň nepřijít o svou tvář. A nepřipravit o ni ani Michnovou.

Její bytostně ženská lyrika se tu proto dostává do poněkud jiných kontextů a v umělkyni probouzí rockové srdce. V asi nejznámější skladbě "Lucrezia Borgia" vypráví, na podkladu Pavlíčkových kytarových impresí, příběh silné hrdinky, která "jak sáhne, zničí tu modrou krev". V titulním songu se vtěluje do femme fatale, v "Zapomenout", vybavené nosným sloganem "Lžou, všichni lžou", dává prostor svému zklamání ze světa - a z mužů, "Anonym" básnicky výrazně popisuje ničivou sílu nepodepsaných dopisů na duši člověka.

Nová vinylová reedice prohnala původní stopy novým remasteringem, který zvuku ponechal původní osmdesátkovou dunivost, prostor nahrávky ale výrazně otevřel. Vokály mohou dýchat, vychutnání textů (které jsou mimochodem všechny otištěné na vnitřním obalu LP desky) či Pavlíčkových kytar - místy notně výběrovských - nic nebrání. Přebal, který v historii vydávání tohoto díla dostal spoustu barevných, často přinejmenším podivných, variací, se vrací k původní tonalitě zašlého plátna a dává vyniknout těm jizvám, které do něj život vyryl.

Jakkoliv "Rány" zvukově pevně vězí v době svého vzniku, mají auru nadčasovosti - či snad ne-časovosti. Mnohem více než dobově blízká alba Marsyasu. Pro Pavlíčka navíc šlo o první vstup na producentské pole - později si na bedra naložil například nahrávky Načevy nebo Kamila Střihavky. A budiž právě zmíněná nadčasovost "Ran" tím největším důkazem toho, že v této roli obstál.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift, PGE Narodowy, Varšava, Polsko, 3. 8. 2024
Naživo: Taylor Swift se svojí "The Eras Tour" ve Varšavě předvedla show, kterou i ona sama bude těžko překonávat Pro někoho je Taylor Swift modla, pro jiné jen nafintěná slepice, ale ať se nám to líbí, nebo ne, vládne světu a může vše. Vydala se na masivní světové turné, aby za dvě stě minut shrnula svou kariéru. My jsme se na ni jeli... čtěte zde
Vydáno: 06.08.2024 12:00 v sekci Naživo
Jack White - No Name 8/10
Recenze: Jack White se na svém bezejmenném albu vrací zpět do stínu garáže a vtahuje posluchače do hry Jack White bude jednou hodnocen jako jedna z nejdůležitějších hudebních osobností počátku jednadvacátého století. Pomineme-li jeho muzikantský talent, lze mu směle připsat výrazný podíl na revivalu garážové muziky i na tom, že... čtěte zde
Vydáno: 05.08.2024 00:00 v sekci Recenze
Genesis - The Lamb Lies Down on Broadway: Půl století rockové opery
Zaprášenosti: Genesis - The Lamb Lies Down on Broadway: Půl století rockové opery V roce 1974 vydali Genesis album "The Lamb Lies Down on Broadway" - ambiciózní konceptuální počin, přesněji temnou rockovou operu se složitým příběhem, která rozdělila fanoušky i kritiky. Padesát let po vydání tohoto díla se... čtěte zde
Vydáno: 04.08.2024 08:00 v sekci Recenze | Zaprášenosti
Soulfly, Garage Club, Ostrava, 2.8.2024
Naživo: Návrat ke kořenům a surovému hardcoreu: Soulfly rozpálili Ostravu Soulfly v čele s legendárním Maxem Cavalerou se do Česka vrátili poprvé od pandemie. Přivezli s sebou syrovou energii a intenzivní hardcore. V ostravském Garage Clubu předvedli setlist tvořený hlavně z prvních pěti alb a dokázali, že... čtěte zde
Vydáno: 03.08.2024 15:20 v sekci Naživo
Tony Iommi - Deified 7/10
Video: Kytarista Black Sabbath Tony Iommi podpořil svůj druhý parfém skladbou "Deified" Tony Iommi položil se svými Black Sabbath základy heavy metalu a dodnes platí za klasika. To se tak nějak všeobecně ví. Méně už je známo, že kytarista také ve spolupráci s italským výrobcem luxusních parfémů Xerjoff navrhuje... čtěte zde
Vydáno: 03.08.2024 10:44 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kultovní album Zuzany Michnové a Michala Pavlíčka "Rány" vychází v remasterované verzi na vinylu i CD (16.04.2024 16:55)
- Jazzrockový klenot "Zrnko písku" superskupiny Bohemia vychází v reedici (23.03.2024 16:35)
- Recenze: Reedice eponymní desky Big Heads nabízí malíře s kytarou Michala Pavlíčka ve skvělé formě a s prvotřídním zvukem (15.12.2023 17:00)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)
- Recenze: Obsáhlý výběr z tvorby Michala Pavlíčka "Faces" ukazuje jeho široký záběr i vnitřní jednotu (14.07.2023 08:00)
- Rozhovory: Michal Pavlíček - Ať si pro nás zubatá přijde na koncertě (13.06.2023 08:00)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Recenze: Pábitelské blues na desce "Asi v tom bude nějakej háček" Jana Spáleného výborně funguje i po téměř čtyřiceti letech (05.01.2023 08:00)
- Naživo: Skvělá muzika a slzy na krajíčku. Lucerna Music Bar složil hold Radimu Hladíkovi (07.12.2022 12:16)
- V Lucerna Music Baru se bude vzpomínat na Radima Hladíka (01.12.2022 09:39)

ALBUM TÝDNE 32/2024

Jack White
No Name

Jack White bude jednou hodnocen jako jedna z nejdůležitějších hudebních osobností počátku jednadvacátého století. Pomineme-li jeho muzikantský talent, lze mu směle připsat výrazný podíl na revivalu garážové muziky i na tom, že vinyl je zase po letech sexy. A teď se o něm díky nové desce mluví zase.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Joefov, Jaroměř)
St 07.08.
Mr. Big (US) (Roxy, Praha)
Pá 09.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
So 10.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy mp3.com Deep Purple Taylor Swift Ed Sheeran Ellie Goulding Lucie Vondráčková Mirai Pokáč Queen Madonna Kabát Adele Eminem Dua Lipa Calum Scott Viktor Sheen
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe