Hlavní hvězdy Colours of Ostrava - Lenny Kravitz, Sam Smith nebo James Blake - budou tlumočeny do znakové řeči

15.07.2024 09:06 - Tisková zpráva | foto: Colours of Ostrava

Festival Colours of Ostrava, který se uskuteční ve dnech 17. až 20. července 2024 v areálu Dolních Vítkovic, každý rok rozšiřuje své služby pro zdravotně znevýhodněné návštěvníky. V rámci svého tradičního projektu Colours bez bariér tak kupříkladu nabízí tlumočení hlavních hvězd do znakové řeči a také přednášky mezinárodního diskusního fóra Meltingpot. Novinkami letošního roku pak budou Chill out zóna Colours bez bariér, kde lidé najdou prostor pro odpočinek, a služba Pneuservis Colours bez bariér, kde si návštěvníci na vozíku mohou nechat opravit mechanický i elektrický invalidní vozík. Partnerem projektu Colours bez bariér je společnost CTP.

"Projekt Colours bez bariér letos již podvanácté zajišťuje lidem se zdravotním znevýhodněním nadstandardní servis. Díky tomu si mohou bez omezení a stresu vychutnat hudbu i další program," říká za organizátory Ondřej Bambas a dodává: "S naší pomocí mohou počítat vozíčkáři, lidé se zrakovým i sluchovým znevýhodněním a také návštěvníci s autismem. Těm všem nabízíme širokou škálu služeb a máme radost, když jim umožníme festivalový prožitek."

Relaxační místo Chill out zóna Colours bez bariér je k dispozici například těm, kteří se dříve unaví, potřebují zklidnit a načerpat energii, aby si naplno užili další program. K odpočinku budou nachystány vaky na ležení, vhodné například i pro vozíčkáře. Těm je určen i Pneuservis Colours bez bariér, který zajistí v případě potíží opravy invalidních vozíků. Cílem je, aby se zdravotně znevýhodnění lidé mohli v areálu i nadále svobodně pohybovat. Obě nové zóny budou vyznačeny v mapě Colours bez bariér, určené speciálně pro zdravotně znevýhodněné návštěvníky.

Sluchově postiženým lidem nabízí projekt Colours bez bariér také letos tlumočení do uměleckého znakového jazyka. Tohoto úkolu se ujme jedna z nejvýznamnějších světových tlumočnic Amber Galloway Gallego a její tým. Na Česká spořitelna Stage budou tito specialisté převádět texty do znakového jazyka během vystoupení takových hvězd, jako jsou Lenny Kravitz, Sam Smith, James Blake, Gogol Bordello, Bat for Lashes, Son Mieux, Sevdaliza a Zara Larsson.

O tlumočení koncertů českých interpretů, například D.Y.K., Mig 21, Lenny a Bratři Ebenové, se pak postará skupina Hands Dance. Před hlavní festivalovou scénou bude návštěvníkům se sluchovým znevýhodněním vyhrazena speciální zóna. Bezbariérové tribuny jsou určeny pouze pro vozíčkáře, jedna z nich je před Česká spořitelna stage, druhá před T-Mobile stage.

Také diskusní fórum Meltingpot nabídne zájemcům přednášky tlumočené do znakového jazyka. Neslyšící se tak mohou zúčastnit celkem dvou desítek přednášek, a to po celou dobu festivalového dění. Pro lepší orientaci bude zdravotně znevýhodněným lidem k dispozici před hlavním vstupem do areálu Info Point Colours bez bariér. Aby se nevidomí a slabozrací mohli v areálu lépe a bezpečněji pohybovat, mohou si zapůjčit 3D hmatový model Auly Gong, praktickou příručku v Braillově písmu a hmatový plán areálu s vyznačením všech festivalových scén.

Pro návštěvníky s autismem bude připravena Relax zóna Mikasa a absolvovat mohou také Snoezelen terapii v nafukovacím stanu v ČEZ Family parku, při níž klient odpočívá a zároveň na něj působí podněty pozitivně ovlivňující jeho senzoriku. Rodiče si také mohou objednat hlídání dětí s autismem. Služba je určena dětem starším tří let a je zpoplatněna.

Colours bez bariér dále nabízí možnost objednat si předem asistenty speciálně proškolené pro všechny druhy handicapu. Tedy pro doprovod nevidomých a slabozrakých, pro vozíčkáře i pro lidi s poruchou autistického spektra. "Jedná se o dobrovolníky, kteří usnadňují zdravotně znevýhodněným návštěvníkům pohyb v areálu plném lidí. Dělají jim nejen doprovod, ale jsou i jejich společníky a průvodci programem," konstatuje Ondřej Bambas a doplňuje: "Asistenti se po festivalovém areálu pohybují v tričkách s viditelným označením Asistent Colours bez bariér." Tato služba je zdarma, maximální doba trvání asistence je osm hodin denně. V oblasti asistence a tlumočení spolupracují pořadatelé festivalu s organizacemi ADRA, MIKASA a CSNN.

Ubytování v kempu vybaveném bezbariérovými sprchami, toaletami a stanem pro dobíjení elektrických invalidních vozíků je další důležitá služba projektu Colours bez bariér. V nabídce je pro držitele průkazu ZTP a ZTP/P ubytování zdarma v padesáti postavených stanech, každý z nich je pro dvě osoby. Bezplatná je také nabídka třicet míst pro postavení vlastního stanu a čtyřicet parkovacích míst. Pro letošní rok je však tato kapacita již vyčerpána.

Doprava zdravotně znevýhodněných návštěvníků bude zajištěna BB TAXI v rámci města Ostravy a jeho příměstských částí, které jsou součástí MHD Ostrava. Jízdy na festival si mohou zájemci objednat předem, pro jízdy z festivalu bude sloužit speciální zastávka BB TAXI u hlavního vchodu do areálu s vlastním jízdním řádem. Cena bezbariérové přepravy v rámci Ostravy je 70 Kč na osobu za jízdu, platby je možné provést pouze bezhotovostně.

Zvýhodněné vstupné pro držitele průkazu ZTP a ZTP/P patří již několik let k standardnímu festivalovému servisu. Pořadatelé Colours of Ostrava akceptují i průkazy ZTP a ZTP/P jiných členských států EU. Vstupenky jsou nabízeny ve čtyřdenní variantě formou bezhotovostní platby za 1 190 Kč. Zájemci si je mohou zakoupit pouze v místě konání festivalu na samostatné pokladně Colours bez bariér, která se nachází u hlavního vstupu. Pro rychlé odbavení na pokladně je možnost rezervovat vstupenky předem. K tomuto účelu slouží email bezbarier@colours.cz. Zde žadatelé o rezervaci vyplní jméno své a svého doprovodu a číslo průkazu ZTP nebo ZTP/P.

Praktické informace, aktuality a bližší údaje o projektu a službách pro návštěvníky se ZTP a ZTP/P získají zájemci zde nebo na emailu bezbarier@colours.cz. V provozu je také telefonní linka +420 731 932 768 a telefonní kontakt pro rezervaci bezbariérové přepravy BB TAXI +420 732 253 505.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY