Vesna písní "V jinym stavu" odtajňuje těhotenství frontmanky

06.08.2024 09:43 - Hana Bukáčková | foto: se svolením Vesny

Vesna opět provokuje, nyní skladbou "V jinym stavu", coverem písničky od Manizhy. Formace tak originálně oznamuje těhotenství své šéfky. Berte to jako odlehčenou reakci na první mateřství ve výhradně ženské skupině, která není z cukrové vaty. Zároveň se jedná o pravděpodobně první český těhotenský badass song.

"Píseň vznikla v podstatě jako spontánní nápad pro oznámení mého těhotenství. Několik let nás média častovala otázkami typu: 'A co budete dělat, až budete mámy? Zvládnete dál koncertovat?' Jelikož jsme ženská kapela, tak u nás ten chod vypadá jinak než u mužských kapel, a samozřejmě jsem vždycky tušily, že i tahle fáze nás v životě čeká. Vnímáme to tak, že dnes si žena naštěstí už nemusí vybírat mezi rodinou a kariérou, a tak přirozeně budeme chtít pokračovat v tom, co milujeme, což je hudba," komentuje vznik nahrávky (těhotná) Patricie Kaňok Fuxová.

Zároveň vysvětluje, proč padla volba na tuto předělávku: "Jako autorka textů jsem si zamilovala píseň 'Tummy' od tajické zpěvačky Manizhy, kterou známe díky její participaci v Eurovizi. Nechtěla jsem při tom oznámení hrát na city a zpívat nějakou emotivní píseň plnou sladkých výrazů. Pojetí Manizhy mi přišlo originální, fresh a zároveň výstižné. Jasně, už teď si na sobě všímám fyzických i psychických změn, je to pro mě jiné stát na pódiu v téhle fázi. Ale zároveň jsem ráda za to, že můžu dál vystupovat, že můžu dál tvořit a vzít tuhle novou fázi jako přirozenou součást života."

Písnička rozhodně vzbuzuje emoce a nenechává v klidu. Je to punkové a ulítlé, zdá se mi to jako lepší nápad, než jen hodit fotku z ultrazvuku na sociální sítě. Posluchači songu ale vytýkají agresivní vibe, naopak kvitují závěrečnou pasáž plnou něhy, kdy se zpěvačka tulí ke svému partnerovi.

Nedívejme se na to jenom jedním úhlem pohledu, skladba nese i další poselství: "Díky těhotenství jsem získala ještě nový pohled na své tělo a užívám si nově nabyté křivky, takže kdyby to někdo měl podobně, třeba díky písni a videu najde trochu víc odvahy dělat si věci po svém."

Video nepůsobí tak agresivně jako obrazový doprovod originálu, je úderné a provokativní co do provedení, ale na naše poměry skromnější. Chápu, že novinka nemusí být pro všechny stravitelná, ale záměr splnila. Drží se totiž kapelního rukopisu, který řeší převážně ženská témata - a není ženštější téma než těhotenství.

Kapela prozatím koncertuje jako divá. Pokud ji chcete zastihnout na posledním samostatném koncertu před pauzou, zajdete si na ni 29. srpna na Občanskou plovárnu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY