Xindl X nemá v novém singlu kapacitu na nová "Data"

11.07.2024 13:21 - Hana Bukáčková | foto: Dalibor Konopáč

Až skončí letní sezóna, vydá Xindl X novou desku "Fén X", ze které pochází i další ukázka nazvaná "Data". Nejsou ale data jako data. Tento song vypráví o těch, která máme, nebo bychom chtěli mít v hlavě. Nikoliv v mobilu či v počítači, k čemuž by název skladby mohl svádět. A s tímto dvojsmyslem zpěvák v písničce také textově špásuje.

"(Song) je o tom, jak je tahle kapacita v hlavě omezená, a tak si díky tomu často pamatujeme úplně nepodstatné nesmysly, místo toho, co bychom si pamatovat chtěli," vysvětluje. S tím nezbývá než souhlasit. Sama to tak mám od školy, že si spíš pamatuju krávoviny...

Xindl se písní vrací ke svým kořenům tím, s jakou kadencí seká jednotlivá slova. Pracoval na ní společně s Jendou Vávrou a Janem Steinsdörferem, jedovaté harmonie v backvokálech vymyslel a nazpíval Michal Skořepa. Zabarvením a popovitostí mi ale spíše připomíná Miraie Navrátila. Na koncertech by písnička mohla dobře fungovat, je plná rázné energie a Ládkovy typické naštvanosti.

Nenáročné video vytvořil Ondřej Pffeifer, který grafikou s čísly, daty, grafy a informacemi doplňuje bědujícího zpěváka.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY