Nové desky 27/2024 - od Kasabian přes Zacha Bryana po Visions Of Atlantis

10.07.2024 13:00 - Tomáš Parkan | foto: Neil Bedford

Ačkoli to vypadá, že si volno vzala i hudební vydavatelství, přece jen jsme pro vás několik novinek nalezli. Mají je na svědomí angličtí rockeři Kasabian, americký countryový zpěvák Zach Bryan, Ólafur Arnalds a Janus Rasmussen jako Kiasmos, rapper 42 Dugg, houslista Daniel Hope a metalisté Visions Of Atlantis a Kissin' Dynamite.
V pátek 5. července vyšly tyto nové tituly:

Kasabian - Happenings
žánr: alternativní rock / indie rock

Kasabian - Happenings
Britská altrocková legenda Kasabian potěší fanoušky novým albem s názvem "Happenings". Osmá studiová deska kapely představuje návrat k psychedelickým kořenům, inspirovaný živými vystoupeními z šedesátých let. Desetiskladbová novinka slibuje "radostnou atmosféru a velké melodie". Parta z Leicesteru na ní začala pracovat během turné ke své předchozí nahrávce "The Alchemist's Euphoria" na konci roku 2022. Jako první kouřový signál ke vzniku alba posloužil hlavní singl "Algorithms", jenž se vyjadřoval ke vzniku umělé inteligence. Ten vyšel více jak rok před vydáním samotné desky. Následovaly další tři v podobě "Call", "Coming Back to Me Good" a "Darkest Lullaby". Fanoušci se můžou těšit na typický kasabianovský zvuk s kytarovými riffy, vokál Sergea Pizzorna a na hlavní devizu - chytlavé refrény. Zkuste se zaposlouchat do ukázek umístěných na jejich YouTube profilu, kde naleznete mimo jiné i zmíněné promo singly.



Zach Bryan - The Great American Bar Scene
žánr: country / folk

 Zach Bryan - The Great American Bar Scene
Ve velmi rychlém sledu vydává své páté album americký countryový zpěvák a hudebník Zach Bryan. Pro nahrání hned osmnácti písniček a jedné básně potřeboval pouhých deset měsíců a na rozdíl od většiny kolegů si je prakticky všechny napsal a produkoval sám. Pouze ve skladbě "The Way Back" si vypůjčil fragment "Heaven" Bryana Adamse a "Memphis; The Blues" napsal John Moreland, který ji s ním také nahrál. Není ale jediným hostem. Zařadili se k němu ještě Bruce Springsteen, John Mayer, Noeline Hofmann a folkové duo Watchhouse. Poměrně intimní nahrávku poznejte na zpěvákově YouTube profilu.


Visions Of Atlantis - Pirates II: Armada
žánr: symfonický metal

Visions Of Atlantis - Pirates II: Armada
Rakouská symfonická metalová formace připravila pro příznivce populární metalové odnože novou studiovku. Nahrávka s titulem "Pirates II: Armada" navazuje na předešlou desku "Pirates" z roku 2022. Vzhledem k úspěchu předešlé kolekce mají muzikanti před sebou nelehký úkol - nejen navázat, ale spíš i předčít slávu dva roky starého díla. Jestli se jim to povede, posuďte sami a poslechněte si některé nové skladby na jejich profilu na YouTube.


Daniel Hope - Irish Roots
žánr: keltská hudba / klasický crossover

 Daniel Hope - Irish Roots
Ačkoli Daniel Hope pochází z Jihoafrické republiky a část jeho rodiny jsou němečtí Židé, má zároveň irské kořeny, což dokazuje nyní prostřednictvím alba "Irish Roots". A rozhodně na této nahrávce nikterak nešetřil. Svým příznivcům servíruje celkem osmadvacet skladeb, jež ani zdaleka nejsou vyskládané pouze z keltských tradicionálů. Do tohoto stylu převedl například i některé kompozice Vivaldiho, Purcella, Kussera či Geminianiho. Irsko pak zastoupili Ina Boyle, Turlough O'Carolan a Thomas Roseingrave. Navíc si k jejich nahrání přizval slušnou řádku hostů. Vedle sebe se tu tak vystřídali zpěvák Rea Garvey, harfenistka Siobhan Armstrong, Air Enseble, Lúnasa, Thessaloniki State Symphony Orchestra, loutnisté Ross Daly, Emanuele Forni, James a Jeanne Galway a houslista Simos Papanos. První ukázky najdete na stránkách vydavatelství Deutsche Grammophon.


42 Dugg - 4Eva Us Neva Them
žánr: hip hop / detroit rap

 42 Dugg - 4Eva Us Neva Them
Po pěti mixtapech, dvou kompilacích a více jak ročním pobytu ve vězení vydává konečně americký rapper 42 Dugg své debutové album, které nazval "4Eva Us Neva Them". Za tu dobu se mu nashromáždilo včetně intra a outra celkem jednadvacet tracků, do nichž si přizval hned několik hostů jako Meek Mill, Lil Baby, Jeezy, EST Gee, Rylo Rodriguez, Sexxy Reed a Blac Youngsta. V armádě producentů pak najdeme spíše méně známá jména jako HitmanAudio, Julien Anderson, Lala The DJ, TM88, Helluva, DJ Moon, Foreverrolling, FlexOnTheBeat, Tymaz, Smoke Beats, Weeley, WristyBoy, Hardnock nebo Marshak. Vydáním alba žije rapperovo YouTube.


Tip týdne

Kiasmos - II
žánr: electronica / ambient / minimalistické techno

 Kiasmos - II
Po sedmi letech oživili Islanďan Ólafur Arnalds a Janus Rasmussen z Faerských ostrovů svůj společný projekt Kiasmos. Nicméně to je období, které uplynulo od vydání posledního z trojice ípíček, které duo vydalo po eponymním debutu z roku 2014, na nějž letošní novinkou navazuje. Příznivci mixu elektroniky, ambientu a minimalistického techna se mohou těšit na celkem jedenáct instrumentálních skladeb, do nichž si pánové přizvali také smyčcový kvartet a do čtyřech vybraných tracků také symfonický orchestr SinfoniaNord. Celé album nahráli na svůj bandcamp.


Art Brut - A Record Collection, Reduced To A Mixtape
žánr: indie rock

Art Brut - A Record Collection, Reduced To A Mixtape
Jiholondýnská indierocková formace Art Brut se připomíná kompilací s názvem "A Record Collection, Reduced To A Mixtape". Jedná se o dvojalbum na zeleném vinylu či 2CD obsahující dvaadvacet skladeb ze čtyř studiových desek kapely ("Bang Bang Rock and Roll", "It's A Bit Complicated", "Art Brut vs Satan" a "Brilliant! Tragic!"), doplněné o vzácné živé a alternativní verze. Výběr písní provedli sami členové skupiny a slibují, že tato kompilace zachycuje to nejlepší z jejich tvorby. Kapela založená v roce 2003 je známá pro svůj energický a humorný přístup k indie rocku. Její hudba se vyznačuje chytlavými melodiemi, vtipnými texty a syrovým zvukem. Frontman Eddie Argos je charismatický a osobitý performer, který si publikum získává svým nakažlivým nadšením. Pokud máte rádi hravý a kytarový indie rock, můžete obsáhlou výběrovku nasát na YouTube profilu kapely.


Czech Chamber Philharmonic Orchestra Pardubice / Vahan Mardirossian - Wolfgang Amadeus Mozart: Lodron Night Music Divertimenti K247 a 287
žánr: klasická hudba

 Czech Chamber Philharmonic Orchestra Pardubice / Vahan Mardirossian - Wolfgang Amadeus Mozart: Lodron Night Music Divertimenti K247 a 287
Česká komorní filharmonie Pardubice pod taktovkou arménského dirigenta Vahana Mardirossiana se na své nové kolekci pustila do nahrávky takzvané "Lodronské noční hudby" Wolfganga Amadea Mozarta, kterou složil u příležitosti jmenin rodinné přítelkyně, hraběnky Marie Antonie Lodronové, jejíž dvě dcery byly skladatelovými žákyněmi. Dílo se skládá ze dvou divertiment, z nichž první "Divertimento K247" zkomponoval v roce 1776, to druhé o rok později. Více informací a ukázky, jak toto dílo pardubičtí filharmonici pojali, najdete na stránkách vydavatelství Brilliant Classics.


Kissin' Dynamite - Back With A Bang
žánr: hard rock

Kissin' Dynamite - Back With A Bang
Německá stálice hard rocku, Kissin' Dynamite, se po dvou letech hlásí s novým albem. Vychází pod názvem "Back With A Bang". Osmá studiová kolekce se odvíjí dle muzikanty stanovené mise, jíž je je vrácení stadionového rocku na piedestal. A tak se posluchači dočkají nahrávky, která obsahuje rovný tucet skladeb nabitých energií, hymnickými melodiemi a hutnými kytarovými riffy. Pilotní singl "Raise Your Glass" spolu s oficiálním videoklipem je plný nostalgie, zároveň je hymnickou poctou sedmnáctiletému působení kapely na hudebním poli. Čiší z něho odhodlání se i po dílčích neúspěších znovu postavit na nohy a pokračovat dál. Ukázky z novinky najdete na jejich YouTube profilu.


V krátkosti

  • Jack Garratt - At PizzaExpress Live In London
    Anglický hudebník si vzal po vydání druhého alba "Love, Death & Dancing" na chvíli volno a znovu o něm bylo slyšet až vloni díky EP "Hands Go Up". Poté se vydal na menší turné po Anglii, kde nahrál londýnský koncert, který nyní předkládá svým fanouškům. (YouTube)

  • Fink - Beauty In Your Wake
    Po třech letech se vrací také další anglický písničkář aktuálně žijící v Berlíně a jeho fanoušci se mohou těšit na desítku písniček, které si Fin Greenall sám složil. O jejich produkci se postaral Sam O'Kell, který je známý spíše z oblasti filmové hudby. (YouTube)

  • Emmanuel Pahud / Éric Le Sage - Wolfgang Amadeus Mozart: Mozart Stories
    Francouzsko-švýcarský flétnista Emmanuel Pahud se rozhodl nahrát album s Mozartovými skladbami, které má již dlouho ve svém repertoáru. Společnost mu dělal francouzský klavírista Éric Le Sage. (Presto Classical)

  • Kokoko! - Butu
    Konžští experimentátoři, jejichž styl hudební publicisté přirovnávají ke Grace Jones nebo Talking Heads, měli vystoupit v roce 2020 na Colours Of Ostrava, avšak covidová pandemie jim jejich koncert u nás znemožnila. Zkuste tedy alespoň jejich třetí desku s dvanáctkou skladeb. (bandcamp)

  • Eves Karydas - Burnt Tapes
    Australská písničkářka konečně po šesti letech navazuje na svůj debut "Summerskin" a desítka novinek, které produkoval Chris Zane (Chrome Sparks, Rivrs, Les Savy Fav), má lehce psychedelický nádech. (YouTube)

  • Bacchae - Next Time
    Americká DC punková parta se zpěvačkou a klávesistkou Katie McD v čele servíruje na svém třetím albu temnější a hutnější zvuk než na minulých nahrávkách. Texty vykreslují ponurý obraz pozdně kapitalistické společnosti, kde jsou lidské bytosti ceněny pouze jako palivo pro stroj, který se nikdy nesmí zastavit. (YouTube)

  • Krallice - Inorganic Rites
    Desetiskladbová novinka americké avantgardně metalové kapely. (YouTube)

  • Kryptos - Decimator
    Sedmá studiová deska indické heavymetalové formace. (YouTube)

  • Orden Ogan - Order Of Fear
    Devátá studiovka německé powermetalové formace. (YouTube)

  • The Eternal - Skinwalker
    Sedmá nahrávka australské gothic/doom metalové formace. (YouTube)

  • Wormed - Omegon
    Čtvrtá studiová deska španělské deathmetalové kapely. (YouTube)

  • Sumac - The Keeper's Tongue (EP)
    Remixové EP americko-kanadské post-metalové superskupiny. (YouTube)

  • Hnny - Light Shines Through
    Hned deset skladeb do necelých pětadvaceti minut dokázal vměstnat švédský elektronický hudebník Johan Cederber. (bandcamp)

    Dále vychází

    Fallujah - The Flesh Prevails (10th Anniversary Edition)
    Mark Sims - Take Me Faster
    Octoploid - Beyond The Aeons
    Orden Ogan - Order Of Fear / Box Set / Limited
    Piah Mater - Under The Shadow Of A Foreign Sun
    Reo Speedwagon - Live At Rockpalast 1979
    Rhinestone Pickup Truck - Self Deprecation
    Superreservao - God Loves To Sin But Hates Sinners
    The Dreaded Laramie - Princess Feedback
    The Ergs! - Dorkrockcorkrod (20th Anniversary Edition)
    Threshold - Psychedelicatessen (Remixed & Remastered)
    Truck Violence - Violence
    Wild Powwers - Pop Hits & Total Bummers Vol. 5

    Vychází na vinylu:
    Fink - Beauty In Your Wake
    Kasabian - Happenings
    Kiasmos - II
    Kissin' Dynamite - Back With A Bang
    Kokoko! - Butu
    Kryptos - Decimator
    Orden Ogan - Order Of Fear,
    Rhinestone Pickup Truck - Self Deprecation
    The Rifles - Love Your Neighbour
    Threshold - Psychedelicatessen (Remixed & Remastered)
    Visions Of Atlantis - Pirates II: Armada
    Wormed - Omegon
    Xasthur - Disharmonic Variations
    Yusuf / Cat Stevens - Tea For The Tilerman
    Yusuf / Cat Stevens - Teaser And The Firecat

    EP:
    Ghost Fan Club - Ghost Fan Club
    Hend Collin - Cruel Phases
    Jasper Tygner - Things To Come
    Oreglo - Not Real People
    Tendertwin - Ship Argo

    Reedice:
    Yusuf / Cat Stevens - Mona Blue Jakon


  • DOPORUČENÉ ČLÁNKY

    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY