shop.musicserver.cz
Ashley Slater - Funk chápu jako něco, co ti hodí kyčlí a škubne botou

Ashley Slater - Funk chápu jako něco, co ti hodí kyčlí a škubne botou

Vydáno: 10.07.2024 08:00 v sekci Rozhovory - Jiří V. Matýsek | foto: Krásný ztráty

Trombonista Ashley Slater bývá nejčastěji spojován s Freak Power, na festivalu Krásný ztráty ve Všeticích ale zahraje se svým novým projektem Ashley Slater Heptet. Povídali jsme si s ním nejen o tom, na co se mohou festivaloví návštěvníci těšit a jak to vypadá s Freak Power, ale i o podstatě funku.

Není nijak neobvyklé vás vidět hrát v Česku. Je pro vás tahle středoevropská země něčím speciální?

Z nějakého důvodu mají Češi rádi mě a kapelu Freak Power. Miluju hraní tady a taky mě to k východní Evropě silně přitahuje. V žilách mi koluje trochu polské krve, a tak si myslím, že mým genům je tady prostě dobře. A protože nemůžu svoje geny oddělit od své osobnosti, prostě se tím nechávám unášet! Mám pár českých přátel a myslím, že jsou to úžasní lidé.

Na festivalu Krásný ztráty budete prezentovat svůj nový projekt - Ashley Slater Heptet. Můžete nám ho více představit? Na jaký repertoár se publikum může těšit?

Je to docela směska. S tímhle projektem jsem si dal za cíl hrát písničky, které mám za svůj životaběh vážně rád, takže uslyšíte unikátní verze od muzikantů tak odlišných, jako jsou Paul Simon, Stevie Wonder, Nile Rodgers a Freak Power. A taky samozřejmě dojde na nějaké moje vlastní písně, které nejsou až zas tak strašné. Myslím...

Bylo už od začátku jasné, že na festivalu vystoupíte právě s touto novinkou?

Ne, vůbec. Ve skutečnosti je to právě David Gaydečka se svým skvělým týmem, komu bych měl poděkovat za to, že se tenhle projekt vůbec stal. Investovali čas a peníze do tohoto nápadu a já jim chci tuto investici mnohonásobně splatit. Takovou kapelu jsem v hlavně vařil asi čtrnáct let. Přijel jsem do Prahy ve starém Porsche 944 a potkal Honzu Kořínka (hráč na hammondky, vystupoval mimo jiné s Annou K., Michalem Prokopem, Marií Rottrovou nebo Mirem Žbirkou, pozn. aut.) na jedné jam session. Hodně mě chytnul ten vibe, a tak jsem mu nabídl, že spolu jednou něco uděláme. V poslední době trávím hodně času v Saské Kamenici v Německu se svou španělskou manželkou, a tak jsem si myslel, že tato geografická blízkost byla znamením od Boha, aby se tahle kapela stala nevyhnutelnou.

Jaké máte s Heptetem další plány? Chystáte i studiovou nahrávku?

Vypadá to, že pod hlavičkou klubu Doupě vyjde živý záznam. Nejsem si jistý, jak moc skvělé to bude, byly to naše první dva společné koncerty, ale řekli mi, že střih a podobná kouzla jsou dneska docela snadná záležitost.

Jsou pro vás studiové nahrávky důležité, nebo dáváte přednost živému hraní?

Většinu svého času trávím ve studiu prací na různých projektech. Mixuju věci pro lidi, píšu melodické linky, rád pracuju s mladými umělci a produkuju jim písničky. Živé hraní, to je úplně jiný typ energie - jiný typ to bere a jiný vrací. Mám rád odlišné aspekty obou částí mojí profese, ale jsem taky línej parchant, takže studiová práce o chloupek vyhrává.

Čím vás festival Krásný ztráty zaujal?

Chtějí, aby tam zahrál Heptet, a zaplatí nám! Také tam předvedeme společnou píseň s Michalem Prokopem, což bude docela zábava. Potkáme tam řadu českých kapel, takže si je určitě užiju. Ostatně, z jedné třetiny jsme česká skupina, takže tam vlastně budeme jako doma.

Ashley Slater

Původem kanadský trombonista Ashley Slater se do myslí posluchačů zapsal zejména coby člen formace Freak Power, v níž působil společně s Normanen Cookem, nyní známým pod jménem Fatboy Slim. Se zmíněnou kapelou vydal dvě velmi úspěšná alba. Dále hrál například s britským big bandem Loose Tubes nebo souborem Kitten & The Hip či hostoval u Dub Pistols. Jeho nástroj zní i na albu domácích Monkey Business "Twilight of Jesters?". V současné době působí ve svém vlastním projektu Ashley Slater Heptet, s nímž v sobotu 10. srpna zahraje na hlavní scéně festivalu Krásný ztráty ve Všeticích.

Vaším nejslavnějším projektem zůstává Freak Power, který svého času udával rytmus celé Evropě. Jak na tohle období vzpomínáte?

S obtížemi. Říká se, že když si pamatuješ devadesátky, nebyl jsi tam. A s tímhle se dokážu ztotožnit. S Freak Power jsme si na turné užili kupu zábavy. Měli jsme mezi sebou až silné rodinné vazby a prožili jsme spolu dobré i zlé. To je ta krása toho být muzikantem. Máš spoustu rodin - kapel, v nichž hraješ. Freak Power byla úžasná parta lidí. Nejvíc si ale pamatuju jen sezení v autobuse a nicnedělání. Tehdy to bylo OK, ale dneska mě to dost štve, protože mám tolik různé práce. Na druhou stranu dneska udělám spoustu práce na laptopu, což tehdy nešlo.

Jak to vlastně s Freak Power vypadá? Fungují, nebo nefungují? Měl byste s nimi na podzim hrát v Brně a v Praze, je to tak?

Freak Power už pro mě není tím hlavním projektem. Jak jsem zmínil, radši trávím čas tvorbou hudby ve studiu. A vypadá to, že jsem nekonečně zaneprázdněný, což je fantastické. Jsem rád zaneprázdněný. Ve skutečnosti moc nevím, co bych měl dělat, když nejsem zaneprázdněný, takže dávám přednost tomu být zaneprázdněný. Ostatní chlápci z Freak Power jsou profesionální muzikanti a taky pořád pracují, což se dá pochopit. Jsou to skvělí hráči a muzikanti.

Co považujete za esenci funkové muziky?

Rozhodně na tohle téma nejsem expert. A vím, že moje definice funku je výrazně jiná než pro většinu lidí. Chápu to jako něco, co ti hodí kyčlí a škubne botou. Vezmi si například funky soulful house. Není to funk a není to to ani soul. Je to otravné. Nemůžeš být funky tím, že nasampluješ funky desku. Musíš to mít v duši. Kapela jménem Incognito je skvělá, ale ne funky. Na druhou stranu, The Brand New Heavies umějí někdy být zatraceně funky. Myslím, že je dost těžké být funky při 135 BPM. Funk je vůně. Funk je sex. Funk je spojení. Funk je smutek. Funk je chudoba. Funk je opravdovost. Funk je láska a nenávist. Funk je utlačování. Je vším pro těch pár lidí, kteří funk cítí.

Co vás v tuto chvíli nejvíce strká kupředu a motivuje k vystupování a tvorbě?

Pravděpodobně touha stvořit něco dokonalého. Myslím, že kterýkoliv umělec by řekl něco takového. Je to něco, co nás vrací k naší vnitřní opoře. Rád bych měl ještě v životě další hit, ale uvědomuju si, že kvůli věku a kvůli tomu, v jakém stavu se hudební průmysl nachází (v prdeli a skoro bez šance se v něm uživit), to je velmi nepravděpodobné. Naštěstí bude moje hudba, až umřu, generovat dost peněž na to, aby moje děti mohly žít v klidu a pohodičce, ale nemyslím si, že by si z toho nakupovaly jachty. Víceméně už jsem rezignoval na to být kultovním muzikantem. Jsem s tím v pohodě. Nemyslím si, že by mě nějak bavilo být slavný. O něco bohatší, to ano, ale ne slavnější. Pokud bych měl na výběr mezi penězi a slávou, vybral bych si peníze. Nejsem kapitalistické monstrum, ale spousta věcí v mém životě by byla lepší a snazší, kdybych měl peníze.

Kdybyste měl možnost vybrat tři alba pro někoho, kdo nikdy neslyšel jedinou funkovou desku, jaká by to byla?

Něco od Jamese Browna, cokoliv od Sly & The Family Stone a... Nevím. Ve skutečnosti moc muziky neposlouchám a takové otázky mě vždycky nachytají. Většinu času trávím tím, že poslouchám hudbu, na které pracuji, takže pak už nezbývá moc času na jinou muziku. Za tuhle otázku mě ukřižují! Když ke mně přijdou mí muzikantští přátelé a chtějí mluvit o téhle desce nebo o tamtom umělci, sedmdesát procent času nemám tušení, o čem či o kom mluví. Tak. Řekl jsem to nahlas.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Glass Animals - I Love You So F***ing Much 8/10
Recenze: Glass Animals se na čtvrté desce "I Love You So F***ing Much" ubírají pochmurnějším směrem Jsou tomu už čtyři roky, co Glass Animals vydali desku "Dreamland", ze které vzešel hit "Heat Waves". A od té doby začali nahajpovaní fanoušci nedočkavě vyhlížet další album. Čekání nedávno skončilo: oxfordská indierocková... čtěte zde
Vydáno: 02.08.2024 14:00 v sekci Recenze
Justin Timberlake, Tauron Arena Kraków, Krakov, Polsko, 26.7.2024
Naživo: Zázrak! Justin Timberlake nakonec v Krakově opravdu zazpíval Máte pocit, že v titulku článku přeháníme? Nedivíme se vám. Ale on to zázrak vážně byl. Jak se dočtete níže, takřka až do poslední chvíle jsme nevěděli, zda první zastávka evropského turné novodobého krále popu vůbec... čtěte zde
Vydáno: 01.08.2024 17:00 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád - 30. týden 2024
Deep Purple v top desítce české albové hitparády statečně čelí převaze rapperů Zatímco v tuzemském žebříčku digitálních singlů se na předních pozicích nic nestalo, rádia hlásí nového vítěze: stává se jím Artemas s "I Like The Way You Kiss Me". V albovém pořadí se do čela vrací Calin s nahrávkou... čtěte zde
Vydáno: 01.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 30/2024 - od Empire Of The Sun přes Ghost po Powerwolf
Nové desky 30/2024 - od Empire Of The Sun přes Ghost po Powerwolf V polovině prázdnin si ty největší hvězdy konečně vzaly s hudebními novinkami na chvíli volno, pokud tedy do této kategorie neřadíte australské Empire Of The Sun, rockové Ghost, metalové Powerwolf, electropopového Portera Robinsona,... čtěte zde
Vydáno: 31.07.2024 13:00 v sekci Novinky | Nové desky
Ed Sheeran, Calum Scott, Ewa Farna, Park 360, Hradec Králové, 28.7.2024
Naživo: Ed Sheeran svůj druhý koncert v Hradci Králové obohatil o raritky, divákům ale zážitek kazily fronty Britský písničkář Ed Sheeran se od svých dvou koncertů v Letňanech posunul k o fous menšímu publiku než v roce 2019, i tak jej ve dvou dnech sledovalo necelých sto tisíc lidí. Ti se jeho druhým vystoupením v Hradci Králové bavili... čtěte zde
Vydáno: 29.07.2024 19:23 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Marie Rottrová se magickým, deštěm vonícím koncertem postarala o vrchol Benátské! s Impulsem (28.07.2024 18:28)
- Rozhovory: Michal Prokop - Mlaďoši v kapele mě vyhecovali k tomu, že jsem začal znovu psát (27.07.2024 08:00)
- Festival Benátská! s Impulsem v Liberci se blíží. Láká na Suzi Quatro, Scooter, Slade i Marii Rottrovou (18.07.2024 13:00)
- Video: Monkey Business to v "CIAO! CIAO! CIAO!" zkoušejí česky. Výsledku nepomohl ani Petr Spálený (19.06.2024 15:42)
- Fun Lovin’ Criminals, Freak Power a Kraak & Smaak vystoupí v listopadu na akci GroovUp ve Foru Karlín (05.06.2024 08:11)
- Groove Brno ohlašuje další jména. Přijedou sniví Forq, experimentující MonoNeon i divocí Freak Power (22.05.2024 12:12)
- Hudba Mira Žbirky zazní v prosinci na Symphonic Night v O2 universu a už nyní na vinylech s alby z let 1992–2022 (20.03.2024 08:01)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Recenze: Michal Prokop bilancuje. Kompilace "Čas je šťastnej lhář" ale nejde příliš do hloubky (29.11.2023 08:00)
- Vychází luxusní publikace o kariéře a životě Mira Žbirky "Memory Book - Roky a dni" (23.11.2023 15:56)

ALBUM TÝDNE 31/2024

Deep Purple
= 1

Deep Purple rovná se hudební instituce. Přesně ten typ kapely, která by mohla žít jen ze slavné minulosti a sledovat stav na kontech. Urputná snaha pokračovat se nicméně v poslední dekádě změnila spíše v čekání, zda se jí podaří svou vlastní instituciálnost překročit. Nejnovější pokus se jmenuje "= 1".

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Joefov, Jaroměř)
St 07.08.
Mr. Big (US) (Roxy, Praha)
Pá 09.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
So 10.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Ed Sheeran mp3.com Ellie Goulding Pokáč Queen Mirai Deep Purple Taylor Swift Adele Lucie Vondráčková Madonna Calum Scott Kabát Dua Lipa 2H+ Eminem
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe