Tublatanka fanoušky potěšila krásnou rockovou baladou "V pevnosti lží"

24.06.2024 13:19 - Milan Menčík | foto: Lucia Benediková

Letní sezóna je v plném proudu i co se týče festivalů. Na několika z nich zahraje v Česku i na Slovensku legendární Tublatanka a kromě starých vypalovaček typu "Vo veľkej škole dní", "Dnes" či "Pravda víťazí" sáhne určitě i po nových písních. Ty fanouškům nabídla v loňském roce na skvělé desce "Uprostred chaosu", ze které nyní představuje další singl "V pevnosti lží".

Zatímco u nás to spíš vypadá, že se mezilidské vztahy zhoršují postupně, u našich východních sousedů se mimo jiné díky covidu a napjaté politické situaci jedná o skokovou záležitost. A ta nenechává chladnými ani autory písní v populární hudbě.

"V pevnosti lží" je citlivá a jemná akustická balada, kterou nerozčísne žádné ostré sólo na elektrickou kytaru, takže stojí za povšimnutí skvělý part basové kytary, na kterou hraje Juraj Topor i typické výšky, které zpěvák Maťo Ďurinda stále dokáže vyzpívat. Skladbu však nenapsal frontman kapely, nýbrž jeho manželka Mirka (na snímku).

"Keď mi Mirka po prvýkrát doma na gitare zahrala túto pieseň, bol som nadšený z naliehavosti a citlivosti melódie. Spolu sme si pieseň dookola hrali na gitarách, aranžovali ju a hľadali vhodné spevácke vokály. Pieseň sa mi od prvej chvíle páčila a požiadal som manželku, aby som ju mohol nahrať na pripravovaný nový album Tublatanky," vysvětluje Ďurinda okolnosti vzniku této skladby a pokračuje: "V piesni hosťuje na klávesové nástroje Zoli Tóth, ktorý svojou hrou dotvoril charakteristickú naliehavú atmosféru piesne. Novinku sme nahrali v štúdiu Randal, kde Zoli nahrával ako hudobný supervízor všetky moje spevy na album 'Uprostred chaosu'."

Současný svět je totiž plný podvodů a lží a tahle skladba má nabádat k tomu, aby se lidé nebáli jít za pravdou a snažit se ji poznat, i když je to někdy hodně namáhavé a únavné.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY