Queen prodali autorská práva na své nahrávky za doposud rekordní sumu

22.06.2024 14:37 - Ondřej Kocáb | foto: Universal Music

Legendární britská rocková kapela Queen uzavřela rekordní obchod s vydavatelstvím Sony Music. Cena autorských práv na její kompletní hudební katalog se pohybuje kolem částky 1,27 miliardy dolarů. Ve hře byla i další společnost, její nabídka však skončila na sumě 900 milionů dolarů. Tento deal nezahrnuje živá vystoupení, jelikož Brian May a Roger Taylor jsou stále hudebně aktivní a spolu se zpěvákem Adamem Lambertem táhnou hity Queen i nadále napříč světem.

Diskografie skupiny patří do zlatého fondu rockové historie. Hity jako "Bohemian Rhapsody", "Radio Ga Ga", "We Are The Champions" nebo "We Will Rock You" si získaly celosvětovou popularitu, a pro Sony Music proto znamenají velice lukrativní zboží. To potvrzuje biografický snímek "Bohemian Rhapsody" z roku 2018, po jehož vydání se kolem formace opět strhlo šílenství a prodeje jejích fyzických nosičů stoupaly.

Podobné obchody jsou v posledních letech stále častější. V devadesátých letech Sony odkoupilo padesátiprocentní podíl autorských práv na hudbu Michaela Jacksona za téměř 500 milionů liber. V nedávné době se práv vzdali Bruce Springsteen Genesis nebo Bob Dylan. V porovnání s Queen však tyto obchody přinesly prodávajícím asi čtvrtinovou sumu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY