Hvězda maďarské scény Azahriah se již na podzim vrátí do pražského Lucerna Music Baru

14.06.2024 15:40 - Tisková zpráva | foto: Live Nation

Azahriah právě vydal nové album "skatulya I". Nejen z něj bude hrát 1. listopadu v pražském Lucerna Music Baru. Vstupenky v hodnotě 790 Kč lze zakoupit od 17. června v sítích GoOut, TicketPortal a TicketMaster.

Vzestup Azahriaha je příběhem úspěchu jednadvacátého století. Nejenže jeho první vystoupení v Puskás Areně s kapacitou 45 000 diváků bylo vyprodáno během jednoho dne, ale navíc musel přidat další dva večery. To je v maďarské hudební historii naprosto nevídané: žádný tamní hudebník před ním nikdy nedokázal vyprodat tuto arenu.

Vyrůstal s matkou, která byla v armádě (dvě mise v Kosovu), a s otcem, který často pracoval v zahraničí, a tak byl zvyklý dělat věci sám. A to natolik, že na základní škole neměl téměř žádné kamarády.

Už ho nebavilo být pořád sám, a tak ve dvanácti letech založil svůj kanál na YouTube s názvem Paul Street (pojmenovaný podle slavného románu Ference Molnára "Chlapci z Paul Street"), který si získával stále větší popularitu svými příběhy s tajemnou / paranormální tematikou. To pro něj bylo doslova záchranou života: když vypadl ze střední školy pro šikanu ze strany jednoho z učitelů, tak se mu opravdu hodily pozitivní vibrace, díky nimž začal na nové škole úplně znovu.

Poté, co se Azahriah stal jedním z nejznámějších maďarských tvůrců obsahu, rozhodl se posunout dál a splnit si své sny zpěváka a skladatele. Jelikož jeho videa neměla s hudbou nic společného, rozhodně to mohla být přítěž - ale ne pro něj. Přesně věděl, co dělá. Již jako kvalifikovaný kytarista (výhody toho, že byl v dětství hodně sám) se začal učit tvorbě hudby a zvukové technice a nahrál své první demosnímky. Zábavný fakt: své první texty napsal ve škole v roce 2017 v hodině angličtiny, přičemž k hledání nejlepších rýmů použil stránku rhyme.com.

Aktuální stav: je z něj multiinstrumentalistická popová hvězda, která letos v létě ovládne hlavní scénu jednoho z největších evropských hudebních festivalů, Sziget Festivalu. Stačily mu necelé dva roky, aby zcela změnil vnímání maďarské pop music - dokonce i vizualizace jeho písní jsou okamžitě trendy na TikToku. Azahriahovy skladby, nabité moudrými texty a chytlavými melodiemi, jsou vždy řízné a nikdy nepřestanou posluchačům servírovat překvapivé a zábavné inspirace od trapu přes reggae, oldschoolovou maďarskou klasiku až po nejmodernější styly a žánry.

Mimořádné oblibě se těší i jeho společné písně s jeho BFF, nejstreamovanějším maďarským trapovým umělcem DESH. Bizarní, odvážné, drsné a těžce nabité beaty této dvojice baví i hudební kritiky.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY