Black Velvet Suicide dávají na EP "Digging Deeper" ochutnat, jak zní povedený moderní stoner

26.06.2024 17:30 - Jiří V. Matýsek | foto: se svolením Black Velvet Suicide

Stoner rock to nemá snadné. V ranku tvrdší rockové muziky jde o poměrně populární styl - jen služba Bandcamp nabízí za poslední roky několik desítek domácích počinů v jeho duchu - a najít své místo na slunci není snadné. Proč by v této mase nemělo zapadnout ípíčko "Digging Deeper" od Black Velvet Suicide?
7/10

Black Velvet Suicide - Digging Deeper

Skladby: Wasteland Rider, Demon Hunter, Digging Deeper
Vydáno: 25.4.2024
Celkový čas: 16 minut
Vydavatel: vlastní náklad
Českobudějovická parta Black Velvet Suicide rozhodně nepatří k žádným nováčkům. Trio pod touto hlavičkou hraje už více než dekádu, má za sebou dlouhohrající, těžkotonážním blues notně ovoněnou desku "Welcome To The Swamp" i trojici EP.

To aktuální, "Digging Deeper", pokračuje v duchu kratších formátů a nabízí trojici skladeb, které spojuje (spíše tušená) nitka navázaná směrem k postapokalyptickým vizím, v nichž podstatnou roli hrají zrezlé bouráky v pustině. Stylizovaný motor tak najdeme na obalu nahrávky, jako první zvuk po spuštění navíc posluchač uslyší právě jeho nastartování. Za trochu nadbytečné považuji krátké mluvené pasáže. Ty by fungovaly spíše na delší ploše (dá se vycítit náznak koncepčního směřování), v pouhé čtvrthodince ale působí spíše do počtu a nedostanou prostor se úplně rozvinout a obhájit svůj raison d'etre.

Hudba mluví sama za sebe dost výrazně a nahlas. Skvěle zprodukované skladby sice nijak nevybočují ze stonerového rámce, přistupují k němu ale v zásadě moderně, bez mrkání směrem k dávným vzorům. Titulní píseň, jejíž atmosféru zahustí intro ze skřípajících kytar, proto hranice stylu překračuje směrem k hutnému crossoveru - Black Velvet Suicide si zaslouží pochvalu za to, že nechtějí zatuhnout v jediné stylové škatulce. Svoje songy stavějí na nosných riffech, pro žánr tak typických, zároveň ale charakteristickou hutnost a vláčnost dovedou nasytit hrubozrnnou naléhavostí (nízko posazený vokál tu dělá svoje) i subtilní melodičností.

Stonerové formulace se Black Velvet Suicide drží, nikoliv však rigidně. EP "Digging Deeper" nabízí zábavnou a povedenou degustaci muziky, u které mě moc zajímá, jak by zněla na delší ploše. Přece jen, od zmíněného dlouhohrajícího počinu už uteklo hodně vody a formace je dnes o dost dál. Aktuální počin zní zkrátka hodně slibně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY