Toad Planet pokřtí ve čtvrtek v Kabinetu Múz nové album "Bloudím"

10.06.2024 16:32 - Tisková zpráva | foto: Martin Jakubec

Toad Planet, hudební projekt organicky zformovaný kolem muzikantů z Ostravy a divadelníků z brněnské JAMU, po třech singlech vydává debutové album s názvem "Bloudím" pod nezávislým brněnským labelem Kabinet Records.

Na počátku byli dva kluci z hlučínského gymplu, kteří spolu tvořili do šuplíku ve zkušebně u ostravského nádraží. Jednalo se o multiinstrumentalistu Lukáše Kaniu a básníka, zpěváka a performera Jana Nováka, ke kterým se později přidal i baskytarista (a bratr Lukáše) Jan Kania. Tvoření do šuplíku a občasné hraní ve zkušebně tak pokračovalo až do roku 2020, kdy Jan Novák přivedl ze studií brněnské JAMU kytaristu Alberta Pazderu, aby (s tehdy ještě nepojmenovanou kapelou bez repertoáru) odehrál dvouhodinový improvizovaný koncert u starého koupaliště v nejmenované vesnici u Ostravy. Tím v existenci skupiny nastal zlomový bod.

"Vznik kapely byl postavený na potřebě dodání formy myšlenkám, básním a melodiím, co se nám s Lukim v hlavě honily odjakživa. Povedlo se nám najít změť lidí, se kterými se nám daří tvořit jako jedné entitě. Máme k sobě blízko. Nejen skrz témata, ale i jako lidé, co se nebojí hledat hranice," říká Jan Novák. Právě on později přivedl z JAMU poslední členku uskupení - bubenici Sabinu Kašparovou - a v září roku 2021 odehráli první koncert v prostorách brněnské Káznice. Hledání složení skončilo a začalo hledání zvuku, jež se zúročilo právě při nahrávání desky "Bloudím".

"Album se formovalo dlouhých pět let. Na zdánlivě jednorázové improvizace se nabalovala další témata, která tak nějak začal spojovat jeden kohezivní motiv, a to právě motiv bloudění - bloudění mladého dospělého člověka, který ještě nepozbyl všechnu tu dětskou naivitu a navzdory realitě se snaží sám v sobě najít způsob, jakým se v tom světě najít," vysvětluje Lukáš Kania.

Nahrávka je kolektivní tvorbou všech členů kapely. Její dramaturgie vychází z konceptu alba jako celistvého navazujícího díla s naznačeným narativním obloukem. Je spojené s charakteristickým živým vystupováním formace, jež je, mimo teatrálního projevu performerů, opřené i o vizuální vjemy v podobě živých projekcí od šestého zákulisního člena seskupení Tomáše Mohra. Samotné nahrávání probíhalo na přelomu roku 2022 a 2023 v ostravském studiu Hladina pod dohledem Michala Černého. O konečný mix a master se pak postaral producent Vojtěch Bareš z Brna. Vizuál celé desky vytvořila Jana Kamlerová.

"Naše tvorba silně vychází z potřeby dělat věci teď a tady, improvizovat a zaznamenávat momentální emoce a genius loci. Těžko by se nám ten sentiment a teatralita vešly na desku, a tak je album formou a energií koncipované spíš k rozpouštění do gauče. A to, že maj lidi z koncertu a z poslechu doma úplně jiné stavy, mi dělá radost," doplňuje Novák.

Deska vyšla na konci května na všech streamovacích platformách, ale i v podobě vinylových desek. Křest proběhne 13. června 2024 v brněnském Kabinetu Múz za asistence olomoucké kapely Leeb0rn. Zde si poté budete moct album na vinylu pořídit.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY