Will Gregory z Goldfrapp již brzy představí své sólové album "Heat Ray"

12.06.2024 16:24 - Dan Hájek | foto: Mute/BMG

Projekt Will Gregory Moog Ensemble sporadicky funguje již od roku 2005. Nyní se konečně dočkáme jeho plnohodnotného debutu "Heat Ray", jehož celý název doplňuje podtitul "The Archimedes Project". Tím v plné míře poodhaluje, že se Will Gregory při jeho tvoření inspiroval životem řeckého vědce Archiméda, který je považován za největšího matematika své epochy.

V celém seskupení hráčů na moog syntenzátory vedle Gregoryho figurují Adrian Utley z Portishead, zakladatel vydavatelství Mute Daniel Miller, John Baggott, Graham Fitkin, Simon Haram, Vyvyan Hope-Scott, Ross Hughes, Hazel Mills, Daniel Moore, Hinako Omori, Eddie Parker, Harriet Riley a Ruth Wall. K jejich spolku pak náleží instrumenty Minimoog, Moog Voyager, Korg 700s, Prophet 6 a Roland JX3P. Symfonické party vznikaly ve spolupráci s BBC National Orchestra of Wales.

"Heat Ray" by mělo primárně promlouvat neoklasickými formami a ryze elektronickými sekvencemi. Jednotlivé melodické struktury doplňují jejich spirály, cyklické elementy a zevrubné vzorce. První dvě zveřejněné ukázky "The Sand Reckoner" a "Young Archimedes" si můžete poslechnout níže.

Sám Will přiznává, že se z něj stal tak trochu YouTuber, protože chtěl o tomto význačném matematikovi zjistit co nejvíce informací a dopátrat se, proč byl tolik oblíbený mezi ostatními badateli. Zároveň "Heat Ray" transformuje starověkou historii do moderního světa a posouvá nás k nekonečně zvědavé a fascinující budoucnosti.

"Heat Ray: The Archimedes Project" doputuje do obchodů s muzikou v pátek 14. června. Will Gregory složil pro tento počin následujících devět kompozic: Young Archimedes, Buoyancy Theory, Circles Spirals and Pi, Law of the Lever, The Claw, Archimedes' Screw, Heat Ray, The Sand Reckoner, Archimedes' Legacy. Fyzicky pak album bude dispozici na klasickém černém vinylu a cédéčku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY