shop.musicserver.cz
Milli Vanilli

Dokument "Milli Vanilli" detailně odkrývá okolnosti playbackového skandálu. Pravda není tak jednoznačná

Vydáno: 08.10.2024 09:00 v sekci Hudba v TV - Jana Kloučková | foto: Paramount+

Dokument "Milli Vanilli" odkazuje na jeden z největších skandálů v hudebním průmyslu. Příběh černošských tanečníků Roberta Pilatuse a Fabrice Morvana, kteří se stali tvářemi globálního fenoménu, aby následně spadli do propasti veřejného opovržení, nechá diváky přemýšlet nad složitostí slávy a lidské křehkosti.

9/10

Milli Vanilli

Vydáno: 01.06.2024
Celkový čas: 106:42

Platforma: SkyShowtime

Snímek pečlivě mapuje vzestup dvojice Milli Vanilli od jejích prvních kroků přes nabytí popularity až k jejímu strmému pádu po provalení playbackového skandálu. Nastiňuje, za jakých okolností již zesnulý Rob Pilatus vyrůstal, co ho vedlo k bažení po slávě a proč se nechal omamným pocitem zcela pohltit. Osudným se mu stalo setkání s Fabricem "Fabem" Morvanem v jednom z mnichovských klubů. Přes taneční vystoupení po boku tehdejších hudebních hvězd, modeling a založení vlastní kapely Empire Bizarre vedla jejich společná cesta do spárů vlivného německého producenta Franka Fariana.

Hitmaker Farian, jenž stál i za úspěchem diskotékového fenoménu Boney M., přichystal duu smlouvu k lákavému projektu. Dle Morvanových slov oba podlehli producentovu vlivu a kontrakt podepsali bez jediného přečtení. Roli údajně sehrála i jazyková bariéra, a proto dvojice netušila o tom, že oni sami se na nahrávce nebudou ani v nejmenším pěvecky podílet.

Bývalá Farianova asistentka však v rozhovorech tvrdí, že si uvědomovali, k čemu je producent přizval, ale hnacím motorem byla prostá touha po slávě. Dokument se v mnoha ohledech snaží být nestranný - často dává prostor protistranám a nabízí vícero výkladů. Je pouze na divákovi, kterou variantu bude považovat za tu pravdivou.

Farianův ďábelský plán se uskutečnil - Rob Pilatus a Fab Morvan vystupovali v klipech i během energických živých vystoupení s nahrávkami, na kterých se vokálně nikdy nepodíleli. Po velkolepém přijetí singlu "Girl You Know It's True" sklízeli úspěch po celém světě, protože prezentovali skvěle vyprodukovanou hudbu, navíc spjatou s přitažlivým zjevem obou protagonistů pro showbyznys. Novému životu se těžko odolávalo, a tak umělci roli zpěváků skupiny Milli Vanilli přijali. Pilatus se postupně se lží ztotožnil, zatímco Morvana trápilo svědomí.

První podezření přišlo v momentě, kdy se v průběhu koncertu zasekla playbacková nahrávka "Girl You Know It's True". Moderátoři hudebních pořadů si posléze začali všímat toho, že hlasy obou aktérů se neshodují s vokály ze studiových podob. Pilatus měl stále bavorský akcent, Morvan v angličtině pokulhával a ke všemu hovořil s francouzským přízvukem.

Fanoušci ale lež dobrovolně spolkli - zázračně se totiž v pop music skloubí všechno jako tady. Všichni si víceméně přišli na své - posluchači se spokojili s hitovým repertoárem, ústřední dvojice dosáhla celosvětové popularity a zástupci nahrávacích společností kasírovali. Z dokumentu vyplývá, že vydavatelství Arista Records v čele s Clivem Davisem, který stojí mimo jiné za objevení Whitney Houston, si bylo podvodu vědomé. Udržovat ho při životě co nejdéle mělo jediný motiv - peníze.

Překročení pomyslné hranice přišlo s výhrou ceny Grammy, čímž se kredibilita tohoto ocenění významně narušila. Nakonec Milli Vanilli podrazil sám jejich tvůrce, když na tiskové konferenci v New Yorku prohlásil, že Pilatus a Morvan na albu nezazpívali ani notu. Zpráva zasáhla celý svět, ale kritice čelily pouze tváře projektu - Rob Pilatus a Fab Morvan. Frank Farian i zástupci nahrávací společnosti vyvázli beze šrámu, ačkoliv skutečnou pravdu znali.

Vlivný producent využíval černošské umělce k prezentaci své hudby. Povedlo se mu to celkem třikrát - v projektech Boney M., Milli Vanilli a The Real Milli Vanilli. Farian přesně věděl, co lidé od interpretů vyžadují, a nehledě na etická pravidla si poradil po svém. Demonstroval tím, jak showbyznys doopravdy funguje.

Neetické zacházení s černošskými umělci zanechalo své následky. V případě přeživšího Fabrice Morvana vedla od provalení skandálu k životní spokojenosti dlouhá cesta. Provázel jej letitý pocit viny a hanby. Mezitím zkoušel prorazit jako sólový umělec, ovšem bez výraznějšího úspěchu, a tak dodnes vystupuje se skladbami Milli Vanilli i s odkazem na zesnulého kolegu Roberta Pilatuse.

Režisér snímku využívá často dosud nezveřejněné archivní záběry, rozhovory s klíčovými osobami a osobní výpovědi zainteresovaných osob. Spravedlivě dává prostor k vyjádření oběma stranám, aby zabránil černobílému vnímání. Poukazuje na to, že situace není tak jednoduše odsouzeníhodná, jak se na první pohled zdá. Divákům dává možnost nahlédnout pod povrch složité události, což významně přispívá k hloubce vyprávění předkládaného příběhu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Marek Ztracený - Ta bílá ti sluší 8/10
Video: Marek Ztracený se singlem "Ta bílá ti sluší" vrací ve skvělé hudební formě Návrat Marka Ztraceného na pódia po dvouleté pauze se sice uskuteční až příští rok v létě, už nyní se ale fanoušci dočkali alespoň jedné písňové novinky. Singl "Ta bílá ti sluší" patří k těm nejenergičtějším a také... čtěte zde
Vydáno: 07.10.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Blue Lab Beats - Když jsme se dozvěděli o zisku Grammy, oněměli jsme a tančili
Rozhovory: Blue Lab Beats - Když jsme se dozvěděli o zisku Grammy, oněměli jsme a tančili Londýnská jazzová scéna v posledních letech pulzuje, září a produkuje jedno výrazné jméno za druhým: Ezra Collective, Nubya Garcia, Alfa Mist, Oreglo nebo Blue Lab Beats. Posledně zmínění, tedy Mr DM a MK-OK, zahrají 13. října na... čtěte zde
Vydáno: 07.10.2024 13:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
The Smile - Cutouts 8/10
Recenze: The Smile jsou na třetím albu "Cutouts" velkolepě hraví Trojice The Smile, ve které se sešli Thom Yorke a Jonny Greenwood z Radiohead s Tomem Skinnerem ze Sons of Kemet, si společné hraní užívá natolik, že letos vydala už svou druhou desku "Cutouts". A jak se dozvíte z naší recenze, opět jde... čtěte zde
Vydáno: 07.10.2024 00:00 v sekci Recenze
Vladimír Mišík - Ulici bičuje déšť 9/10
Audio: Venku zuří bouře, v hospůdce je klid. "Ulici bičuje déšť" krátí čas do vydání novinky Vladimíra Mišíka Do vydání očekávaného třetího plodu spolupráce Vladimíra Mišíka a producenta Petra Ostrouchova, desky "Vteřiny, měsíce a roky", zbývá už jen necelý týden - vyjde v pátek 11. října. Po klipem doplněné skladbě "Tak dobře"... čtěte zde
Vydáno: 06.10.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Audio
Jon Anderson - True 9/10
Recenze: Albovou novinkou "True" hází Jon Anderson rukavici bývalým kolegům z Yes Jon Anderson, ikonický hlas stojící za progresivními rockovými pionýry Yes, o sobě dává vědět sólovkou "True". Ta představuje významný příklon ke stylu zpěvákovy bývalé domovské kapely, byť nadále pokračuje v prozkoumávání... čtěte zde
Vydáno: 06.10.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na jubilejní koncert Rádia Blaník dorazí legendární kapela Boney M (05.12.2023 17:15)
- Podívejte se na trailer k "Milli Vanilli", dokumentu o největším hudebním podvodu v dějinách (15.09.2023 12:51)
- Vyjde nové album od Whitney Houston. Kompilace "I Go To The Rock" bude plná gospelu (27.02.2023 08:12)
- Recenze: Film "Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody" je civilním příběhem největšího hlasu (nejen) své generace (26.12.2022 09:00)
- Video: Životopisný film o Whitney Houston má první trailer. Podívejte se (19.09.2022 19:39)
- Rekordmanka světových žebříčků Tones And I přidává čtvrtý triumf v českých rádiích, Karel Gott dál vládne pořadí alb (08.01.2020 20:53)
- Whitney Houston k nám přijede koncertovat jako hologram (13.12.2019 16:24)
- Audio: Do světa míří první posmrtně vydaný singl Whitney Houston. Novou verzi "Higher Love" obstaral Kygo (01.07.2019 11:34)
- Naživo: Křižíkovu fontánu v Praze roztančily Dance Divas Heather Small i Dara Rolins. Tereza Mašková zpívala božsky (11.08.2018 17:29)
- Dance Divas oslaví Michaela Jacksona a Whitney Houston (30.05.2018 08:45)

ALBUM TÝDNE 41/2024

The Smile
Cutouts

Trojice The Smile, ve které se sešli Thom Yorke a Jonny Greenwood z Radiohead s Tomem Skinnerem ze Sons of Kemet, si společné hraní užívá natolik, že letos vydala už svou druhou desku "Cutouts". A jak se dozvíte z naší recenze, opět jde o jedinečný zážitek.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
St 09.10.
Lenka Dusilová Band (CZ) (Lucerna Music Bar, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Čt 10.10.
Sonata Arctica (FIN) / Firewind (GR) / Serious Black (DE) (Masters of Rock Café, Zlín)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)
Po 14.10.
Oska (A) (Cross, Praha)
Po 14.10.
Fink (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Út 15.10.
Jonas Brothers (US) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík Prince The Prodigy Marek Ztracený Tommy Mottola Coldplay Madonna Lady Gaga Lucie Vondráčková Taylor Swift Linkin Park Katy Perry Dua Lipa Billie Eilish Richard Müller Viktor Sheen Queen Ed Sheeran Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe